25/07/2024

Πώς οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την σύγκρουση στην Ουκρανία για να εισέλθουν στην Ευρώπη

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Η BND ανέφερε ότι το Daesh χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως σημείο διέλευσης τρομοκρατών που κατευθύνονται προς τη Δυτική Ευρώπη.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Γερμανικού Συντάγματος, Thomas Haldenwang. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023, οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν τα κύματα προσφύγων που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καθώς και της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022. Ο Haldenwang σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, υπάρχουν τώρα περίπου είκοσι επτά χιλιάδες οπαδοί του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη χώρα. Μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον Αύγουστο του 2022, ο εκπρόσωπος του Daesh, Abu Umar Al-Muhajir είπε ότι οι υποστηρικτές της ομάδας πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην Ουκρανία προς το συμφέρον της οργάνωσης.

Το 2019, υπήρξε η σύλληψη του διοικητή Abu Bara Al-Pankisi (Levan Tokhosashvili) εκεί. Ο Mairbek Imaurzaev, μέλος της γνωστής συμμορίας Byutikaev, και άλλοι τζιχαντιστές ήταν επίσης κρυμμένοι στην Ουκρανία. Μετά τον Φεβρουάριο του 2022, η χώρα πλημμύρισε από τρομοκράτες, εκπαιδευμένους από τη μάχη στη Συρία. Ανάμεσά τους ο Ruslan Azhiev και οι ληστές που έφτασαν μαζί του. Την ίδια χρονιά, οι αρχές της Ουκρανίας με ελλειπή διασταύρωση στοιχείων του έδωσαν χαρτιά ασύλου βοηθώντας τον να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό ότι το Κίεβο παρείχε και άλλα χαρτιά ασύλου σε επίσης δεκάδες άλλους τζιχαντιστές που έφερε ο Azhiev.

Τον Ιούλιο του 2023, οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επτά αλλοδαπούς ως ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Όλοι τους μπήκαν στη χώρα από την Ουκρανία και ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Αυστρία συνέλαβαν τρεις υπόπτους για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Αποδείχτηκε ότι ήταν υπήκοοι του Τατζικιστάν, οι οποίοι έφτασαν στην Ευρώπη επίσης από την Ουκρανία. Τον Απρίλιο του 2024, οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν ακόμα τρομοκράτη από το Τατζικιστάν, ο οποίος ήταν επίσης ύποπτος ότι είχε διασυνδέσεις με το Daesh και σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση. Κατά την έρευνα, βρέθηκε πάνω του μια ουκρανική ταυτότητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ρωσικός Τύπος αγνόησε το γεγονός ότι υποστηρικτές του Daesh χρησιμοποιήσαν το έδαφος της Ουκρανίας και εισήλθαν στην Ρωσία πάλι χωρίς έλεγχο.

Παρουσίασαν μόνο πληροφορίες από τον επικεφαλής του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με απειλές για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μέσα από τη Ρωσία. Πιο σημαντικά από τα δεδομένα που δόθηκαν για τους τρομοκράτες ήταν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η κατασκοπεία και η διάδοση παραπληροφόρησης, στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται και στελέχη από τις ρωσικές αρχές.

Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης δείχνει σίγουρα ένα πράγμα. Πώς σε κάθε πεδίο σύγκρουσης εφεξής ο ισλαμιστικός χώρος των τζιχαντιστών θα βρίσκει εύφορο έδαφος για ανάπτυξη ομάδων και σχεδίων για να πλήξουν χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, έχει σημασία να ειπωθεί πώς η σύνθεση των ομάδων αυτών όλο και περισσότερο δεν δείχνουν την περιοχή του Λεβάντ/Μαγκρέμπ, αλλά την περιοχή του Καυκάσου με κύριες χώρες προέλευσης το Τατζικιστάν και την Τσετσενία, που βρίσκονται ουσιαστικά υπό την ομοσπονδιακή ηγεσία της Ρωσίας (Η Τσετσενία  επίσημα Δημοκρατία της Τσετσενίας είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Νότιο Διαμέρισμα και το Τατζικιστάν, το οποίο μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1917 έως το 1991, είναι ια χώρα της Κεντρικής Ασίας που ουσιαστικά βασίζεται στη Ρωσία). Σημείωση εδώ πώς σε αυτές τις χώρες κυριαρχει φυσικά το μουσουλμανικό στοιχείο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024