Οι φήμες για παραίτηση Γκιουλέρ και οι «φόβοι» για πραξικόπημα
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε η είδηση της παραίτησης του Τούρκου Υπουργού Άμυνας με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, τάξη Τούρκων αξιωματικών κατά την αποφοίτησή τους ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν «είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ».
Μετά το περιστατικό, ο Τολγκά Σαρντάν, αρθρογράφος στο T24, γνωστός για την σύλληψή του στο παρελθόν επειδή είχε δημοσιεύσει άρθρο με έκθεση της MIT, έγραψε χαρακτηριστικά: «O μόνος που δεν έχει μιλήσει για το θέμα των αποφοίτων είναι ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και η σιωπή δείχνει κάτι. Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν. Μάλιστα ακούγεται έντονα πως θα ζητήσει την αποχώρησή του από τα καθήκοντα του».
Η είδηση μεταδόθηκε με ταχύτητα φωτός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία και, συη συνέχεια, στη χώρα μας όπου σχεδόν παρουσιάστηκε ως σίγουρη η παραίτξηση Γκιουλέρ, επειδή δεν είχε εμφανιστεί να κάνει κάποια δήλωση.
Κάνοντας μια αναζήτηση ως Geopolitics & Daily News στην τουρκική αρθρογραφία για τις κινήσεις Γκιουλέρ, διαπιστώσαμε πως ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας έφτασε στην Αστάνα για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ και τον υπουργό Άμυνας Ρουσλάν Ζακσιλίκοφ. Ο Γκιουλέρ και ο Ζακσιλίκοφ συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, την εκπαίδευση μάχης και τη στρατιωτική εκπαίδευση.
Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα, όπου πήγε για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Γεωργίας.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΜΙΤ παρέδωσε έκθεση στον Ερντογάν, σύµφωνα µε την οποία υπάρχουν αξιωµατικοί που λειτουργούν εναντίον του Τούρκου προέδρου.
Εδώ θα μας επιτρέψετε να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να γράψουμε το εξής: Στην πρόσφατη επίσκεψη του Σίσι στην Άγκυρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι υπενθύμισε τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν μίλησε για τις βαθιές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και, όπως γράψαμε και σε σχετικό συνδρομητικό μας άρθρο, χαιρέτησε τους τιμητικούς φρουρούς στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο λέγοντας «sukran askar» (σας ευχαριστώ, στρατιώτες) αντί για «merhaba askar» (γεια σας, στρατιώτες) σαν να τους ευχαριστεί όπως τον αιγυπτιακό στρατό για την καθαίρεση του Μόρσι, του συμμάχου του Ερντογάν.
Όλα αυτά δεν είναι αμελητέα, ειδικά την στιγμή που η Τουρκία θέλει την βοήθεια της Αιγύπτου για να εκκαθαρίσει ό,τι έχει απομείνει από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο.
Επιστρέφοντας τώρα στην παραίτηση Γκιουλέρ, η κυβερνητική Haber διαψεύδει κάθε τέτοια πιθανότητα, λέγοντας ότι είναι πολιτικά παιχνίδια.
Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα διαπίστωσα πως το σύνθημα «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» το οποίο συχνά αναφέρουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί κατά την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου (όπου εορτάζουν τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού το 1922) αναφέρεται σε όρκο που δίνουν οι στρατιώτες και δεν έχει ακόμη καταργηθεί. Ο Ερντογάν μάλιστα μιλώντας στο κόμμα του είπε πως ο συγκεκριμένος όρκος θα αλλάξει.
Να τονίσω εδώ πως το περιστατικό με τους αξιωματικούς που ορκίστηκαν στον Κεμάλ συνέβη στις 31 Αυγούστου, μια ημέρα μετά την τουρκική εθνική εορτή.
Τα παραπάνω θα έπρεπε να μας ανησυχούν πολύ περισσότερο, από τις φήμες για παραίτηση του Γκιουλέρ, οι οποίες μπορεί και να μην ευσταθούν. Θα έπρεπε να μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία μας αντιμετωπίζει ως κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία επιθυμεί με κάθε τρόπο να αναβιώσει και ότι κινείται με διαθέσεις που θυμίζουν την τακτική Πούτιν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής, ο οποίος θέλει να αναβιώσει την ΕΣΣΔ.
Προσωπικά, δεν ξέρω αν ο Γκιουλέρ θα παραιτηθεί για το περιστατικό, αυτό που ξέρω είναι πως η Τουρκία είτε κοσμική (επί Μουσταφά Κεμάλ) είτε ισλαμική (με Ερντογάν) αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.