Οι συνομιλίες Ντόχα και Καΐρου γεννούν ψεύτικες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Εν μέσω μιας σειράς επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην περιοχή και της έναρξης της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών καθώς οδεύουμε με γρήγορους ρυθμούς στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προσδοκίες φάνηκαν υψηλές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την οποία επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν αισιόδοξες δηλώσεις, μερικές από τις οποίες φαινόταν να στοχεύουν στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο και να τους αποθαρρύνουν από το να συνεχίσουν τις απειλές τους για εκδίκηση. Το Ιράν και ο πληρεξούσιός του στον Λίβανο υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιέ στην Τεχεράνη λιγότερο από 24 ώρες αργότερα.
Ωστόσο, καθώς η σκόνη έπεσε, τα σχόλια της Χαμάς μείωσαν την αισιοδοξία των ΗΠΑ. Σε δήλωσή της την Κυριακή, η Χαμάς είπε ότι η τελευταία πρόταση «ανταποκρίνεται στους όρους του [ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν] Νετανιάχου και ευθυγραμμίζεται με αυτούς, ιδιαίτερα την άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την πλήρη απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιμονή του στη συνέχιση της κατοχής του η διασταύρωση Netzarim [που χωρίζει τη βόρεια από τη νότια Γάζα], το πέρασμα της Rafah και τον διάδρομο Philadelphi».
Η δήλωση τόνισε τη δέσμευση της Χαμάς στην πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και κάλεσε τους μεσολαβητές να υποχρεώσουν το Ισραήλ «να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί».
Ο διάδρομος Philadelphi, μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που περιλαμβάνει το πέρασμα της Ράφα, παραμένει βασικό σημείο διαμάχης. Οι Αιγύπτιοι και οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον διάδρομο. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική του παρουσία είναι απαραίτητη εκεί για να σταματήσει η Χαμάς από το λαθρεμπόριο όπλων στην περιοχή. Η Αίγυπτος, η οποία έχει διατελέσει μεσολαβητής στις συνομιλίες, αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα και λέει ότι παραβιάζει τη συνθήκη ειρήνης του 1978 με το Ισραήλ που δίνει στο Κάιρο πλήρη κυριαρχία στα σύνορά του με την Παλαιστίνη. Το Κάιρο ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει περίπου 1.500 σήραγγες την τελευταία δεκαετία και λέει ότι δεν υπάρχει σημαντικό δίκτυο σηράγγων κάτω από τα σύνορα.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ένα άλλο κομβικό σημείο – τα ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα – μπορεί να είναι πιο κοντά σε μια λύση. Ενώ ο Νετανιάχου έχει αντιταχθεί δημόσια σε οποιονδήποτε ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη μεταπολεμική Γάζα, πρόσφατα αποσύρθηκε από αυτήν την άποψη ιδιωτικά, σύμφωνα με ισραηλινές αναφορές.
Οι Times of Israel, επικαλούμενοι τρεις ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού ανοίγει την ιδέα να συμμετέχουν στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής χαμηλότερου επιπέδου στη διαχείριση της Λωρίδας μόλις τελειώσουν οι μάχες.
Ωστόσο, δεδομένης της συνεχιζόμενης διαφωνίας σε βασικά ζητήματα, η επίλυση κάθε άλλο παρά εγγυημένη είναι.
Ο Αμπάς στη Γάζα;
Στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι «αποφάσισε να πάει» στη Γάζα. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης φέρεται να ζήτησε επισήμως από το Ισραήλ να παραχωρήσει στον πρόεδρο πρόσβαση μέσω ενός από τα περάσματα (όχι της Ράφα), αν και το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμη.
Δεν είναι βέβαιο ότι θα του επιτραπεί να πάει, αλλά σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη για το ταξίδι, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προσεγγίσει τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης.
Εάν το ζήτημα του διαδρόμου Philadelphi και το σημείο διέλευσης της Ράφα επιλυθούν στις συνεχιζόμενες συνομιλίες, ο Αμπάς θα μπορούσε ενδεχομένως να εισέλθει μέσω της Ράφα χωρίς την έγκριση του Ισραήλ. Σύμφωνα με μια πρώιμη συμφωνία με την ΕΕ, η ένωση θα λειτουργούσε ως τρίτο μέρος που θα αξιολογούσε τις ανησυχίες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής για αιτήματα διέλευσης και θα μπορούσε έτσι να διευκολύνει τα θέματα.
Η παλαιστινιακή κοινότητα έχει εκφράσει μικτές απόψεις για την επίσκεψη στη Γάζα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι είναι πολύ λίγο, πολύ αργά, και άλλοι θεώρησαν ότι ήταν απλώς ένας απατηλός ισχυρισμός που δεν θα καρποφορήσει. Ο Αμπάς έχει ταξιδέψει σπάνια ακόμη και στη Δυτική Όχθη και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Daoud Kuttab ο Αμπάς θα προσευχηθεί στο Al-Aqsa την επόμενη Παρασκευή και επίσης θα επισκεφθεί την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους Ιεροσολυμίτες που αισθάνθηκαν εγκαταλελειμμένοι ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών του Όσλο. Επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ, μόλις 20 χιλιόμετρα από την παλαιστινιακή προεδρική έδρα και πολύ πιο εύκολη από μια επίσκεψη στη Γάζα, ο Αμπάς θα μπορούσε να επιδείξει ισχυρή δέσμευση στις παλαιστινιακές διεκδικήσεις για την πόλη ως πρωτεύουσα του έθνους.