23/06/2024

Γάζα: Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχερι να πετύχει τον ΑΝΣΚ

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), ένα ξεχωριστό δικαστήριο που χειρίζεται διαφορές μεταξύ εθνών, εξέδωσε απόφαση  με την οποία διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη νότια πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στη Ράφα, όπου αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους. Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το Reuters ανέφερε  ότι αρκετά ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο της πόλης Ράφα κοντά στο τέμενος-ορόσημο al-Awda.

Σε αυτό που είπε ο Νετανιάχου ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας «τραγικής ατυχίας», μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο δύο διοικητές της Χαμάς την Κυριακή προκάλεσε φωτιά που σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους μέσα σε στρατόπεδο σκηνών στη Ράφα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε  ότι η κυβέρνηση είναι «βαθιά λυπημένη για τις τραγικές απώλειες ζωής», αλλά  επιφυλάσσεται να κρίνει έως ότου ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώσει την έρευνά του. Ο Κίρμπι χαρακτήρισε το περιστατικό «πολύ τραγικό», αλλά είπε ότι «δεν υπάρχουν αλλαγές πολιτικής για να μιλήσει».

Με βάση δικές μας πληροφορίες στο Geopolitics & Daily News από ανθρώπους που βρίσκονται στο Ισραήλ και στις γραμμές συγκρούσεων, προχωράμε στα ακόλουθα συμπεράσμτα σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη Γάζα. 

– Οι συγκρούσεις δεν θα τερματιστούν, αντίθετα θα ενταθούν ως το σημείο που οι υποδομές της Χαμάς δεν θα μπορούν να σταθούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

– Η Λωρίδα της Γάζας θα δημιουργηθεί εκ νέου, αλλά θα υπάρχει έλεγχος από Ισραηλινές δυνάμεις τουλάχιστον μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση για την περιοχή.

– Εντός της Λωρίδας της Γάζας θα φτιαχτεί έναν αντίγραφο κρατικών λειτουργιών όπως αυτές που υπάρχουν στην Δυτική Όχθη.

– Η αντίδραση της υπόλοιπης υδρογείου ακούγεται μεν, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη δε, καθώς οι Ισραηλινοί θεωρούν πλέον εγγύηση ύπαρξης την διάλυση της κακοφορμισμένης κατάστασης με την τρομοκρατική Χαμάς.

– Υπάρχει εντατικοποίηση και ενεργοποίηση δικτύων πληροφοριών και προς τον Λίβανο και την Χεζμπολάχ, αν και οι ίδιοι θεωρούν πώς ειδικά μετά τον θάνατο του Ιρανού ηγέτη, η συγκεκριμένη οργάνωση θα κινηθεί ήπια ωσότου δει τι θα συμβεί στο Ιράν (μην ξεχνάμε πώς λειτουργεί και ποιός την στηρίζει)

– Υπάρχει θετικό κλιμα για την Ελλάδα και την στάση της σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αντίθετα υπάρχει αρκετός αρνητισμός προς την τουρκική κυβέρνηση και την στάση της.

– Γίνονται δοκιμές νέων τεχνολογιών και νέων τακτικών πεδίου στις συγκρούσεις. Είδαμε πρόσφατα το laser αντιαεροπορικό κατά πυραύλων και drone. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όμως που δεν βλέπουμε εύκολα είναι σε προσωπικό εξοπλισμό στρατιωτών, καθως και στον χώρο της τεχνολογίας (ηλεκτρονικός πόλεμος). 

– Η Χαμάς έχει χάσει περίπου το 90% των δυνατοτήτων της. Υπάρχουν όμως ακόμα ομάδες που λειτουργούν αυτόνομα και εξαπολύουν επιθέσεις. Ο φόβος των Ισραηλινών είναι περισσότερο στο τί θα προκύψει αν αλλάξει κάτι σε συμμαχιες με μικρο-ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες και ξεκινήσουν επιθέσεις εντός του Ισραήλ.

Τελευταίο αφήνω αυτό που έχω αναφέρει από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα.   Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πετυχει τον ΑΝΣΚ που είναι η διάλυση υποδομών της Χαμάς και την εκ θεμελίων αλλαγή της κατάστασης στην Γάζα. Η σύγκρουση θα αλλάξει όλο τον χάρτη κατοικιών και υποδομών εκει. Αυτό θα φέρει και νέες συνθήκες.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024