23/06/2024

G7: Οι αποδυναμωμένοι ηγέτες της Δύσης συγκεντρώνονται στην Ιταλία

Οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου, γνωστές ως Ομάδα των 7, συναντώνται στη νότια Ιταλία την Πέμπτη σε μια ετήσια σύνοδο κορυφής όπου ελπίζουν να επιδείξουν ενότητα σε ενοχλητικά ζητήματα, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και τις απειλές που θέτει η Κίνα.

Η πρώτη από τις τρεις ημέρες των συναντήσεων στην Απουλία, στη νότια ιταλική ακτή, θα περιλαμβάνει μια εμφάνιση του Προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο  Ζελένσκι αναμένεται να έχουν κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Ο  Μπάιντεν πιέζει για μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες υποδομές της, το οποίο θα αποπληρωθεί από τους τόκους που κερδίζονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στις δυτικές οικονομίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ, επικρατήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην ατζέντα της Πέμπτης είναι οι συναντήσεις για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με μια πρόταση που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αργότερα στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα όπως η μετανάστευση και η τεχνητή νοημοσύνη

Οι συζητήσεις για την Ουκρανία έρχονται σε μια επικίνδυνη περίοδο του πολέμου, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν πάρει δυναμική στο πεδίο της μάχης. Τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το ρεύμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας με όπλα αμερικανικής κατασκευής, μια κίνηση στην οποία είχε αντισταθεί εδώ και καιρό.

Την παραμονή της συνόδου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν στη διακοπή των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας οι οποίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι στοχεύουν στην ενίσχυση του ρωσικού στρατού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από την Μελόνι, όλοι οι ηγέτες φθάνουν στη συνάντηση πολιορκημένοι, ταλαιπωρημένοι ή απειλούμενοι.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, απέχει τρεις εβδομάδες από τις εκλογές στις οποίες το Συντηρητικό Κόμμα του αναμένεται να χάσει  την εξουσία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αφού το κόμμα του υπέστη μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς της Γερμανίας και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ταπεινώθηκαν και σε αυτές τις εκλογές, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται σε μονομαχία με τον προκάτοχό του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει αυξανόμενες αναταραχές στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα 

Η ανησυχία για τον ρόλο της Ομάδας των 7 δεν είναι κάτι καινούργιο: Αυτές οι επτά χώρες αντιπροσωπεύουν ένα μειούμενο μερίδιο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας απουσιάζουν εμφανώς. (Η Ρωσία αποκλείστηκε από την ομάδα το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και αποχώρησε οριστικά το 2017.)

Σε μια χειρονομία προς τον κόσμο που αλλάζει, η  Μελόνι έχει προσκαλέσει μια λίστα με μη δυτικούς ηγέτες στην Ιταλία: τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, τον Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ. Προσκάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίρ Ζελένσκι και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Μερικοί από αυτούς τους ηγέτες επωμίζονται τα δικά τους βάρη. Ο Μόντι μόλις εξελέγη για τρίτη θητεία, αλλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός του εξαφανίστηκε. Ο Ερντογάν έχασε στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Ενώ αυτοί οι ηγέτες δεν θα λάβουν μέρος στις βασικές συνεδριάσεις, ορισμένοι θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Μπάιντεν και άλλους ηγέτες, υπενθυμίζοντας πώς μεταβάλλεται η δυναμική της εξουσίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες, η εγχώρια πολιτική θα διεισδύσει στις επιχειρήσεις της G7 με τρόπους μεγάλους και μικρούς. Με τη Βρετανία να βρίσκεται στο κατώφλι μιας ψηφοφορίας που είναι πιθανό να φέρει μια νέα κυβέρνηση, ο  Σουνάκ δεν αναμένεται να υπογράψει σημαντικές δεσμεύσεις για το εμπόριο με την Κίνα ή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να καταλήξει σε μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία.

Αν και ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους μέχρι τον Νοέμβριο, οι αναλυτές είπαν ότι και αυτός μπορεί να είναι απασχολημένος από τους εκλογικούς αγώνες του στις ΗΠΑ, καθώς και από προσωπικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του γιου του, Χάντερ, για τρεις κατηγορίες κακουργημάτων.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024