13/06/2024

Μπένι Γκαντς: ο πρώην Ισραηλινός στρατηγός με τα μεγάλα πολιτικά όνειρα

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου υπό τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από την κυβέρνηση, μετά το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει προς τον πολιτικό του αντίπαλο σχετικά με την μεταπολεμική Γάζα.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς μία πραγματική νίκη. Για τον λόγο αυτόν αποχωρούμε σήμερα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με βαριά την καρδιά, αλλά χωρίς μετάνοια», δήλωσε σε τηλεοπτική του δήλωση ο Μπένι Γκαντς καλώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Μπένι Γκαντζ, ο οποίος παραιτήθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ την Κυριακή, είναι ένας κεντρώος πολιτικός με όνειρα να ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρώην αρχηγός του στρατού και υπουργός Άμυνας είχε μικρή πολιτική εμπειρία όταν ίδρυσε το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ένωσης το 2019 με ρητό στόχο να εκδιώξει τον Νετανιάχου από την εξουσία.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο  Γκαντς θέλει να οδηγήσει σε ένα κύμα αυξανόμενης δημόσιας οργής για την αποτυχία του Νετανιάχου να επιστρέψει τους ομήρους που κραντούνται  στη Λωρίδα της Γάζας περισσότερο από οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Ο πόλεμος ξεκίνησε με την τρομοκρατική επίθεση  στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.194 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Τα μέλη της Χαμάς απήγαγαν επίσης 251 ομήρους κατά την επίθεσή τους, 116 από τους οποίους κρατούνται ακόμη στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 41 που ο στρατός λέει ότι είναι νεκροί.

Μέρες αργότερα, ο Γκαντς, ο οποίος έκλεισε τα 65 την Κυριακή, εντάχθηκε σε ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Νετανιάχου και έγινε υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του αντιπάλου του, που ονομάστηκε «Κυβέρνηση Ενότητας».

«Το Ισραήλ πάνω απ’ όλα», είπε  εκείνη την εποχή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά σε μια τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή, ο Γκαντζ ανακοίνωσε: «Ο (Βενιαμίν) Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε σε μια πραγματική νίκη. Γι’ αυτό φεύγουμε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σήμερα με βαριά καρδιά».

Η αποχώρησή του δεν αναμένεται να ρίξει την κυβέρνηση, έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει θρησκευτικά και υπερεθνικιστικά κόμματα. Αλλά είναι το πρώτο σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη εσωτερική πίεση.

Η στρατιωτική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ με στόχο τη Χαμάς στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37.084 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διαχειρίζεται η Χαμάς.

«Μόνο οι ισχυροί επιβιώνουν»

Ο Γκαντς προκάλεσε την οργή του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου τον Μάρτιο, όταν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Συνέχισε τους πολιτικούς ελιγμούς του τις επόμενες εβδομάδες, ζητώντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές και υποβάλλοντας τελεσίγραφο στον Νετανιάχου: συμφωνήστε σε ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα έως τις 8 Ιουνίου, διαφορετικά θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα, το κόμμα του είπε ότι είχε υποβάλει νομοσχέδιο για τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις οποίες θα είχε λίγες πιθανότητες επιτυχίας έναντι του συνασπισμού του Νετανιάχου.

Από την είσοδό του στην πολιτική, ο Γκαντζ έχει δώσει πολλές εκλογικές μάχες εναντίον του Νετανιάχου χωρίς ποτέ να τον νικήσει πραγματικά.

Από νωρίς, προσπάθησε να παίξει το αμυντικό του υπόβαθρο, κυκλοφόρησε βίντεο εκστρατείας το 2019 με τίτλο «μόνο οι ισχυροί επιβιώνουν» που τόνιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Σχημάτισε μια συμμαχία κατανομής της εξουσίας με τον Νετανιάχου τον Μάιο του 2020 ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, αλλά ο Νετανιάχου δεν τήρησε τη συμφωνία.

Αυτό οδήγησε σε νέες δημοσκοπήσεις το 2021, μετά τις οποίες ο Γκαντζ προσχώρησε σε έναν συνασπισμό με επικεφαλής τον Γιαΐρ Λαπίντ.

«Ελπίζω να πετύχω την ενότητα, φέρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ελευθερώνοντάς μας από το πολιτικό βάρος του Νετανιάχου», είχε πει ο Γκαντς στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2022.

Όμως οι προσπάθειές του απέτυχαν και ο Νετανιάχου κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό με την υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Γκαντς είναι απίθανο να πετύχει την εκδίωξη του Νετανιάχου ακόμη και τώρα.

«Ο Γκαντς έχει υποχωρήσει πολύ στις δημοσκοπήσεις πρόσφατα, επειδή θεωρείται πολύ μαλακός, πολύ διστακτικός, υπερβολικά εφησυχαστικός απέναντι στον Νετανιάχου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Ίλαν Γκρέιλσαμερ.

Στρατιωτική πολιτική εικόνα

Γιος Ρουμάνων και Ούγγρων μεταναστών που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ο Gantz προσπάθησε να καλλιεργήσει μια στρατιωτική πολιτική εικόνα.

Έχει ζητήσει τον ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης, η οποία έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό από το 1967, καθώς και την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Εντάχθηκε στον στρατό σε ηλικία 18 ετών, φτάνοντας στο βαθμό του στρατηγού το 2001 και του αρχηγού του στρατού το 2011, όταν ηγήθηκε δύο πολέμων κατά της Χαμάς.

«Δεν άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον στρατό, αλλά διατήρησε μια εικόνα σταθερότητας και ειλικρίνειας», σύμφωνα με τον Άμος Χάρελ, αμυντικό ρεπόρτερ στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Παρόλο που προσπαθούσε να χτυπήσει παλαιστινιακές ομάδες που ήταν υπεύθυνες για αντι-ισραηλινές επιθέσεις, συμμετείχε ταυτόχρονα σε συζητήσεις για να αντιμετωπίσει «θέματα ασφάλειας και οικονομίας» με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μερική διοικητική εξουσία στη Δυτική Όχθη.

Τον Αύγουστο του 2022, ως υπουργός Άμυνας, ξεκίνησε μια τριήμερη αεροπορική και πυροβολική επιχείρηση εναντίον μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά σκοτώθηκαν 49 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της οργάνωσης.

«Είναι μια στρατιωτική επιτυχία… Δεν θα διστάσουμε στο μέλλον να πραγματοποιήσουμε άλλες τέτοιες επιχειρήσεις», είχε δηλώσει τότε.

Benny Gantz: former Israeli general with big political dreams

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024