09/12/2024

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η κατανάλωση πετρελαίου προβληματίζουν την Σαουδική Αραβία

resize

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά 529.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα σε 5,6 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με στοιχεία  που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η μείωση πιθανότατα προκαλείται από την υψηλότερη εποχιακή εγχώρια ζήτηση πετρελαίου, καθώς ο κλιματισμός λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο από το 40% της οποίας παράγεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας που καίνε πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να καίνε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ρυπογόνο πρακτική που εκπέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, τον κύριο μοχλό της κλιματικής αλλαγής. Το 2019-2023, η Σαουδική Αραβία κατανάλωνε μεταξύ 470.000 και 730.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Joint Organizations Data Initiative, μια βάση δεδομένων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η S&P Global εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία έκαιγε 582.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για ενέργεια το περασμένο καλοκαίρι, ελαφρώς χαμηλότερα από 591.000 το 2022.

Η υψηλή εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου είναι ένα ζήτημα για τη Σαουδική Αραβία, η οποία λαμβάνει το 63% των εσόδων της από την πώληση πετρελαίου σε καταναλωτικές αγορές, κυρίως στην Ασία. Το 2023, το βασίλειο εξήγαγε κατά μέσο όρο 6,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά τα στοιχεία της JODI έδειξαν ότι κατανάλωνε συνολικά περισσότερα από 170 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως για να τροφοδοτήσει την οικονομία του, συμπεριλαμβανομένου του κλιματισμού, με αποτέλεσμα χαμένα έσοδα από εξαγωγές δισεκατομμυρίων. Το αργό πετρέλαιο Brent ήταν κατά μέσο όρο 83 δολάρια το βαρέλι το 2023, δήλωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Εκτός από τα χαμένα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, η ηλεκτρική ενέργεια κόστισε επίσης στη Σαουδική Αραβία 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Το βασίλειο πουλά μέρος της ηλεκτρικής του ενέργειας κάτω από το πραγματικό κόστος παραγωγής ως μέρος του κοινωνικού του συμβολαίου.

Κόστος πετρελαίου 

Η καύση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο επεκτείνει επιθετικά τις μη πετρελαϊκές δραστηριότητες αναπτύσσοντας νέους οικονομικούς τομείς, οι οποίοι πιθανότατα θα αυξήσουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Ο υπουργός Επενδύσεων Khalid al-Falih δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία ελπίζει να δει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της να φτάσει τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, αύξηση 95% σε σύγκριση με το 2021.

Ως μέρος του Vision 2030, ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων με επικεφαλής τον διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αναπτύξει αρκετούς τομείς κλιματισμού και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο τουρισμός, τα παιχνίδια, η τεχνολογία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα κέντρα δεδομένων. Το βασίλειο φιλοξενεί ήδη 22 επιχειρησιακά κέντρα δεδομένωνκαι έχει πάνω από 40 υπό κατασκευή, ενώ φιλοξενεί το εναρκτήριο Παγκόσμιο Κύπελλο Esports στο Ριάντ μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη εκτοξευθεί κατά 470% από το 1990 για να φτάσει τις 372 τεραβατώρες το 2021, με τις οικιακές, εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες να αντιπροσωπεύουν το 84% αυτής της ζήτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% κατά την περίοδο 2023-2028, σημείωσε η Διεθνής Διοίκηση Εμπορίου, επικαλούμενη την Mordor Intelligence.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του περιφερειακού προγραμματιστή Dar Global ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη ενός Πύργου Τραμπ στη Τζέντα. Τέτοια κτίρια αυξάνουν τη ζήτηση για κλιματισμό. Ερευνητές στο University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι τα πολυώροφα κτίρια έχουν μεγαλύτερη ένταση ηλεκτρικής ενέργειας από τα χαμηλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένας από τους παράγοντες, που ισχύει ιδιαίτερα στην περιοχή του Κόλπου της ερήμου, είναι ότι η έκθεση των ψηλών κτιρίων στον άμεσο ήλιο είναι μεγαλύτερη, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να σκιαστούν από άλλα κτίρια ή δέντρα.

Αναζήτηση εναλλακτικών

Οι ανησυχίες ότι περισσότερο πετρέλαιο θα καίγεται τοπικά αντί να εξάγεται έχει αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά της προσφοράς, το βασίλειο προσθέτει νέες δυναμικότητες που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο που στοχεύει να παράγει τοπικά. Τον περασμένο μήνα, η Saudi Aramco ανέθεσε συμβάσεις αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς στοχεύει σε αύξηση άνω του 60% στην παραγωγή φυσικού αερίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Αυτόν τον μήνα, η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε την ανακάλυψη δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου και δύο δεξαμενών φυσικού αερίου.

Η Greenpeace MENA αντέδρασε, λέγοντας ότι η χώρα «πρέπει να επανεξετάσει τη νέα εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δώσει προτεραιότητα στις ζωές εκατομμυρίων που θα επηρεαστούν από τις εκπομπές από την επέκταση των ορυκτών καυσίμων», έγραψε η μη κυβερνητική οργάνωση. Το όργανο των Ηνωμένων Εθνών για την αξιολόγηση της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων, μαζί με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, «έχουν αναμφισβήτητα προκαλέσει υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η αναζήτηση της Σαουδικής Αραβίας για εναλλακτικές λύσεις για την καύση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν περιορίζεται στην προσθήκη δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Το βασίλειο στοχεύει να προσθέσει ηλιακή και αιολική δυναμικότητα στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να λαμβάνει το 50% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Ωστόσο, ο στόχος να φτάσει τα 58,7 γιγαβάτ καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 είναι πολύ τραβηγμένος. Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία είχε 1,2 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας και επιπλέον 19,3 γιγαβάτ υπό κατασκευή, αλλά μόνο το 45% αυτών ήταν υπό κατασκευή.

Εκτός από τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει το μερίδιο της παραγωγής πετρελαίου που διατίθεται στις εξαγωγές, ενθαρρύνοντας την εξορθολογισμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση. Μια μελέτη του 2020 που συντάχθηκε από τον Nicholas Howarth, ερευνητή στο King Abdullah Petroleum Studies and Research Center, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των αναποτελεσματικών κλιματιστικών στον οικιακό τομέα με μονάδες υψηλής απόδοσης θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία κατά 33 τεραβατώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Statista, κάθε κάτοικος στη Σαουδική Αραβία καταναλώνει κατά μέσο όρο 11 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, καθιστώντας το βασίλειο τον 11ο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας κατά κεφαλήν παγκοσμίως.

Πηγή: Al Monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!