Ο Σίσι στην πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε την Τετάρτη τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην πρώτη επίσκεψη του Αιγύπτιου ηγέτη στην Τουρκία, κατά την οποία υπογράφηκαν 17 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια δεκαετία εχθρικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Μια μεγάλη αντιπροσωπεία συνόδευσε τον Σίσι, ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα για ημερήσια επίσκεψη μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτή τη φίλη χώρα είναι ένδειξη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο», είπε ο Σίσι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από περίπου τρεις ώρες συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν τις συμφωνίες για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε μια σειρά θεμάτων, από την ενέργεια μέχρι τον πολιτισμό.
«Η επίσκεψή μου στο Κάιρο σηματοδότησε μια νέα καμπή στις σχέσεις μας», είπε ο Ερντογάν. «Προχωράμε ακόμη περισσότερο τις βελτιωμένες σχέσεις μας με την επαναληπτική επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού», πρόσθεσε.
Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε αντιπροσωπεύει μια ανατροπή για τον Ερντογάν. Πίσω στο 2013, ορκίστηκε ποτέ να μην δώσει τα χέρια με τον Σίσι για την ανατροπή της κυβέρνησης της Αιγύπτου υπό την ηγεσία των Μουσουλμανικών Αδελφών εκείνη την εποχή. Μετά από μια δεκαετία, οι δύο χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις ως μέρος των προσπαθειών της Άγκυρας να επιδιορθώσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με τις περιφερειακές χώρες, συγκεκριμένα την Αίγυπτο καθώς και τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι προσπάθειες της Τουρκίας να εμπλακεί σε περιφερειακά ενεργειακά έργα κορυφώνουν τις προσδοκίες της στις διμερείς σχέσεις της με την Αίγυπτο, με την οποία — μεταξύ των τριών χωρών — χρειάστηκε ο μεγαλύτερος χρόνος για να βελτιωθούν οι σχέσεις. Αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση, η Τουρκία επιδιώκει να συμμετάσχει σε περιφερειακά έργα που στοχεύουν στη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω δυτικών προσπαθειών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
«Είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με την Αίγυπτο, ειδικά στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια», είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης τον αμοιβαίο στόχο να αυξηθεί ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου των δύο χωρών στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σημερινά 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Αιγύπτου, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Αίγυπτο αυξήθηκαν σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.
Μειώνοντας τα κενά στην εξωτερική πολιτική
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να αυξήσουν τον συντονισμό σε μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, της Λιβύης και του Κέρας της Αφρικής – ένδειξη μείωσης των χασμάτων μεταξύ της Άγκυρας και των ρωγμών εξωτερικής πολιτικής της, ιδιαίτερα στη σύγκρουση της Λιβύης όπου οι δύο πρωτεύουσες είχαν υποστηρίξει αντίπαλες ομάδες στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
«Πρέπει να εργαστούμε μαζί, ειδικά στην αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων, για να αποτρέψουμε ανθρωπιστικές κρίσεις», είπε ο Σίσι.
Σε μια προσπάθεια να ανοίξει το δρόμο για την περιφερειακή αποκατάσταση, η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει τις πολιτικές που υποστηρίζει φανερά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από το Κάιρο και πολλές πρωτεύουσες του Κόλπου.