12/11/2024

Η Γαλλία ως μεσολαβητής και η ρωγμή στις σχέσεις με το Ισραήλ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό έφτασε στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά από μια στάση στη Βηρυτό και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραήλ Κατς, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω του πολέμου της Γάζας και της χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο σε γαλλική ραδιοφωνική εκπομπή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και είπε ότι οι χώρες πρέπει να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ώθησε τον Μακρόν να κάνει τη δήλωσή του κατά των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ μόλις δύο ημέρες πριν από την 7 Οκτωβρίου», είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος Λοράν Χάουμπεν στο Al-Monitor.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στη δήλωση του Μακρόν: «Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή πάνω τους».

Το παλάτι των Ηλυσίων φάνηκε να υποβαθμίζει τις εντάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι «σταθερός φίλος του Ισραήλ», αλλά προσθέτει ότι η αντίδραση του Νετανιάχου ήταν «υπερβολική και αποκομμένη από τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ».

Οι δύο ηγέτες μίλησαν στο τηλέφωνο την Κυριακή και οι αναγνώσεις που εκδόθηκαν και από τις δύο πλευρές δείχνουν ότι οι διαφωνίες δεν έχουν μειωθεί.

Οι γαλλο-ισραηλινές σχέσεις δείχνουν ρωγμές

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Χάουμπεν πιστεύει ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί, αλλά είπε ότι η δήλωση του Μακρόν το Σάββατο, καθώς και οι προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου και η υπόθεση Eurosatory, στην οποία απαγορεύτηκε στους Ισραηλινούς εξαγωγείς να έχουν πρόσβαση στην έκθεση ασφαλείας του Παρισιού τον περασμένο Ιούνιο δείχνουν ότι οι δεσμοί είναι κάπως εύθραυστοι. Την ώρα της αμυντικής έκθεσης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντκατηγόρησε το Παρίσι ότι υιοθέτησε εχθρικές θέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Ο Μακρόν έκανε τη δήλωσή του το Σάββατο όταν μιλούσε στη σύνοδο κορυφής Γαλλοφωνίας, η οποία [περιλαμβάνει] μεταξύ άλλων πολλές εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες», σημείωσε ο Χάουμπεν. «Ο Μακρόν μπορεί να ένιωθε υποχρεωμένος να επαναλάβει την αντίρρησή του για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και στον Λίβανο με αυτόν τον τρόπο».

Ο Χάουμπεν πρόσθεσε ότι αν και  μοιάζει με προσωπικό καβγά, δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι η σχέση μεταξύ Μακρόν και Νετανιάχου. «Νομίζω ότι ο Μακρόν προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και επίσης στην Ουάσιγκτον να πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν ήταν πολύ ξεκάθαρη για την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη».

Ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία Ντανιέλ Σεκ συμφώνησε ότι δεν βλέπουμε μια πραγματική διπλωματική κρίση μεταξύ των χωρών, αλλά προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους διαφωνίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν.

«Το επίπεδο ευαισθησίας στις διμερείς σχέσεις ήταν εξαιρετικά υψηλό τους τελευταίους μήνες, με κάθε λέξη και χειρονομία να προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις», είπε ο Σεκ στο Al-Monitor.

«Ειλικρινά, η δήλωση του Μακρόν δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια πραγματική αλλαγή στην πολιτική, καθώς η Γαλλία εξάγει ήδη στο Ισραήλ πολύ λίγα εξαρτήματα όπλων, αν υπάρχουν καθόλου. Οι όμηροι επίσης, προκάλεσαν μια πλημμύρα μηνυμάτων μίσους από τους Ισραηλινούς», σημείωσε ο Σεκ. Και πρόσθεσε, «Φυσικά, από τις 7 Οκτωβρίου, εμείς οι Ισραηλινοί είμαστε σε κατάσταση υπερευαισθησίας· δεν υπάρχουν πλέον γκρίζες ζώνες».

Ο Σεκ εκτιμά ότι ο Μακρόν έκανε λάθος. «Το timing του Μακρόν ήταν πράγματι τρομερό. Θα μπορούσε να περιμένει με αυτό μερικές μέρες ακόμα, για να μην συνδέσει τα λόγια του απευθείας με το πένθος της 7ης Οκτωβρίου».«Σε αντίθεση με τη στάση του για τη Γάζα και τον Λίβανο, όπου οι διαφωνίες με το Ισραήλ συνεχίζουν να αυξάνονται, ο Γάλλος πρόεδρος έχει συμμετάσχει πλήρως στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των επαφών που έγιναν κρυφά. Αρκεί αυτό; Όχι, γιατί οι 101 όμηροι εξακολουθούν να είναι εκεί στη Γάζα », δήλωσε ο Σεκ.

Η Γαλλία επιθυμεί να διατηρήσει τον ρόλο του μεσολαβητή

Από τις 7 Οκτωβρίου, παράλληλα με την Ουάσιγκτον, το Παρίσι προωθεί μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που θα έβλεπε τουλάχιστον τη μερική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι γαλλικές και αμερικανικές προσπάθειες απέδωσαν ελάχιστα, αν και οι απεσταλμένοι και από τις δύο χώρες διατηρούν επαφές τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Λιβανέζους συνομιλητές για να προωθήσουν μια διπλωματική λύση.

Ο Χάουμπεν σημείωσε ότι ο Μακρόν έχει καταβάλει σταθερές προσπάθειες για να διατηρήσει τον ρόλο του Παρισιού ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. «Το Παρίσι εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει κάποια επιρροή στον Λίβανο, παρόλο που έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής του ήδη κατά τη διάρκεια του λιβανικού εμφυλίου πολέμου», είπε.

Ο Σεκ σημείωσε: «Δεν ξέρω αν η Γαλλία έχει μεγάλη επιρροή στη Χεζμπολάχ, καθώς ο κύριος συνομιλητής της τους τελευταίους μήνες ήταν ξεκάθαρα η προσωρινή κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία έχει μικρή επιρροή στα γεγονότα. Μπορώ να καταλάβω ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους με προσωπικότητες του Λιβάνου, που κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά πιστεύω ότι εκεί που βρισκόμαστε τώρα, αυτό που χρειάζεται είναι άνθρωποι ή οντότητες με άμεση επιρροή στη Χεζμπολάχ.»

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024