25/07/2024

Γαλλικές εκλογές: Τα πρώτα συμπεράσματα

Αλέξανδρος Νίκλαν 

Σημεία αναφοράς από τις γαλλικές εκλογές με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα (ώρα 21:45 )

 

  1. Η Γαλλία έχει πρόβλημα αλλοίωσης εκλογικού σώματος. Ένα 15-20% έχει προέλθει από κόσμο με ξένη καταγωγή προς την Γαλλία και καθορίζουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα πλέον.
  2. Η κυριαρχία του ακροαριστερού συνασπισμού έχει μόνο ένα κοινό σημείο. Το να συντονιστούν και να συνασπιστούν για να μην βγει η Λεπέν. Εντός του Κοινοβουλίου η συνοχή τους εκτιμάται θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.
  3. Ο Μακρόν για να πετύχει ένα σημείο τακτικής έκανε λάθος στρατηγικής. Ο συμβολισμός πως η Γαλλία έχει πρόβλημα συνοχής στο σύνολο είναι εμφανής πλέον ακόμα και σε παιδί. Ο ίδιος βέβαια κατάφερε να μπλοκάρει την Λεπέν αλλά παράλληλα σήκωσε ψηλά το ακροαριστερό μέτωπο το οποίο θα κληθεί στα δύσκολα και ενδεχομένως να φθαρεί πολύ περισσότερο.
  4. Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε κόλπο γκρόσο Μακρόν σε μια συνεργασία με Ρεπουμπλικάνους η οποία θα του δώσει πιθανώς θέση ισχύος. Δεν είναι εύκολο να κάνει στροφή πάλι προς αριστερά ενώ ήδη έχει κινηθεί προς τα δεξιά σε αρκετές πολιτικές του.
  5. Η Λεπέν από 88 έδρες πάει στις 130-145 (με βάση τα exit polls) . Άρα έλαβε αύξηση παρά την ήττα της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιλέξει ακόμη περισσότερη πόλωση, δείχνοντας πως η άλλη πλευρά τους έβαλε εμπόδια και τους μπλοκάρει με κάθε τρόπο. Σταδιακά δεν αποκλείω και άλλη άνοδο τους αριθμητικά ως το 2027.

 

 

Για την Ελλάδα το αποτέλεσμα γενικά είναι ανησυχητικό, καθώς η πολιτική αποσταθεροποίηση της Γαλλίας μειώνει πολύ και την ισχύ συνεργασίας μας καθώς ενδέχεται οι γραμμές της εξωτερικής πολιτικής τους να διαφοροποιηθούν αρκετά, καθώς τα νομοσχέδια δεν θα περνάνε εύκολα εντός του γαλλικού κοινοβουλίου.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024