Γιατί το Ισραήλ δεν δέχθηκε την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ
Η πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός τριών εβδομάδων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές, επειδή υπολείπεται των αντίστοιχων όρων τους για εκεχειρία, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν. Η παύση του πολέμου με το Ισραήλ ενώ η Χαμάς πολεμά, θα εκθέσει τη Χεζμπολάχ σε κριτική από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι εγκαταλείπει τις αρχές της και έναν σύμμαχό της.
Airstrike in Beirut’s southern suburb, Dahye
Οι Ισραηλινοί ηγέτες θέλουν επίσης κάτι περισσότερο από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας στα βόρεια σύνορά τους. Συχνά έχουν μιλήσει για επιδίωξη μιας θεμελιώδους αλλαγής στη δυναμική της ασφάλειας στις παραμεθόριες περιοχές, όπου η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυραύλους από τον Οκτώβριο, αφότου η Χεζμπολάχ άρχισε να πυροβολεί κατά ισραηλινών θέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.
Περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ τον περασμένο χρόνο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες έχουν εκτοπιστεί από το νότιο Λίβανο. Για να δώσει στους εκτοπισμένους Ισραηλινούς την εμπιστοσύνη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, το Ισραήλ θέλει οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ να αποσυρθούν οριστικά από τα σύνορα – και να σταματήσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά των ισραηλινών κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τους New York Times και δηλώσεις του Michael Stephens, ειδικού στη Μέση Ανατολή : «Το Ισραήλ δεν θέλει μια προσωρινή λύση κατάπαυσης του πυρός που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάτι που σημαίνει ότι σε δύο χρόνια θα πρέπει να το κάνουν ξανά. Η σκέψη τους είναι: Γιατί να διαπραγματευτούμε μια κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για καλό P.R., όταν δεν αντιμετωπίζει καμία από τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια που οδήγησαν σε αυτό το σημείο;»
Η Χεζμπολάχ δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες περιλάμβαναν στοχευμένες δολοφονίες υψηλού επιπέδου μελών της πολιτοφυλακής και εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα, άλλαξαν τη θέση της.
Ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, επανέλαβε τη θέση της τρομοκρατικής οργάνωσης σε τηλεοπτική ομιλία την περασμένη Πέμπτη, λίγο μετά την ανατίναξη χιλιάδων τηλεειδοποιητών σε μια προφανή πράξη δολιοφθοράς του Ισραήλ. Είπε ότι η Χεζμπολάχ θεωρεί θρησκευτικό, ηθικό και ανθρωπιστικό καθήκον να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε «μαζικές δολοφονίες» στη Γάζα.
Για να συμβιβαστεί στον βαθμό που επιδιώκει το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ μπορεί να χρειαστεί έγκριση από τον ευεργέτη της, το Ιράν, αναφέρουν οι αναλυτές.
Μια διφορούμενη ομιλία αυτή την εβδομάδα από τον Μασούντ Πεζεσκιάν, τον Ιρανό πρόεδρο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σηματοδότηση μιας πιθανής αλλαγής στην προσέγγιση του Ιράν, δήλωσε ο Paul Salem, ανώτερος αναλυτής στο Middle East Institute, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ουάσινγκτον.
Σε εκείνη την ομιλία, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πεζεσκιάν καταδίκασε την «απελπισμένη βαρβαρότητα» του Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ προειδοποίησε ότι η εκστρατεία του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει «προτού κατακλύσει την περιοχή και τον κόσμο». Ο Salem είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν να δει τη Χεζμπολάχ να αποδυναμώνεται περαιτέρω, γι’ αυτό, παρά τη δημόσια υπόσχεση της οργάνωσης για το αντίθετο, η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιτρέψει στον πληρεξούσιό της να παραιτηθεί χωρίς εκεχειρία στη Γάζα.