19/09/2024

Ιράν: η αστυνομία ηθικής του καθεστώτος αφήνει γυναίκα παράλυτη

Μια 31χρονη Ιρανή, η Arezou Badri, παραμένει κλινήρης σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, παράλυτη στα κάτω άκρα της και αντιμετωπίζει απώλεια ομιλίας, περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου πυροβολήθηκε από την ιρανική αστυνομία για φερόμενες παραβιάσεις της υποχρεωτικής νομοθεσίας για το χιτζάμπ. ανέφεραν ακτιβιστές.

Η γυναίκα έγινε στόχος κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στη βόρεια πόλη Νουρ -της επαρχίας Μαζανταράν (στην Κασπία) όπου ζουν αρκετοί Ιρανοί κουρδικής και αζέρικης καταγωγής- στις 24 Ιουλίου. Η ιρανική αστυνομία επιβεβαίωσε τον πυροβολισμό μόλις αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντάς την πως αρνήθηκε  να συμμορφωθεί. Υποστήριξαν ότι οι Ιρανοί αξιωματικοί ήταν «νόμιμα εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούν όπλο» υπό τέτοιες συνθήκες.

Η δήλωση δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την οικογένειά της, ανέφεραν ότι  η Μπαντρί είχε λάβει προηγουμένως ειδοποίηση για χιτζάμπ, κάτι που κοινοποιείται  σε οδηγούς ή επιβάτες που απαθανατίζονταν φορώντας χαλαρή χιτζάμπ στις κάμερες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, τα μη συμμορφούμενα οχήματα κατάσχωνται και οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποικίλες ποινές που κυμαίνονται από πρόστιμα έως φυλάκιση.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στην Τεχεράνη από τη γενέτειρά της,  όπου υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις, με το ιατρικό προσωπικό να αντιμετωπίζει αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τους αξιωματικούς πληροφοριών που βρέθηκαν στο νοσοκομείο.

Το αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό κανάλι Iran International, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι η αδερφή της δέχεται «έντονη πίεση» από οργανώσεις ασφαλείας να εμφανιστεί ενώπιον των κρατικών τηλεοπτικών κάμερες για να επιβεβαιώσει το επίσημο αφήγημα προκειμένου το καθεστώς να αποφύγει διαδηλώσεις.

 

Η υπόθεση έχει παραλληλιστεί στενά με εκείνη της 22χρονης Mahsa Amini, ο θάνατος της οποίας υπό  κράτηση από την ηθική αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 2022 έριξε το Ιράν σε μήνες  αναταραχής. Στη σφοδρή καταστολή που ακολούθησε, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν πάνω από 550 άτομα, με χιλιάδες φυλακισμένους και τουλάχιστον 10 διαδηλωτές να εκτελούνται.

Σε μια άλλη περίπτωση, τον Οκτώβριο του 2023, η Armita Garavand, 16 ετών, έπεσε σε κώμα και πέθανε ένα μήνα αφότου ξυλοκοπήθηκε από αξιωματικούς επιβολής του νόμου  σε σταθμό του μετρό της Τεχεράνης.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, το τραγικό συμβάν της Badri έχει πυροδοτήσει οργή μεταξύ των Ιρανών που βλέπουν να συνεχίζεται η επιβολή της αμφιλεγόμενης πολιτικής του πρώην προέδρου της χώρας. Διαδικτυακά έχουν γίνει εκκλήσεις στο ευρύ κοινό να «διαδώσει το γεγονός» και «να γίνει η φωνή ενός θύματος που δεν μπορεί να κλάψει δυνατά» πριν να είναι πολύ αργά.

«Η επίθεση σε γυναίκες έχει γίνει ο κανόνας στην Ισλαμική Δημοκρατία», είπε η Ιρανή  ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Masih Alinejad στο X, καθώς προέτρεψε τα ξένα μέσα να καλύψουν την υπόθεση Badri.

Πολλές επίσης είναι και οι φωτογραφίες με ανθρώπους που έχουν ξυλοκοπηθεί από τις αρχές του Ιράν και οι οποίες δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. 

 

 

 

Μάλιστα στο twitter κυκλοφορεί ένα τρομακτικό βίντεο που την ώρα που ένας εκ των οργάνων του θεοκρατικού καθεστώτος προσπαθεί να εισβάλλει μέσα σ΄ένα αυτοκίνητο με γυναίκα που φορά χαλαρά την μαντήλα της – το βίντεο σταματά μόλις σπάει το τζάμι με τα ουρλιαχτά της γυναίκας να ακούγονται. Το βίντεο δεν είναι από την υπόθεση της Arezou όπως φαίνεται αλλά από άλλη περίπτωση.

Παράλληλα, οι Ιρανές με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν πως το άτομο που πυροβόλησε την Βadri είναι ο Hasan Mofakhami, ο αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Μαζανταράν , τον οποίο αποκαλούν ψυχωτικό και στον οποίο  έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πολυάριθμα εγκλήματά του κατά του ανυπεράσπιστου λαού του Ιράν.

 

 

Η περίπτωση της 31χρονης γυναίκας έχει βάλει σε δύσκολη θέση τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο νεοεκλεγείς φιλο-μεταρρυθμιστής πολιτικός ήρθε στην εξουσία με μια πλατφόρμα αλλαγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν επανέλαβε την πρόθεσή του να τερματίσει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το κράτος σε αδικήματα που σχετίζονται με το χιτζάμπ για τα κορίτσια και τις γυναίκες του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών συζητήσεων εναντίον των υπερσυντηρητικών αντιπάλων του και σε πολλαπλές συγκεντρώσεις, ο Πεζεσκιάν υποσχέθηκε ότι θα έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τη βίαιη καταστολή του χιτζάμπ. 

Η άρνησή του να αντιμετωπίσει τα δεινά της Badri  έχει προκαλέσει τώρα απογοήτευση και οργή σε όλο το Ιράν. Πολλοί δημοσίευσαν δίπλα-δίπλα φωτογραφίες των  θυμάτων από την αστυνομία ηθικής, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος για τον Πεζεσκιάν υποκινήθηκε από την «κούφια ελπίδα» ότι «θα έκανε πραγματική διαφορά ποιος θα γίνει πρόεδρος».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024