12/06/2024

Η Ρωσία διεξάγει «σκιώδη πόλεμο» εναντίον της Ευρώπη

Image by freepik

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων παρακολουθούν την αύξηση των επιχειρήσεων δολιοφθοράς χαμηλού επιπέδου στην Ευρώπη, οι οποίες λένε ότι αποτελούν μέρος μιας ρωσικής εκστρατείας για την υπονόμευση της υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Οι μυστικές επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον εμπρησμοί ή απόπειρες εμπρησμών που στόχευαν ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών, όπως μια αποθήκη στην Αγγλία, ένα εργοστάσιο χρωμάτων στην Πολωνία, σπίτια στη Λετονία και, το πιο περίεργο, ένα κατάστημα Ikea στη Λιθουανία.

Ωστόσο, άτομα που κατηγορούνται ως Ρώσοι πράκτορες έχουν επίσης συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Αν και οι πράξεις μπορεί να φαίνονται τυχαίες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας της Ρωσίας να επιβραδύνει τις μεταφορές όπλων στο Κίεβο και να δημιουργήσει την εμφάνιση της αυξανόμενης ευρωπαϊκής αντίθεσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο βραχίονας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, η G.R.U., ηγείται της συγκεκριμένης εκστρατείας.

Οι επιθέσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν διακόψει τη ροή όπλων προς την Ουκρανία και πράγματι πολλοί από τους στόχους δεν σχετίζονται άμεσα με τον πόλεμο. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει φόβο και να αναγκάσει τα ευρωπαϊκά έθνη να προσθέσουν ασφάλεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού όπλων, προσθέτοντας κόστος και επιβραδύνοντας τον ρυθμό των μεταφορών.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή. Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε  ότι η Ρωσία διεξάγει «σκιώδη πόλεμο» εναντίον της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη σύλληψη 12 ατόμων που κατηγορούνται για «ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού» για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιούνας Γκαρ Στόρε είπε ότι η Ρωσία αποτελεί «μια πραγματική και σοβαρή απειλή», αφού η χώρα του προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις που στοχεύουν παραγωγούς ενέργειας και εργοστάσια όπλων.  Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για δολιοφθορές, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα με την Άβριλ Χέινς, τη διευθύντρια εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Η Χέινς θα παράσχει μια ενημέρωση πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θα συζητήσει επίσης τη μυστική εκστρατεία δολιοφθοράς της Μόσχας στην Ευρώπη.

 Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κυκλοφόρησαν αποχαρακτηρισμένα στοιχεία πληροφοριών που αποκάλυπταν διάφορα ρωσικά σχέδια να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο πρόσχημα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά τη φήμη της G.R.U.   αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης δήλωσαν ότι η Ρωσία βαδίζει κάπως προσεκτικά με το σαμποτάζ της. Θέλει να επιστήσει την προσοχή στις μυστηριώδεις ενέργειες, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να κατηγορηθεί άμεσα.

Η Άντρια Κένταλ-Τέιλορ, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, είπε ότι το σχέδιο της Ρωσίας μπορεί να είναι να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα. Αν και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αμφίβολο, είπε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενωθούν για να ανταποκριθούν στην εκστρατεία σαμποτάζ.

«Η στρατηγική της Ρωσίας είναι αυτή του διαίρει και βασίλευε», είπε η Κένταλ , τώρα ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι μια πολύ δαπανηρή στρατηγική για τη Ρωσία, επειδή όλοι αντιδρούμε ξεχωριστά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό με την πάροδο του χρόνου να συλλογικοποιούμε την ανταπόκριση». Ελπίζοντας να κάνουν ακριβώς αυτό, οι Βρετανοί και άλλοι ευρωπαίοι διπλωμάτες πιέζουν τις χώρες να αποκαλέσουν τις ρωσικές μυστικές επιχειρήσεις πιο επιθετικά.

Μία από τις πρώτες πράξεις δολιοφθοράς που αποδίδονται στη Ρωσία ήταν μια πυρκαγιά τον Μάρτιο σε μια αποθήκη στο Λονδίνο. Οι αρχές λένε ότι η αποθήκη συνδέθηκε με την προσπάθεια εφοδιασμού της Ουκρανίας, αλλά έχουν δώσει λίγες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχοι ασφαλείας που ενημερώθηκαν για το περιστατικό ανέφεραν ότι πράκτορες της  G.R.U. χρησιμοποίησαν ένα ρωσικό διπλωματικό κτίριο στο Σάσεξ της Αγγλίας, για να στρατολογήσουν ντόπιους για να πραγματοποιήσουν τον εμπρησμό. Τέσσερις Βρετανοί έχουν κατηγορηθεί για εμπρησμό  και ένας από αυτούς κατηγορήθηκε για βοήθεια σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών.

Σε απάντηση, η Βρετανία απέλασε έναν Ρώσο στρατιωτικό που εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών και έκλεισε πολλά ρωσικά διπλωματικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του  επιχειρησιακό κέντρο στο Σάσεξ.

Η χρήση ντόπιων νεοσύλλεκτων, ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας, ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της πρόσφατης εκστρατείας δολιοφθοράς. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό είναι εν μέρει για να κάνει τις επιθέσεις πιο δύσκολο να ανιχνευθούν και να φαίνονται ότι είναι το αποτέλεσμα της εγχώριας αντίθεσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι πράξεις δολιοφθοράς της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν είναι άγνωστες. Το 2014, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανατίναξε μια αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχική Δημοκρατία, αν και η χώρα δεν κατηγόρησε δημόσια τη Ρωσία παρά μόνο επτά χρόνια αργότερα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέλασαν Ρώσους κατασκόπους από τις πρωτεύουσές τους μετά τη δηλητηρίαση ενός πρώην αξιωματικού των πληροφοριών της Ρωσίας στο Σάλσμπερι της Αγγλίας το 2018 και ξανά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Οι απελάσεις περιόρισαν δραματικά την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις, δήλωσε ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής στο πρόγραμμα Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Υπήρξαν πολλές διαταραχές στις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη», είπε ο  Μπέργκμαν. «Αυτό προκάλεσε μια παύση και οι ρωσικές πληροφορίες καταναλώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα έχουν τα πόδια τους πίσω και πιθανότατα προσπαθούν να χτίσουν πίσω».

Από την εισβολή, η Ρωσία φάνηκε να έχει την πρόθεση να μην επεκτείνει τον πόλεμο στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Όμως η Κένταλ είπε ότι η Ρωσία ήθελε να υπονομεύσει τη συμμαχία και την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Στο πρώτο μέρος του πολέμου, ο ρωσικός στρατός είχε κακή απόδοση και οι υπηρεσίες πληροφοριών του ήταν πολύ απασχολημένες για να διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις στη Δύση. Αλλά με τα πρόσφατα κέρδη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και την ανακάμπτουσα στρατιωτική βιομηχανία, έχει αφιερώσει περισσότερους πόρους σε μυστικές επιχειρήσεις.

«Θέλουν να πάνε τον πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά δεν θέλουν πόλεμο με το ΝΑΤΟ», είπε η Κένταλ. «Έτσι κάνουν όλα αυτά τα πράγματα που δεν έχουν συμβατικές επιθέσεις».

Η σφυρηλάτηση μιας σωστής απάντησης, ωστόσο, θα είναι δύσκολη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχουν εκδιώξει Ρώσους κατασκόπους.

«Είμαστε σε μια πολύ λεπτή κατάσταση γιατί τα πράγματα είναι ήδη στα άκρα, το Κρεμλίνο είναι ήδη παρανοϊκό», είπε ο  Μπέργκμαν. «Έτσι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να πορευτούν πολύ προσεκτικά με το πώς θα αντιδράσουν».

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για επιθέσεις που καθοδηγούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες, εκτός από ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων το 2023 από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν δύο Γερμανο – Ρώσοι υπήκοοι ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία. Ο κύριος ύποπτος κατηγορείται για σχεδιασμό έκρηξης, εμπρησμό και διατήρηση επαφής με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ερευνητές στη Γαλλία εξετάζουν αν το γκράφιτι που ζωγραφίστηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα ήταν παραγγελία των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας. Πέρυσι, στο Παρίσι, κάποιοι ζωγράφισαν με σπρέι σε κτήρια μέσα και γύρω από το Παρίσι το αστέρι του Δαβίδ, προκαλώντας φόβους για επανάληψη των προσπαθειών της ναζιστικής εποχής να αναγνωριστούν τα σπίτια των Εβραίων. Οι αρχές δήλωσαν αργότερα ότι πιστεύουν ότι η επίθεση μπορεί να ήταν «απαίτηση» ενός ατόμου που ζει στο εξωτερικό. Το ρεπορτάζ του Guardian υπενθυμίζει ότι την Τετάρτη, πολλά σχολεία της Αττικής εκκενώθηκαν μετά από τηλεφώνημα για βόμβα, που αποδείχθηκε φάρσα. Η αστυνομία εντόπισε τον εντοπισμό της σε ρωσικό σέρβερ και δήλωσε ότι το κόλπο αποσκοπούσε στη «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

 

 

Russia Steps Up a Covert Sabotage Campaign Aimed at Europe

Europe on high alert after suspected Moscow-linked arson and sabotage

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024