Ο φωτογράφος των Σεπτεμβριανών σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη -«Να καταστρέψετε τη ρωμιοσύνη» φώναζε ο συγκεντρωμένος όχλος των Τούρκων
Ο φωτογράφος Δημήτρης Καλούμενος, ήταν ο μοναδικός που κατόρθωσε να καταγράψει με την φωτογραφική του μηχανή τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1955 και στην συνέχεια υπήρξε μαρτυρία και φωτογραφικό υλικό το οποίο έδειξε το μένος και τα μεγέθη της καταστροφής της Ελληνικής Μειονότητας.
(Συνέντευξη του κ. Καλούμενου στον Έλληνα δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.)
Ερ. Τι έγινε τότε; Για πείτε μου τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου.
«Εγώ στις 6 Σεπτεμβρίου ώρα 1 παίρνω ένα τηλεφώνημα από το Πατριαρχείο. Με τηλεφωνεί ο Γιάννης, ο κλητήρας και οδηγός του Πατριάρχου. Και λέει ότι ο Πατριάρχης ήκουσε στο ραδιόφωνο ότι στο BBC έπεσε βόμβα στο τουρκικό προξενείο από τους Έλληνες. Λέω: «Δεν ξέρω τίποτα»…
Με θεωρούσαν ως ανταποκριτή της Μακεδονίας. «Να μάθω» λέω. Παίρνω τηλέφωνο τον αείμνηστο Ιωάννη Ιωαννίδη να μάθω. Τον παίρνω τηλέφωνο, με λέει «δεν έχω υπόψιν μου, να ρωτήσω την αστυνομία».
Ρωτάει την αστυνομία και η αστυνομία δεν είχε υπόψιν της αλλά στέλνει φύλακες γύρω από το προξενείο μήπως προλάβει κάτι το οποίον έμελλε να γίνει. Έτσι παίρνω τον Πατριάρχη και του λέω «δεν έγινε τίποτα». Αλλά αυτό αποδεικνύει ότι η Αγγλία το είχε προσχεδιασμένο το σχέδιό της. Και είχε δώσει πληροφορίες στο BBC ότι θα γίνει η ώρα 1 η έκρηξις. Ενώ ο Χασάν, αυτός ο κλητήρας του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης δεν έκανε την έκρηξη και η έκρηξη έγινε η ώρα 6. Και η ώρα 5 στην Τουρκία η «Istanbul Express» με καμουφλαρισμένο το κτίριο του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης,βομβαρδισμένο, κυκλοφόρησε στην Πόλη με τον τίτλο «Οι βάρβαροι εχθροί μας Έλληνες, έβαλαν βόμβα στο σπίτι του πατέρα μας. Γι’αυτό πρέπει και εμείς να λάβουμε τα μέτρα μας». Και κυκλοφόρησε η εφημερίδα.
Αυτό είναι ένα σημείο που αποδεικνύει ότι πράγματι οι Άγγλοι ενήργησαν για τα γεγονότα. Και εγώ η ώρα 5, πιο νωρίς βρισκόμουνα σε μία περιοχή που λέγεται Τοπαμάς. Εκεί είδα στρατιωτικά αυτοκίνητα από τα οποία έβγαιναν άνθρωποι με πολιτική ενδυμασία. Και άλλο αυτοκίνητο με άλλους στους οποίους έδιναν σιδερένιους λοστούς, αλυσίδες μεγάλες, έργα διαρρήξεως και άλλα πράγματα και τους έλεγαν θα κατευθυνθείτε στην πλατεία Ταξίμ, από εκεί θα πάρετε οδηγίες τι
πρέπει να κάνετε. Όταν ήκουσα αυτό, λέω εγώ: «πρέπει να κάνω το καθήκον μου σαν δημοσιογράφος Έλληνας». Επειδή βέβαια ήτο φορτισμένη η ατμόσφαιρα εναντίον της ρωμιοσύνης με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων και τον λόγο τον οποίον είχε βγάλει ο Μεντέρες στο Λιμάνι Λοκαντασίρ, είπα «εδώ κάτι θα συμβεί».
Έτσι πήγα στο γραφείο μου, πήγα πήρα τη μηχανή μου και κατευθύνθηκα και εγώ στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί τι να δω; Πλήθος συγκεντρωμένο και απ’όλα τα μέρη της Πόλης να συγκεντρώνονται και να υπάρχουν οι πύρινοι λόγοι εναντίον της Ελλάδος και με τον βασικό στόχο να λένε «να καταστρέψετε τη ρωμιοσύνη». Έτσι, κατά τις 6.30-6.45, αρχίζει η καταστροφή.
Καταστρέφουνε πρώτα, το καφενείο επτάλοφος που υπήρχε εκεί στην Σοατία. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Τα πάντα έσπασαν. Εκεί υπήρχε και ένα παντοπωλείο του οποίου ήτο ιδιοκτήτης ένας ρωμιός μεσήλικας με την γυναίκα του. Τους κακοποίησαν, τους έβγαλαν έξω και ερήμωσαν το κατάστημα, πέταξαν τα υπάρχοντα μέσα εις τον δρόμο και όλα μείναν κατεστραμμένα.
Επίσης πήγανε στην εκκλησία την Αγία Τριάδα που είναι εκεί κοντά και δεσπόζει της πλατείας του Ταξίμ και άρχισαν να βάζουνε φωτιά. Μαζέψαν όλα τα ξύλινα αντικείμενα του ναού, βεβήλωσαν το ιερό, έκοψαν τα χέρια του Χριστού, κατέστρεψαν την Παναγία και τον Ιωάννη και έβαλαν δυναμίτιδα για να καταστρέψουν την εκκλησία. Αλλά η δυναμίτις δεν κατεστράφη. Κατόπιν κατευθύνθηκαν στο παρθεναγωγείο Ζαππείου το οποίο κατέστρεψαν. Και ερήμωσαν και το άγαλμα του Ζάππα το εγκρέμισαν.
Αυτά όλα τα είδα και τα έζησα και τότε δεν είχαμε ούτε φλας ούτε πράγματα εκείνη την εποχή, μηχανές μαυρόασπρες. Και κατόπιν άρχισαν να παίρνουνε όλα τα καταστήματα της οδού σταυροδρομίου. Οι ομάδες ήσαν 7. Η πρώτη ομάδα διαρρήγνυε τα καταστήματα, άνοιγε τα καταστήματα. Η δεύτερη ομάδα εισέρχετο μέσα και επέταγε και διέλυε κάθε πράγμα που έβρισκε μέσα. Η τρίτη ομάδα ξεκαθάριζε τα περισσότερα κι ό,τι απέμεινε, ώστε τα καταστήματα έμειναν με
τους 4 τοίχους τους. Τα δε εμπορεύματα ήσαν όλα στο δρόμο. Ο δρόμος έφτασε περίπου ένα μέτρο, ενάμιση μέτρο και δεν μπορούσε κανείς να περάσει πάνω από τα εμπορεύματα. Τα εμπορεύματα βέβαια δεν ήσαν μόνο πεταμένα αλλά και κατεστραμμένα. Είχαν τέτοια οργάνωση ώστε να καταστρέφουν το εμπόρευμα. Τα δε κοσμηματοπωλεία όλα ελεηλατήθησαν. Τα δε καταστήματα που πουλούσαν παπούτσια, βγάλαν τα παπούτσια τα παλιά και φορούσαν καινούρια.
Διότι την άλλη μέρα τα είδαμε τα παπούτσια τα βρώμικα εκεί πέρα. Επίσης, στα καταστήματα που υπήρχαν ενδύματα παίρνανε τα ενδύματα, ντυθήκανε και αφήνανε τα ρούχα τους τα παλιά. Τα σκισμένα και τα βρώμικα. Και ούτω καθεξής μέσα σε έξι ώρες κατέστρεψαν 4200 μαγαζιά και 2000 σπίτια. Κατέστρεψαν εργοστάσια, μηχανουργία, εφημερίδες, σχολεία, ξενοδοχεία κάθε είδους
εμπορικό κατάστημα υπέστη καταστροφή. Ζαχαροπλαστεία.
Τώρα ερχόμαστε σε άλλη περίοδο, στην περίοδο των εκκλησιών. Όλες οι εκκλησίες εβεβηλώθησαν. Όλες οι εκκλησίες κατεστράφησαν. 40 εκκλησίες εκάησαν. Τα μεγάλης αξίας κειμήλια των εκκλησιών έχουνε… Οι εκκλησίες όλες κατεστράφησαν. Από αυτές οι 40 εκάησαν. Ολοσχερώς. Οι άλλες εκκλησίες εβεβηλώθησαν. Μεγάλης αξίας κειμήλια, ιερές εικόνες τεραστίας αξίας επιτάφιοι Βυζαντινοί, κεντημένοι με χρυσό και άργυρο, έχουν εξαφανιστεί ή έχουν καεί. Κανείς δεν ξέρει τι έχουνε γίνει. Επίσης, το μεγάλο και τρομερό έγκλημα το οποίο δεν πιστεύω εγώ να έγινε στην ιστορία που έχουμε διαβάσει, να έγινε στον κόσμο. Στα νεκροταφεία. Όλα τα νεκροταφεία, όλων των κοινοτήτων
υπέστησαν καταστροφές. Οι σταυροί των τάφων όλοι καταστράφησαν. Οι τάφοι κατεστράφησαν. Μεγάλοι καταστροφή έγινε στο μεγάλο νεκροταφείο του Βαλουκλίου που είναι θαμμένοι οι Πατριάρχες και οι μεγάλοι ευεργέτες. Εκεί άνοιξαν τους τάφους, πέταξαν τα οστά, κατέστρεψαν τους
τάφους και το μεγαλύτερο κακό έγινε εις τους τάφους του νεκροταφείου Σισλί, της περιοχής του Πέρα. Το νεκροταφείο Σισλί ήτο ένα μουσείο από μνημεία και μαυσωλεία, το οποίον μόλις μπήκαν αυτοί κατέστρεψαν κάτι το οποίο, καλλιτέχνημα. Σταυρούς και λοιπά. Κατέστρεψαν την εκκλησία και την έκαψαν. Κατέστρεψαν το οστεοφυλάκιο και το έκαψαν. Τα δε οστά τα οποία βρισκόντουσαν έξω και οι νεκροκεφαλές τις κλωτσοβολούσανε.
Επίσης το πιο μακάβριο, το πιο μακιαβελικό θέμα είναι… έχουν ξεθάψει νεκρούς και τους έχουν μαχαιρώσει. Αυτά που σας λέω τα έχω φωτογραφίσει όλα στο βιβλίο μου «Η Σταύρωση του Χριστιανισμού». Και όλα δείχνουν όλη την καταστροφή στο νεκροταφείο του Σισλί στους Πατριαρχικούς τάφους.
Στο Μπατρικί επίσης έχουν θανατωθεί 22 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος… ο καλόγερος του Βαρουκλί εκάηκε με το κτίριο αλλά δεν εβρέθησαν τίποτα από τα οστά του. Επίσης τον Ευάγγελο, τον άλλον μοναχό, του σταύρωσαν τα χέρια, όπως σταύρωσαν τον Χριστό. Αυτά τα έχω βγάλει φωτογραφία τα χέρια του στο βιβλίο μου μέσα. Και κάτι άλλο, ό,τι έχετε ανάγκη».
Αυτοί οι άνθρωποι πώς ήξεραν ποιους να χτυπήσουν;
«Αυτά τα είχαν προμελετημένα όπως σας είπα. Από το ’54 άρχισαν και κατέγραφαν τα καταστήματα, τα σπίτια και όλα τα πράγματα. Αυτό, η ταπεινή μου γνώμη δίνει ότι η Τουρκία μες στην ψυχή της είναι βάρβαρος. Διότι αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται με ανθρώπους οι οποίοι είναι άνθρωποι που έχουν ανθρωπιά. Να πηγαίνεις να καταστρέφεις τους τάφους. Τί σε φταίνε οι τάφοι; Τί σε φταίνε οι νεκροκεφαλές να τις κάνεις ποδόσφαιρο; Τί σε φταίνε οι νεκροί να τους μαχαιρώνεις; Ποιος άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό; Η βαρβαρότητα αυτή, η αγριότητα, ο μακιαβελισμός είναι σε τέτοιο βαθμό που για μένα κάναμε υπομονή, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Ζούσαμε σε ένα
τέτοιον κόσμο».
Αυτός που έβαλε την βόμβα στο υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, ποιος ήτανε;
«Ήτανε ο Χασάν. Ο Αχμέτ Εϊγκίν έφερε τη βόμβα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Και εκεί τη βόμβα την άναψε ο κλητήρας του προξενείου. Όλοι μυημένοι και οι δύο. Και ο Εϊγκίν και ο Χασάν ήσαν Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης. Και αυτούς όλους η ελληνική αστυνομία τους συνέλαβε. Ήτανε στα δικαστήρια. Αλλά η κυβέρνησις, δυστυχώς, του Καραμανλή έδωσε την ελευθερία τότε, στον τότε Τούρκο πρέσβη, να επισκεφτεί τον Εϊγκίν. Και τον Εϊγκίν τον πήρε και τον έβαλε πίσω από το μπαγκάζ του και τον πέρασε απ’τα σύνορα. Και πήγε στην Τουρκία και τον έχουν, τώρα είναι, νομάρχης της Καισάρειας. Αυτά είναι τα κατορθώματα των Ελλήνων».
Εσάς σας συνέλαβαν τότε γιατί; Για να μην φωτογραφίζετε;
«Με συνέλαβαν που εφωτογράφιζα».
Γιατί σας συνέλαβαν, δεν ήσασταν ελεύθερος να φωτογραφίζετε;
«Όχι. Υπήρξε, μετά τις 12 τα γεγονότα επεβλήθη στρατιωτικός νόμος. Και απαγορεύεται η φωτογράφισις και η κατάσχεσις όλων των τουρκικών εφημερίδων που είχαν τις φωτογραφίες των γεγονότων. Ήτο ποινή βαριά. Παρά την ποινή, εγώ έκανα το καθήκον μου. Παρά τον στρατιωτικό νόμο».
Από αντιδράσεις πολιτικών, Τούρκων. Τι είχαμε;
«Τίποτα… Οι Τούρκοι ήσαν μαραμένοι. Ο ξένος τύπος, διότι αυτό είναι ένα πράγμα που δεν το φαντάζεται κανένας. Τέτοια καταστροφή, τέτοιο έγκλημα, όπως είπα προηγουμένως, δεν το αναφέρει η ιστορία. Έγινε η καταστροφή της Σμύρνης, εκεί βάλανε φωτιά, σκοτώσαν τον κόσμο. Εδώ κάναν κάτι άλλο. Κατέστρεψαν την περιουσία και σκότωσαν τον ψυχικό κόσμο μέσα».
πηγή: http://www.omogeneia-turkey.com/index.html