07/10/2024

Η αναβίωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν- Οι φόβοι για εξαγωγή

Map depicting the maximum extend of the concept of 'Khurasan' or 'Khorasan'.

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Αφγανός δημοσιογράφος, επικαλούμενος πηγές του στους Ταλιμπάν, ανέφερε πως οι Ταλιμπάν συνέλαβαν δεκαεπτά στελέχη τους ως ύποπτους για διασυνδέσεις με το DAESH. Θυμίζω εδώ πώς μεταξύ των δύο υπάρχει σοβαρή ένταση και έχουν καταγραφεί και συγκρούσεις μέσα στο Αφγανιστάν

Μεταξύ αυτών ήταν υψηλόβαθμοι τζιχαντιστές που κατείχαν θέσεις στην αντικατασκοπεία, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο 207ο Σώμα Al-Faruk του Αφγανικού Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη βαθιά διείσδυση του DAESH στις τάξεις των Παστούν εθνικιστών.

Κατά την διάρκεια των πολέμων με τις ΗΠΑ ως και την ανάληψη της εξουσίας, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν από τη φυλακή εκατοντάδες έμπειρους τζιχαντιστές, οι οποίοι ως σήμερα έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση του DAESH  στο Αφγανιστάν.

Κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει το στρατιωτικό δυναμικό της οργάνωσης μέσω της στρατολόγησης νέων μελών. Θεωρητικά, η στρατολόγηση τους έγινε μεταξύ Αφγανών που ήταν απογοητευμένοι από τους Ταλιμπάν. Ήταν δυσαρεστημένοι με τους δεσμούς εξάρτησης του κινήματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την καταστολή των εθνικών μειονοτήτων εντός της θρησκευτικής κάστας τους.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το DAESH  έχει έως και έξι χιλιάδες υποστηρικτές στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων  αγωνιστών και τους συγγενών τους. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μόνο ο αριθμός των ενεργών συμμετεχόντων στο DAESH (IS-K) φτάνει τις εννέα χιλιάδες. Προπύργια της ομάδας είναι οι επαρχίες Nangarhar και Kunar που συνορεύουν με το Πακιστάν, αλλά υπάρχουν πυρήνες του και σε άλλες επαρχίες της χώρας.

Ο αρχηγός του IS-K φέρεται να είναι ο Sanaullah Ghafari όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα έκρυβε τη σχέση του με την ομάδα και ενεργούσε ως μέλος του κινήματος των Ταλιμπάν. Σε αυτόν τον ρόλο, είχε μάλιστα συναντήσεις με ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν.

Η όλη εικόνα πάντως δείχνει πώς η συγκεκριμένη χώρα αδυνατεί να βρεί τις ισορροπίες της ενώ παράλληλα έχει αναμφίβολα μπει στην σφαίρα του φανατικού Ισλάμ. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από ολες τις χώρες που δέχονται ροές μεταναστων από την περιοχή ως προς το ποιοί ακριβώς αιτούνται ασύλου και υποστήριξης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό πώς υπάρχει μια σαφέστατη εισροή ατόμων που έχουν καταγωγή από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία και σχετίζονται με τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνέλαβαν οκτώ άτομα με προέλευση απο το Τατζικιστάν με ρωσική υπηκοότητα ως ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιχειρήσεις έγιναν  στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και τη Φιλαδέλφεια. Όλοι οι ύποπτοι είχαν έρθει μέσα από τα νότια σύνορα της χώρας. Δύο από αυτούς το έκαναν την άνοιξη του 2023. Ένας κρατούμενος χρησιμοποίησε μια ειδική εφαρμογή για αιτούντες άσυλο που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διέλευση των συνόρων, οι Ρώσοι ελέγχθηκαν, αλλά η εφαρμογή προφανώς δεν είχε στοιχεία για αυτούς αφού οι δύο χώρες δεν συνεργάζονται σε αυτό τον τομέα ασφαλείας.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Hall στην Ρωσία, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν διπλό έλεγχο των μεταναστών με καταγωγή από Καύκασο και διαπίστωσαν ότι ένας από αυτούς θα μπορούσε να σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους παρακολούθησαν με ειδική επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της υποκλοπής, ένας ύποπτος μίλησε σε έναν άλλο «για βόμβες». Μετά από αυτό, το FBI αποφάσισε να τους συλλάβει.

Οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν απέλαση. Αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες και για τρομοκρατία.

Γίνονται συνέχεια παρόμοιες κρατήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναδυκνείουν και τα προβλήματα της μεταναστευτικής πολιτικής της διοίκησης του σημερινού προέδρου.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024