Ισραήλ: Άσκηση πίεσης από τις ΗΠΑ στο ένατο ταξίδι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Καθώς ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ για να πιέσει για μια συμφωνία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε πως την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα φέρει η Χαμάς.
Κάνοντας το ένατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες.
Διπλωμάτες λένε ότι μια συμφωνία για τη Γάζα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ευρύτερης πυρκαγιάς και πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι αυτή είναι «μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή».
Ο Μπλίνκεν στοχεύει να πιέσει όλα τα μέρη για μια συμφωνία καθώς έχουν μείνει λιγότερες από 80 μέρες για τις προεδρικές εςκλογές στις ΗΠΑ και μια εκεχειρία στη Μέση Ανατολή θα ήταν το κύκνειο άσμα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην Κάμαλα Χάρις.
Πριν από τις συνομιλίες εκεχειρίας στο Κατάρ την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, η Χαμάς είχε καλέσει τους μεσολαβητές — αντί να διεξαγάγουν περισσότερες διαπραγματεύσεις — να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο που σκιαγραφήθηκε στα τέλη Μαΐου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν είπε την Κυριακή ότι μια κατάπαυση του πυρός είναι «ακόμη δυνατή» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν εγκαταλείπουν»
Μετά τις συνομιλίες στο Κατάρ μεταξύ των μεσολαβητών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, με αποτέλεσμα η Χαμάς την Κυριακή να κατηγορήσει τον Νετανιάχου για παρεμπόδιση.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, η πρόταση «ανταποκρίνεται στους όρους του Νετανιάχου, ιδιαίτερα στην απόρριψή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνολική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, και στην επιμονή του να συνεχίσει να καταλαμβάνει τη διασταύρωση Νετζαρίμ, τη διάβαση της Ράφα και τον διάδρομο της Φιλαδέλφη».
Τα δύο τελευταία μέρη θεωρούνται από το Ισραήλ ως σημαντικά για την αποτροπή της ροής όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η διασταύρωση Netzarim βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο μεταξύ της βόρειας και της νότιας Γάζας.
Ο Νετανιάχου είναι «υπεύθυνος για την ματαίωση των προσπαθειών των μεσολαβητών, την παρεμπόδιση μιας συμφωνίας και (φέρει) την πλήρη ευθύνη για τις ζωές» των ομήρων στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τρομοκρατική οργάνωση.
Την Κυριακή ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η Χαμάς πρέπει να πιεστεί.
« Η Χαμάς, μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει επίμονη. Δεν έστειλε καν εκπρόσωπο στις συνομιλίες στη Ντόχα. Επομένως, η πίεση θα πρέπει να στραφεί στη Χαμάς και στον Σινουάρ, όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στον αρχηγό της Χαμάς.
Την Τρίτη ο Μπλίνκεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Κάιρο, όπου οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες.
Το πλαίσιο Μπάιντεν, το οποίο είπε ότι προτάθηκε από το Ισραήλ, θα παγώσει τις μάχες για έξι εβδομάδες, καθώς Ισραηλινοί όμηροι ανταλλάσσονται με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
Το Σάββατο, το γραφείο του Νετανιάχου σε δήλωση ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές εξέφρασαν «επιφυλακτική αισιοδοξία» για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.
Οι μεσολαβητές των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου ανέφεραν επίσης πρόοδο.
Έχουν πραγματοποιηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, μέχρι στιγμής χωρίς καμία συμφωνία.
Ωστόσο, το διακύβευμα έχει αυξηθεί μετά τις δολοφονίες των ηγετών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βάθυνε με ένα φοβερό ξέσπασμα πολιομυελίτιδας.