Η συνάντηση Μπάιντεν Στάρμερ θα κρίνει το μέλλον της Ουκρανίας;
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Η σημερινή ημέρα θα κρίνει ουσιαστικά το μέλλον της Ουκρανίας στη σύγκρουση με την Ρωσία, η οποία επίσημα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 με την ρωσική εισβολή, ανεπίσημα όμως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με πολλαπλά επεισόδια – έχοντας ως πιο σημαντικό την κατάληψη της Κριμαίας.
Γιατί η σημερινή ημέρα είναι σημαντική:
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη του Στάρμερ έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης των Μπλίνκεν και Λάμι στο Κίεβο προχθές όπου συναντήθηκαν με Ζελένσκι και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.
Η σημερινή συνάντηση θα κρίνει αν η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς που παρέχονται από την Δύση για να πλήξει το ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον Guardian το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τη χρήση απ’ την Ουκρανία των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow εντός της ρωσικής επικρατείας, αλλά όπως είχε γράψει το Politico προχθές αν και η ουκρανική πλευρά είχε την ελπίδα πώς κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι θα γινόταν ανακοίνωση για χαλάρωση των κανόνων που την εμποδίζουν να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα που της παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοι, δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός μεταβεί στον Λευκό Οίκο.
Με βάση τους New York Times, η Βρετανία έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι θέλει να αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά θέλει άδεια από τον Μπάιντεν για να δείξει μια ενιαία στρατηγική με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Εάν ο Μπάιντεν το εγκρίνει, η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει την γραμμή της μετά την κατάληψη ρωσικού εδάφους τον περασμένο μήνα.
Στο μεταξύ πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αναφέρθηκε πως η Ρωσία πλησιάζει σε μια πόλη-κλειδί στα ανατολικά της Ουκρανίας σε μια από τις ταχύτερες προόδους του στρατού της από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Εάν η Ρωσία καταλάβει την πόλη Pokrovsk, θα αποκτούσε ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα στην κατάληψη της υπόλοιπης περιοχής του Donbas.
Από την πλευρά του ο Πούτιν μιλώντας χθες στην ολομέλεια του 10ου Φόρουμ των Ενωμένων Πολιτισμών στην Αγία Πετρούπολη καθώς ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν τη Ρωσία, απάντησε πως «Αυτό θα σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ – οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες – βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και αν αυτό ισχύει, τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα εν όψει των απειλών που θα μας τεθούν, δεδομένου ότι η ίδια η ουσία της σύγκρουσης έχει αλλάξει».
Εν αναμονή λοιπόν εξελίξεων, αν και σύμφωνα με τον Dan Sabbagh, αμυντικό αναλυτή του Guardian υπάρχει επιφυλακτικότητα στην απόφαση.