Καμάλα Χάρις: η στάση της στη σύγκρουση Ισραήλ Χαμάς
Καθώς θεωρείται ότι η Καμάλα Χάρις τοποθετείται πολιτικά πιο αριστερά του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον πόλεμο της Γάζας και την ισραηλινή πολιτική, αναμένεται να υιοθετήσει μια ελαφρώς πιο κριτική προσέγγιση της στρατιωτικής συμπεριφοράς του Ισραήλ όταν λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για πρόεδρος — και, ενδεχομένως, μια πιο σκληρή προσέγγιση εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
«Δεν γνωρίζουμε αρκετά», είπε στο Al-Monitor ο Ντέιβιντ Μακόβσκι από το The Washington Institute ο οποίος υπηρέτησε στην αμερικανική διαπραγματευτική ομάδα κατά τις συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων το 2013-2014. «Από τη μια πλευρά, ταυτίζεται με την προειδοποίηση ενάντια στο σήμα έξω από το Ισραήλ, ότι υπάρχει ένα στοιχείο αντισημιτισμού σε αυτό. Από την άλλη, έχει μιλήσει αρκετά ειλικρινά για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα.»
Όπως γράφει η ισραηλινή δημοσιογράφος Ρίνα Μπάσιστ στο Al Monitor, ο Μακόβσκι βασίστηκε στην ομιλία που εκφώνησε η Χάρις στο Ντουμπάι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών [στη Γάζα]». Επιβεβαιώνοντας τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της Χαμάς μετά την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας που εδρεύει στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η Χάρις εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την εκτεταμένη ταλαιπωρία των Παλαιστινίων και προειδοποίησε ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό».
Σε αντίθεση με τα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του ίδιου του Μπάιντεν μεταξύ άλλων, η Χάρις δεν έχει ταξιδέψει στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου. Ενώ ο Μπάιντεν είχε συναλλαγές με τον Νετανιάχου για τέσσερις δεκαετίες και διατυμπανίζει τη στενή τους σχέση παρά την προφανή επιδείνωση τους τους τελευταίους μήνες, η Χάρις έχει συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μόνο λίγες φορές.
Η Χάρις για τον πόλεμο της Γάζας
Απευθυνόμενη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον Φεβρουάριο, η Χάρις είπε ότι η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει τον βιασμό Ισραηλινών γυναικών ως όπλο πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι «είμασταν επίσης ξεκάθαροι ότι πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους αθώους πολίτες». Με την ευκαιρία αυτή, η Χάρις κάλεσε επίσης τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει, κατά τη γνώμη μου, ειρήνη και ασφάλεια για αυτήν την περιοχή — για τον λαό του Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τον λαό της Γάζας — χωρίς λύση δύο κρατών».
Η έκκληση της Χάρις να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της Γάζας δεν διέφερε σημαντικά από τις δηλώσεις του Μπάιντεν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, σε μια συνέντευξη στις 8 Ιουλίου στο The Nation, η Χάρις αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα δεινά των κατοίκων της Γάζας. «Κάνω ερωτήσεις όπως, Τι τρώνε πραγματικά οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή [στη Γάζα]; Ακούω ιστορίες σχετικά με την κατανάλωση ζωοτροφών, χόρτου… έτσι το σκέφτομαι», ανέφερε η Χάρις σύμφωνα με το The Nation.
Εν τω μεταξύ, οι βοηθοί της Χάρις ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η αντιπρόεδρος δεν θα παρακολουθήσει τη ομιλία του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο την Τετάρτη λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού. Η Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τον Νετανιάχου μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με το Politico, η Χάρις αναμένεται να ζητήσει από τον Νετανιάχου στη συνάντησή τους να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο, με πιο περιορισμένη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική από τον Μπάιντεν, πολλές από τις θέσεις της Χάρις στην εξωτερική πολιτική φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με αυτές του νυν προέδρου. Η Χάρις αναφέρθηκε στο ζήτημα των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και των εξτρεμιστών εποίκων στη συνάντησή της στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Μια ανάγνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η Χάρις «έθεσε την ανάγκη να αυξηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Δυτική Όχθη και να λογοδοτήσουν οι εξτρεμιστές εποίκοι για βίαιες πράξεις». Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά άτομα και οντότητες που κατηγορούνται για τη διάπραξη βίας κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Ακολουθώντας την πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα;
Ισραηλινοί και Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Χάρις για το Ισραήλ γενικά και για τον πόλεμο της Γάζας ειδικότερα, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη επίσημα το χρίσμα ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν το γεγονός ότι έχει λιγότερο συναισθηματικό και ιδεολογικό δέσιμο με το Ισραήλ από ό,τι ο Μπάιντεν που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως Σιωνιστής.
«Ο Μπάιντεν είναι μια μοναδικά ιστορική προσωπικότητα γιατί υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Θεωρεί τον εαυτό του ως κάποιον βαθιά, ιδεολογικά αφοσιωμένο στο Ισραήλ”, είπε ο Μακόφσκι.
«Παρά το γεγονός ότι είναι παντρεμένη με έναν Εβραίο, μεγάλωσε σε ένα εβραϊκό πολιτικό περιβάλλον και έχει πολλούς Εβραίους φίλους, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει συναισθηματικό δέσιμο με το Ισραήλ, όπως ο Μπάιντεν ή ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον», αναφέρει ο πρώην γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, σύμβουλος και επιτελάρχης τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών και ο αρθρογράφος της Haaretz, Άλον Πίνκας.
Ο Πίνκας λέει ότι η Χάρις είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια γραμμή με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τις περιφερειακές υποθέσεις. «Η Μέση Ανατολή είναι τελικά ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και σκέφτεται πρώτα και κύρια τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι το Ισραήλ», λέει ο Πίνκας. Παρά την υπογραφή του Ομπάμα το 2016 του μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ στην ιστορία – ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια περίοδο 10 ετών – θεωρήθηκε από πολλούς Ισραηλινούς εχθρικός προς το εβραϊκό κράτος και η σχέση του με τον Νετανιάχου ήταν παγωμένη.
Τρεισήμισι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και προσπαθώντας να ενώσει το δικό της κόμμα, η Χάρις βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς προσπαθεί να σηματοδοτήσει τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δώσει ενέργεια στους νεότερους ψηφοφόρους που αντιτίθενται στην πολιτική του Μπάιντεν στον πόλεμο της Γάζας. «Η Χάρις θα πρέπει να είναι πιο συμπαθής στη νεότερη γενιά που διαμαρτυρήθηκε στις πανεπιστημιουπόλεις [κατά του πολέμου της Γάζας] ή στην πολιτεία του Μίσιγκαν ενάντια στην πολιτική του Μπάιντεν», είπε ο Πίνκας. «Θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί κάπως από τον Μπάιντεν», καθώς το Ισραήλ δεν είναι βασικό ζήτημα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπου η μετανάστευση και ο πληθωρισμός θα κυριαρχούν.