23/06/2024

Όρι Γκόρντιν: ο ισραηλινός στρατηγός που έχει επωμισθεί την διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά της Χεσμπολάχ και του Ιράν

 

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 


Ο Όρι Γκόρντιν είναι ο επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, έχοντας ως κύριο στόχο τη συντριβή της Χεζμπολάχ, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν.

Γεννήθηκε το 1969 στις ΗΠΑ. Μετανάστευσε όμως στο Ισραήλ και μεγάλωσε στον οικισμό Kibbutz Yatva . Κατατάχτηκε εθελοντικά  στον ισραηλινό στρατό το 1988. Από τους πρώτους μήνες της θητείας  του  στην ισραηλινή στρατιωτική ακαδημία έδειξε σημαντικές ηγετικές ικανότητες.

Το Σεπτέμβριο του 2022 ο υποστράτηγος  Όρι Γκόρντιν ανέλαβε διοικητής του ισραηλινού στρατού στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.  Ο Γκόρντιν, λίγο καιρό πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ βιώνει την πιο δραματική σελίδα στην ιστορία του. Συνολικά 1.100 τρομοκράτες της Χαμάς υπό τις άμεσες εντολές του στρατιωτικού ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Γιάχια Σινουάρ επιτέθηκαν  σκοτώνοντας πάνω από 1.000 Ισραηλινούς και παίρνοντας  περισσότερους  από 250 ομήρους. Την ίδια στιγμή,  η Χεζμπολάχ ήταν έτοιμη να εισβάλλει στο Ισραήλ από το Λίβανο. Ο Γκόρντιν συγκέντρωσε αμέσως τις δυνάμεις του και με στοχευμένα χτυπήματα κατάφερε να σταματήσει την επίθεση της Χεζμπολάχ, αποτρέποντας την περαιτέρω  διείσδυσή της.

Στις 4 Νοεμβρίου 2023 ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ επισκέφτηκε τα σύνορα Ισραήλ –Λιβάνου  και είχε συνάντηση με τον διοικητή της 146ης Ισραηλινής μεραρχίας Όρι Γκόρντιν. Ο  Γκαλάντ ανακοίνωσε ότι ως τώρα οι ισραηλινές δυνάμεις, στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή,  έχουν εξοντώσει  56 μέλη της Χεσμπολάχ.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2023 o Όρι Γκόρντιν έχει την πρώτη του επιχειρησιακή επιτυχία.  Η ισραηλινή αεροπορία εξόντωσε στον  τομέα ευθύνης του τον Ιρανό ταξίαρχο της δύναμης Quds Σαγέντ Ρεζά Μουσαβί.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2023 o αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ Χερζί Χαλεβί επισκέφτηκε τη συνοριακή γραμμή Ισραήλ- Λιβάνου. Ο υποστράτηγος Γκόρντιν τον ενημέρωσε ότι αν και η κατάσταση είναι δύσκολη παραμένει σταθερή.

Στις 9 Ιανουαρίου 2024 οι ισραηλινές δυνάμεις, υπό τις άμεσες διαταγές του Γκόρντιν, εξόντωσαν τον επικεφαλής του στόλου των UAV( Μη επανδρωμένα αεροσκάφη) της Χεζμπολάχ, Αλί Χουσέιν Μπαρτζί. Μετά από  11 μέρες, σε ισραηλινή πυραυλική επίθεση που κατευθύνθηκε από τον υποστράτηγο Γκόρντιν, έχασε τη ζωή του ο Ιρανός ταξάιρχος  Mohammad Amin Samadi

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2024 έχοντας καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στα σύνορα, ο Γκόρντιν συναντήθηκε με τους επικεφαλής των τοπικών ισραηλινών εποικισμών και άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί έποικοι. Λίγες μέρες μετά, επιθεώρησε όλες τις δυνάμεις  στον τομέα ευθύνης του, όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς για τη δράση του εχθρού.

Στις 9 Μαίου 2024 ο υποστράτηγος Γκόρντιν απάλλαξε από τα καθήκοντα του αξιωματικό των τεθωρακισμένων, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση  έναντι 2 γυναικών αξιωματικών.

O στρατηγός Γκόρντιν είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος αξιωματικός, ο οποίος έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στις ιρανικές δυνάμεις της δύναμη Quds (Φρουροί της Επανάστασης) που έχει εγκατασταθεί στο Λίβανο. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις του περιορίζονται στη συνοριακή γραμμή. Ο  στρατηγός  Γκόρντιν θεωρώ ότι επιφυλάσσεται να διεξάγει επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Λιβάνου καθώς γνωρίζει ότι το 2006 ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλλει στο Λίβανο και μετά από περίπου 2 μήνες μαχών αναγκάστηκε να αποσυρθεί  ηττημένος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024