H παγκόσμια αναταραχή στο επίκεντρο των ομιλιών στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να ακούσουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ και άλλους ηγέτες χωρών να μιλούν στην 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκκλήσεις για τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και των πολέμων στην Ουκρανία και το Σουδάν κυριαρχούν στη διάσκεψη που διαρκεί μια εβδομάδα.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας, είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «μια πυριτιδαποθήκη κινδυνεύει να καταβροχθίσει τον κόσμο». Ο Μπάιντεν λίγο πριν τις προεδρικές του Νοεμβρίου προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα «σημείο καμπής».
«Το καθήκον μας, η δοκιμή μας, είναι να βεβαιωθούμε ότι οι δυνάμεις που μας κρατούν ενωμένους είναι ισχυρότερες από αυτές που μας χωρίζουν», είπε ο Μπάιντεν. «Γιατί οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες».
Μέση Ανατολή: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, είπε στη συνέλευση ότι είχε στόχο να εισαγάγει τη χώρα του σε «μια νέα εποχή» εγχώριων μεταρρυθμίσεων και εποικοδομητικής δέσμευσης με τον κόσμο. Κατηγόρησε το Ισραήλ για αυτό που ονόμασε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και παρουσίασε την υποστήριξη του Ιράν σε ένα δίκτυο ομάδων πολιτοφυλακών ως υποστήριξη προς τους μαχητές της ελευθερίας.
Πολλοί ομιλητές επέκριναν το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας – ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές – καθώς και για την κλιμακούμενη σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναμένεται να φτάσει σήμερα και να μιλήσει αύριο.
Ουκρανία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε συνεδρίαση την τελευταία στιγμή για την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τα μέλη να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άμυνα της χώρας του. «Η Ρωσία μπορεί μόνο να εξαναγκαστεί σε ειρήνη», είπε ο Ζελένσκι.
Υποστήριξε επίσης ότι είχε πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επιτεθεί στους τρεις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Είπε ότι είχε συντάξει ένα νέο σχέδιο νίκης βασισμένο στις αρχές και τις αξίες του καταστατικού του ΟΗΕ, αλλά δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες του εκτός από το να πει ότι οργανώνει μια ειρηνευτική διάσκεψη.
Έγραψαν:
«Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Σουδάν έχουν αποκαλύψει τους περιορισμούς των Ηνωμένων Εθνών και τις επιταγές για μεταρρυθμίσεις στο πιο σημαντικό όργανο λήψης αποφάσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας», γράφουν οι Paul B. Stares και Natalia Caloca του CFR. Και συνεχίζουν: «Οι προοπτικές για επίλυση συγκρούσεων σε καταστάσεις όπου τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων συγκρούονται άμεσα θα πρέπει πιθανώς να βρεθούν εκτός του συστήματος του ΣΑΗΕ για το εγγύς μέλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μέρη του κόσμου όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο: τον Οκτώβριο του 2023, το ΣΑΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που εξουσιοδοτεί και παρέχει υποστήριξη για μια αποστολή ασφαλείας στην Αϊτή».
«Η Ρωσία έμεινε απομονωμένη σε μια διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών υψηλού προφίλ στη Νέα Υόρκη, όταν έκανε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να εκτροχιάσει ένα φιλόδοξο σύμφωνο που είχε σκοπό να αναβιώσει τον ΟΗΕ – και απέτυχε», έγραψε ο Πάτρικ Γουίντουρ του Guardian. «Η διαμάχη υπογράμμισε τον βαθμό στον οποίο οι ιδεολογικές διαιρέσεις έχουν βλάψει την πολυμερή συνεργασία στον ΟΗΕ, το ίδιο το ζήτημα που επιδίωκε να αντιμετωπίσει το σύμφωνο».