Γιατί προαναγγέλλονται χτυπήματα και πιθανές τοποθεσίες στους σύγχρονους πολέμους;
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Στην σύγκρουση Αζέρων – Αρμενίων, Ρώσων – Ουκρανών και πλέον και Ισραήλ – Ιράν παρατηρούμε πως προαναγγέλλονται τα χτυπήματα και οι πιθανές τοποθεσίες. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο στους σύγχρονους πολέμους;
Ακούγεται και φαίνεται παράδοξο αρχικά, αλλά επί της ουσίας κρύβει ανώτερη στρατηγική. Έχει και μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα η συγκεκριμένη τακτική.
Τα μειονεκτήματα είναι προφανή.
– Χάνεις στοιχείο πρωτεύοντος αιφνιδιασμού.
– Χάνεις δυνατότητα πρώτου καταστροφικού πλήγματος.
Σε άλλες εποχές θα ήταν σίγουρα στρατηγικό λάθος για τον επιτιθέμενο. Δεν είναι όμως σήμερα, ειδικά για χώρες με σίγουρο πλεονέκτημα ισχύος. Εξηγώ αμέσως γιατί:
– Η συνεχής αναμονή σε αμυντική επαγρύπνηση από τον αμυνόμενο έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Το βιώσαμε και εμείς το 2020 με το ΠΝ να δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με το να δίνει απλά παρουσία απέναντι σε τουρκικό στόλο. Οι πόλεμοι κοστίζουν και όταν είσαι σε κατάσταση Defcon 1, όπως λένε οι Αμερικανοί, χωρίς όμως εμπλοκή δαπανάς χρήματα χωρίς αντίκρυσμα.
– Έχει ψυχολογικό κόστος. Τόσο στις ΕΔ όσο και στους πολίτες. Το να είσαι σε επαγρύπνηση 24/7 είναι κάτι που μπορεί να σε φέρει στα όρια σου. Για να το νιώσουν και όσοι δεν έχουν μετέχει ποτέ τέτοιας μάχιμης κατάστασης, θα θυμίσω σε γονείς πως νιώθουν όταν το βλαστάρι τους μπορεί να είναι πολύ άρρωστο και είναι συνεχώς από πάνω του, αλλά χωρίς να μπορούν να κάνουν και πολλά πέρα της αναμονής. Εδώ είναι ακόμα χειρότερα καθώς στο αμέσως επόμενο λεπτό μπορεί απλά να πάψεις να υπάρχεις. Αν μάλιστα γίνει και επιτυχημένο χτύπημα η καταρράκωση ηθικού είναι πολύ μεγάλη (βλ. Χεζμπολάχ)
– Αντίκτυπο δημοσιότητας. Μια ανακοίνωση τέτοιου είδους μπορεί να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις παγκοσμίως πριν καν ξεκινήσει το οτιδήποτε. Μια γενικευμένη αντίδραση θα φρενάρει καταστάσεις και θα οδηγήσει σε νέους υπολογισμούς για μείωση αρνητικής εικόνας. Αν υπάρξει αδιαφορία από πολύ κόσμο (π.χ. NKR) τότε προχωράς κανονικά.
– Προβολή ισχύος. Μπορώ να σε χτυπήσω όποτε θέλω και όταν θέλω. Ανεξάρτητα αν αυτό ισχύει ή όχι, το μήνυμα που παρουσιάζεται είναι αυτό και φυσικά προς ενίσχυση των πρώτων τριών σημείων.
-Απώλεια αιφνιδιασμού; Και ναι, και όχι. Ειδικά αν η αναμονή διαρκέσει αρκετά, τότε ενδεχομένως να υπάρξει κούραση και καταπόνηση έναντι μάλιστα δυνάμεων πρώτης γραμμής και εστί ο “δευτερεύων αιφνιδιασμός” να είναι εξίσου πετυχημένος με το αν υπήρχε προσπάθεια αρχικού αιφνιδιασμού.
Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε πλέον συγκρούσεις με ραντεβού; Σίγουρα δεν θα ισχύει για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις συγκρούσεων. Παρόλα αυτά, είναι μια στρατηγική όπου, με πλήθος τακτικών άμεσης και υβριδικής μορφής, έχει αποτελέσματα.
Πηγή φωτογραφίας: Freepik