Ο σκοπός του νέου ταξιδιού Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή πραγματοποιώντας ένα ακόμη ταξίδι στην περιοχή για να προωθήσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, αλλά η ισραηλινή πολιτική και η σιωπή της Χαμάς έθεσαν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να πετύχει.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, επρόκειτο να ξεκινήσει το ταξίδι από την Αίγυπτο και να μεταβεί αργότερα τη στο Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών πρώτα στο Κάιρο με τον Πρόεδρο αλ Σίσι, βασικό εταίρο των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές προσπάθειες, και αργότερα στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Ο Μπλίνκεν σχεδίασε την επίσκεψη για να προωθήσει μια πρόταση που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εντείνει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα που έχει πλήξει αμάχους Παλαιστίνιους και έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε τμήματα της βάσης του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία άνοιξε τον πόλεμο με την τρομοκρατική της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ η οποία πυροδότησε την ισραηλινή εκστρατεία αντιποίνων, δεν έχει επισήμως απαντήσει.
Και ενώ ο Μπάιντεν έχει περιγράψει το σχέδιό του ως προερχόμενο από το Ισραήλ, η παραίτηση την Κυριακή ενός βασικού κεντρώου, του Μπένι Γκαντζ, από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου ρίχνει ένα νέο άγριο χαρτί στις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ.
Ο Γκαντζ, πρώην στρατηγός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, διαμαρτυρήθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε λάβει τις σκληρές αποφάσεις για να επιτρέψει την «πραγματική νίκη», συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τη Γάζα.
Ο Γκαντζ έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του πιο ομαλό εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Νετανιάχου, έναν βετεράνο πολιτικών διαπληκτισμών με τον ζωτικό σύμμαχο του Ισραήλ. Ο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες ανέστειλε μια αποστολή όπλων στο Ισραήλ και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι παρέτεινε τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία, ισχυρισμό στον οποίο υπαναχώρησε.
Ο Γκαντζ αψήφησε τον Νετανιάχου επισκεπτόμενος την Ουάσινγκτον μόνος του τον Μάρτιο και συναντήθηκε τακτικά στο Ισραήλ με τον Μπλίνκεν, αν και δεν ανακοινώθηκε συνάντηση για το τελευταίο ταξίδι.
Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της αποχώρησης του Γκαντζ από το υπουργικό συμβούλιο του πολέμου θα μπορούσε να είναι η άρση μιας αντιστάθμισης στους ακροδεξιούς συμμάχους του Νετανιάχου, οι οποίοι απεχθάνονται κάθε συμβιβασμό και έχουν απειλήσει να παραιτηθούν εάν το Ισραήλ αποδεχτεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.
Το Ισραήλ έδειξε επίσης το Σάββατο ότι διαθέτει περισσότερα εργαλεία από διπλωματία για την απελευθέρωση ομήρων — βασική του προτεραιότητα — με μια επιχείρηση που απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους και η οποία σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σκότωσε άλλους 274 ανθρώπους.
Συνολικά, η στρατιωτική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37.084 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.194 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπάιντεν, το Ισραήλ θα αποχωρούσε από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας και η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους. Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει αρχικά έξι εβδομάδες, με την κατάπαυση να παρατείνεται καθώς οι διαπραγματευτές επιδιώκουν τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι δύσκολο να πούμε πώς η επιχείρηση διάσωσης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
«Εάν η Χαμάς ερχόταν και έλεγε ναι στη συμφωνία στο τραπέζι, θα έπαιρνε τέλος στην ανάγκη για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, γιατί οι όμηροι θα έβγαιναν ειρηνικά και όχι μέσω στρατιωτικών ενεργειών», είπε ο Σάλιβαν στο ABC News.
Στην Αίγυπτο, ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να μιλήσει στον Σίσι για λύσεις για το άνοιγμα της βασικής διάβασης στη Γάζα.
Το κλείσιμο ενός μήνα έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, εκτοξεύοντας τις τιμές των σπάνιων αγαθών στα ύψη και επιδεινώνοντας τους φόβους που εκφράστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για λιμό στην αποκλεισμένη περιοχή.
Το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα από τη Χαμάς και κατηγόρησε την Αίγυπτο για το κλείσιμο.
Η Αίγυπτος, το πρώτο αραβικό κράτος που έκανε ειρήνη με το Ισραήλ, αντέδρασε και είπε ότι οι οδηγοί αισθάνονται ανασφαλείς περνώντας από αυτό που σήμερα είναι ισραηλινό σημείο ελέγχου.
Ο Μπλίνκεν κατευθύνεται στην περιοχή από τη Γαλλία, όπου συνάντησε τον Μπάιντεν σε μια κρατική επίσκεψη που σηματοδότησε την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων για την Ημέρα D-Day στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Νορμανδία.
Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης δύο ακόμη βασικούς εταίρους, την Ιορδανία και το Κατάρ, προτού επιστρέψει την Τετάρτη για να συμμετάσχει με τον Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιταλία.