Τα παιχνίδια του Ιράν με την εκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ
Το Ιράν εργάζεται για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και διαδίδει παραπληροφόρηση μέσω μιας σειράς ψεύτικων μέσων, ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα οι New York Times.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Ιράν συμμετέχει σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να βλάψει την εκστρατεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο και την αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Κάμλα Χάρις, και τον νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους Times.
«Οι προσπάθειες του Ιράν φαίνεται να έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο», ανέφερε το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους. «Έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, προτείνοντας έναν ευρύτερο στόχο να σπείρουν την εσωτερική διχόνοια και να απαξιώσουν ευρύτερα το δημοκρατικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μάτια του κόσμου».
Το ιρανικό δίκτυο περιλαμβάνει χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που «σπρώχνουν τις απόψεις του Ιράν», καθώς και χάκερ και εταιρείες που ελέγχονται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Οι New York Times εντόπισαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Savannah Time, NioThinker και Westland Sun ως μέρος της επιχείρησης. Οι ιστότοποι έχουν δημοσιεύσει περιεχόμενο που σχετίζεται με την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή πρόσφατα. Ένα άρθρο του NioThinker αναφέρθηκε στην «εκκωφαντική σιωπή του δημοκρατικού κόμματος για την Παλαιστίνη».
Το Savannah Time δημοσίευσε ένα άρθρο αναφερόμενο στην πρόσφατη συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο CNN ως αποφυγή ευθυνών. Μια μέρα νωρίτερα, το περιοδικό δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Τραμπ με τίτλο «Γιατί οι Συντηρητικοί πρέπει να υπολογίζουν με τον χαρακτήρα του πρώην προέδρου».
Η αναφορά των New York Times ακολουθεί άλλες περιπτώσεις όπου το Ιράν κατηγορείται για παρέμβαση στην πολιτική των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξαν τον ισχυρισμό της εκστρατείας του Τραμπ ότι είχε στοχοποιηθεί από χάκερς.
«Παρατηρήσαμε ολοένα και πιο επιθετική ιρανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, που αφορά συγκεκριμένα επιχειρήσεις επιρροής που στοχεύουν το αμερικανικό κοινό και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν προεδρικές εκστρατείες», ανέφεραν τα πρακτορεία σε ανακοίνωσή τους. «Αυτό περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν πρόσφατα για να θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία του πρώην προέδρου Τραμπ, την οποία η IC [κοινότητα των πληροφοριών] αποδίδει στο Ιράν».
Η εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε νωρίτερα τον Αύγουστο ότι είχε γίνει στόχος Ιρανών χάκερ.
Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη απαντώντας στις υπηρεσίες. «Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και στερούνται οποιασδήποτε θέσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Όπως έχουμε προαναγγείλει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει ούτε πρόθεση ούτε κίνητρο να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».
Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Πακιστανό υπήκοο Ασίφ Μέρτσαντ, σε σχέση με μια υποτιθέμενη συνωμοσία δολοφονίας ενός πολιτικού ή αξιωματούχου των ΗΠΑ. Ο Ασίφ Μέρτσαντ, φέρεται να έχει «στενούς δεσμούς με το Ιράν», σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Αυτή η επικίνδυνη συνωμοσία δολοφονίας που αποκαλύφθηκε φέρεται να ενορχηστρώθηκε από έναν Πακιστανό υπήκοο με στενούς δεσμούς με το Ιράν», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι σε δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης «εργάζεται επιθετικά για να αντιμετωπίσει τις θρασύδειλες και αδυσώπητες προσπάθειες του Ιράν για αντίποινα εναντίον Αμερικανών δημοσίων αξιωματούχων για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί».
Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ηγήθηκε της Δύναμης Κουντς του IRGC, σκοτώθηκε σε αμερικανικό χτύπημα στη Βαγδάτη στις αρχές του 2020 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Το Ιράν έχει από καιρό ορκιστεί εκδίκηση για τον θάνατό του.
Αναφορικά με το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Μέρτσαντ, η ιρανική αποστολή είπε: «Είναι προφανές ότι ο εν λόγω τρόπος λειτουργίας έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης να διώκει νομικά τον δολοφόνο του στρατηγού Σουλεϊμανί».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times sύμφωνα με έναν Ιρανό αξιωματούχο και έναν άλλο Ιρανό που εργάζεται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησης του κράτους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της χώρας, το τεράστιο δίκτυο πρακτόρων επιρροής και χάκερ του Ιράν περιλαμβάνει εταιρείες που ελέγχονται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Και οι δύο ζήτησαν να μην δημοσιευτούν τα ονόματά τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είναι μια ισχυρή και ελίτ δύναμη εδραιωμένη σε κάθε τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της πολιτικής και του κυβερνοχώρου.
Η κυβέρνηση και οι Φρουροί λειτουργούν επίσης ένα δίκτυο ατόμων που χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις απόψεις του Ιράν, ορισμένοι με υποτιθέμενα ονόματα. Αναθέτουν επίσης έργα σε εταιρείες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ιράν, μερικές από τις οποίες δεν γνωρίζουν πλήρως τους πραγματικούς σκοπούς των έργων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι δύο Ιρανοί είπαν ότι η κυβέρνηση του Ιράν αύξησε τους ήδη σημαντικούς πόρους που διοχέτευσε στις επιχειρήσεις πληροφόρησής της από το 2022, όταν οι διαδηλώσεις των γυναικών συγκλόνισαν το έθνος. Οι κυβερνητικοί πράκτορες, είπαν, αναζητούν τακτικά ιρανικά πανεπιστήμια για να προσλάβουν κορυφαίους πτυχιούχους τεχνολογίας, προσφέροντας υψηλούς μισθούς, χρηματοδότηση έρευνας και χώρους γραφείων.
«Η στρατηγική του Ιράν στον τομέα της πληροφόρησης και της προπαγάνδας είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι Φρουροί της Επανάστασης διαχειρίζονται τις πολιτοφυλακές πληρεξούσιων σε όλη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Amir Rashidi, διευθυντής ψηφιακών δικαιωμάτων και ασφάλειας στο Miaan Group, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή. Διεισδύουν σταδιακά αλλά δυναμικά και παίζουν το παιχνίδι τους.
Ήδη φέτος, Ιρανοί πράκτορες κατάφεραν να παραβιάσουν τα email του Ρότζερ Στόουν, συμβούλου του Τραμπ, και προσπάθησαν να διεισδύσουν στην εκστρατεία του Μπάιντεν και της Χάρις, με ασαφή αποτελέσματα. Η Meta αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι είχε εντοπίσει παρόμοια προσπάθεια και στις δύο πολιτικές εκστρατείες στο WhatsApp, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.
Η εστίαση του Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες οξύνθηκε καθώς το Ισραήλ, σύμμαχος των ΗΠΑ, εισέβαλε στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε, το Ισραήλ αντάλλαξε επίσης πυρά με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Και τα δύο κινήματα αποτελούν μέρος ενός δικτύου πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την άνοιξη, το Ιράν χρησιμοποίησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πυροδοτήσει διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από φοιτητές ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, με πράκτορες να παρέχουν οικονομική βοήθεια και να παρουσιάζονται ως φοιτητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Το Ιράν αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στις διαδηλώσεις, αν και ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τους επευφημούσε σε ανοιχτή επιστολή.
Από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979, η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα αποτελούν βασικό μέρος της ταυτότητας του καθεστώτος. Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, το ίδιο έκαναν και οι τακτικές και οι φιλοδοξίες του Ιράν, με τον Χαμενεΐ το 2011 να περιγράφει τον κυβερνοχώρο ως το νέο σύνορο για την πληροφοριακή «τζιχάντ» ή τον πόλεμο του Ιράν.