23/06/2024

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών

Image by freepik

Οι ψηφοφόροι στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, προκαλώντας όλεθρο στη γαλλική και, σε μικρότερο βαθμό, τη γερμανική πολιτική σκηνή και επιβραβεύοντας σκληρά εθνικιστικά κόμματα σε πολλές χώρες.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές τάσεις που προέκυψαν από τις εκλογές.

 

Οι συντηρητικοί διατήρησαν τις δυνάμεις τους 

Η κύρια κεντροδεξιά ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απέδωσε δυναμικά και τερμάτισε πρώτη.  Όχι μόνο διατήρησε την κυριαρχία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά προσθέτοντας μερικές έδρες.

Ήταν ένα σημάδι ότι η στρατηγική της τα τελευταία δύο χρόνια, για την ενσωμάτωση περισσότερων δεξιότερων πολιτικών, προκειμένου να σταματήσουν οι ψηφοφόροι να εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα, πέτυχε.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η πολιτική ομάδα πρωτοστάτησε στην Πράσινη Συμφωνία, μια από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή. Όμως πιο πρόσφατα, υπό την πίεση των αγροτών που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική εκλογική περιφέρεια, υποβάθμισε ορισμένες από τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν στην Ε.Ε.

Οδήγησε επίσης σε μια σημαντική σύσφιξη της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας εν μέρει, αλλά όχι μέχρι το τέλος, για να κατευνάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων που θέλουν να σταματήσουν γρήγορα την μετανάστευση που απειλεί την ασφάλεια του μέσου Ευρωπαίου.

 

Γαλλική αναστάτωση και κυριαρχία της Λεπέν

Η νίκη των συντηρητικών υποβαθμίστηκε στο απόηχο της κυριαρχίας της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Το κόμμα της σημείωσε διπλάσια υποστήριξη από τον κεντρώο συνασπισμό με επικεφαλής το κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ωθώντας τον να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD, ένα υπερεθνικιστικό κόμμα που έχει χαρακτηριστεί ως «ύποπτη» εξτρεμιστική ομάδα από τις γερμανικές αρχές, ανέβηκε στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, αν και υστερούσε πολύ πίσω από τον νικητή, τους συντηρητικούς. Ξεπέρασε τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αφήνοντάς τον περαιτέρω αποδυναμωμένο καθώς συνεχίζει να αγωνίζεται επικεφαλής ενός ασταθούς συνασπισμού.

 

Το κέντρο προσπαθεί να αντέξει 

Η ισχυρή απόδοση της κεντροδεξιάς δεν επαναλήφθηκε στις δύο άλλες μεγάλες κεντρώες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, παραδοσιακά η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη, διατήρησε τη δύναμή της και, λίγο πολύ, τον αριθμό των εδρών της. Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι έχασαν πολλά, αποδυναμώνοντας τον άτυπο κεντρώο συνασπισμό των δυνάμεων υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γενικά στηρίζει την ψήφιση νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τις διαφορές τους.

Μαζί, Δεξιά, Κέντρο και Φιλελεύθεροι θα ελέγχουν περισσότερες από 400 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 16 Ιουλίου. Φαίνεται άνετη πλειοψηφία, αλλά η πειθαρχία στην ψηφοφορία πολιτικών ομάδων μπορεί μερικές φορές να είναι αδύναμη και οι τακτικές συμμαχίες μπορεί να είναι απαραίτητες στη γραμμή για να διασφαλιστεί η ψήφιση των νόμων. Η πρώτη δοκιμασία της νέας, πιο αδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα είναι η επιβεβαίωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κορυφαίου αξιωματούχου του μπλοκ, που θα πραγματοποιηθεί  στις 18 Ιουλίου.

Από πολιτική σκοπιά, η εκλογική ανθεκτικότητα των κεντρώων δυνάμεων θα μεταφραστεί σε κάποια συνέχεια, ιδιαίτερα στη διατήρηση της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία.

 

Πράσινοι, οι μεγάλοι χαμένοι 

Οι Πράσινοι ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι της εκλογικής βραδιάς: έχοντας καλές επιδόσεις το 2019 αναδείχθηκαν ως σημαντική προοδευτική δύναμη στο Κοινοβούλιο, αλλά τώρα έχασαν το ένα τέταρτο των εδρών τους.

Αυτό είχε προβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό: Οι ψηφοφόροι αποχώρησαν από το περιβαλλοντικά επικεντρωμένο κόμμα για δύο βασικούς λόγους. Οι ψηφοφόροι με περιβαλλοντική αντίληψη διαπίστωσαν ότι η ατζέντα των Πρασίνων είχε ενσωματωθεί, σε μεγάλο βαθμό, σε άλλα μεγαλύτερα κυρίαρχα κόμματα. Κατά κάποιο τρόπο, οι Πράσινοι είχαν χάσει το μοναδικό τους σημείο.

Αλλά άλλοι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι η πράσινη ατζέντα στην Ευρώπη έχει πάει πολύ μακριά, βλάπτοντας τους αγρότες και ευρύτερα τους ψηφοφόρους της υπαίθρου.

Ακόμα κι έτσι, οι Πράσινοι θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως εφεδρική δεξαμενή υποστήριξης για τους  κεντρώους, παρά τις μειωμένες έδρες τους.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024