12/11/2024

Χώρες του Κόλπου: Ακλόνητες οικονομικά απέναντι στην περιφεραική αστάθεια

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, κρατικά επενδυτικά ταμεία από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, διέθεσαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε 126 συμφωνίες, σύμφωνα με μια έκθεση του κλάδου που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την πλατφόρμα δεδομένων Global SWF. Το επενδυτικό ξεφάντωμα ηγήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Abu Dhabi Investment Authority, ADQ και Mubadala, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου είναι «σε καλό δρόμο» να αναπτύξουν συνολικά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, παρόμοιο με το ποσό που επένδυσαν αυτές οι οντότητες το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την Global SWF. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει κατά κύριο λόγο τις επενδύσεις σε διεθνείς αγορές και δεν λαμβάνει υπόψη τις εγχώριες εξελίξεις. Για παράδειγμα, το PIF της Σαουδικής Αραβίας εστιάζει ολοένα και περισσότερο στις εσωτερικές προτεραιότητες για να επιταχύνει το Vision 2030, το σχέδιο μετασχηματισμού του οποίου ηγήθηκε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Η κατανομή του PIF σε εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκε στο 76% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων το 2023, από 67% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η περιοχή του Κόλπου έχει αναδειχθεί σε εξέχουσα δύναμη στην παγκόσμια διαπραγμάτευση, αναφερόμενη σε επενδύσεις που πραγματοποιούνται από κυρίαρχες οντότητες. Το 2023 και το 2024, οι κρατικοί επενδυτές του GCC αντιπροσώπευαν το 40% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από κρατικούς επενδυτές παγκοσμίως, διπλασιάζοντας περίπου τη συνεισφορά τους στις παγκόσμιες συναλλαγές από το 2019, όταν ανερχόταν στο 22%.

Τα περιουσιακά στοιχεία που ελέγχονται από κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου, που υπολογίζονται σε 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελούν ήδη τη μεγαλύτερη δεξαμενή κρατικών κεφαλαίων στον κόσμο. Αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025 και να αυξηθούν στα 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Global SWF. Εκτός από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, οι χώρες του GCC φιλοξενούν επίσης κρατικά κεφάλαια 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούνται στις κεντρικές τράπεζες, στα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία και σε εταιρείες που συνδέονται με μέλη των κυρίαρχων οικογενειών. Και ακόμη, οι χώρες του Κόλπου αναμένεται επίσης να δουν το ποσό των κρατικών κεφαλαίων που ελέγχουν να αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ακλόνητες από την περιφερειακή αστάθεια

Η επένδυση 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 υπογραμμίζει τις συνεχείς προσπάθειες των χωρών του GCC να αναπτύξουν κεφάλαια παρά τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή. «Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητα επενδυτικά μέσα – και συνεχίζουν να εισπράττουν απροσδόκητα έσοδα από το πετρέλαιο, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Ντιέγκο Λόπεζ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Global SWF στο Al-Monitor.

Ωστόσο, ο πόλεμος, και ιδιαίτερα η τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ που διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία σε μέρος της περιοχής, είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένες επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Κόλπο. Η αεροπορική εταιρεία σημαίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Emirates, ακύρωσε πτήσεις προς το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία  επικαλούμενη «περιφερειακή αναταραχή».

Αλλά η μακροπρόθεσμη προοπτική των κρατικών επενδυτικών ταμείων του Κόλπου τους επιτρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στις επενδυτικές τους προτεραιότητες εν μέσω περιφερειακών εντάσεων. Η απόδοση που αποφέρουν οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από κρατικούς επενδυτές – 8,7% ετησίως από το 2017 στο PIF – αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της περιοχής για τη δημιουργία εσόδων πέρα ​​από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Καθώς τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της περιοχής αυξάνονται σε μέγεθος, απαιτούν επιπλέον ειδικευμένους υπαλλήλους για να αναλύουν τις αγορές, να αναζητούν ευκαιρίες και να διευθύνουν τις δραστηριότητές τους. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του GCC απασχολούν σχεδόν 9.000 άτομα, εκτιμά η Global SWF.

Ένας άλλος παράγοντας που διατηρεί το επενδυτικό ξεφάντωμα είναι η περιορισμένη έκθεση των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων του Κόλπου στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των συγκρούσεων. Οι κρατικές επενδύσεις του Κόλπου σε όλη τη Μέση Ανατολή συνδέονται συχνά με διμερή μνημόνια συμφωνίας που ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια συνεδρίων ή επισκέψεων αρχηγών κρατών και η Global SWF σημείωσε στην έκθεσή της ότι «οι πραγματικές επενδύσεις σπάνια, έως ποτέ, φθάνουν τους στόχους που αγγίζουν τους τίτλους». Τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η PIF είχε δεσμευτεί να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά από μια διάσωση που οδήγησε μια επένδυση των ΗΑΕ, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν επί του παρόντος ασαφείς.

Η πλειονότητα των κεφαλαίων των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων του Κόλπου επενδύεται σε μετοχές και ιδιωτικές αγορές εκτός της Μέσης Ανατολής και σε χρηματιστήρια του GCC. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Global SWF, αυτές οι κρατικές οντότητες κατέχουν το 20% των μετοχών των 877 εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του GCC.

Πολυπολικός άξονας 

Πέρα από τις περιορισμένες επιπτώσεις των περιφερειακών εντάσεων στις επενδυτικές στρατηγικές των χωρών του Κόλπου, τα δεδομένα σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή αντικατοπτρίζουν μια άλλη τάση: μια στροφή προς έναν πολυπολικό κόσμο. Ενώ οι κρατικοί επενδυτές του Κόλπου έχουν ιστορικά επενδύσει κεφάλαια σε δυτικές χώρες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, έχουν επίσης εισφέρει κεφάλαια στην ασιατική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι κρατικοί επενδυτές του GCC διέθεσαν κεφάλαια 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.  Συνολικά, το 13% του κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκε από κρατικούς επενδυτές του GCC πήγε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τους τελευταίους 12 μήνες, τρεις φορές περισσότερο από το μερίδιό τους στις επενδύσεις που είχαν ιστορικά κατανεμηθεί στην Κίνα, που εκτιμάται σε 4,2%.

«Η αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα σίγουρα εκμεταλλεύεται τις φθηνότερες αποτιμήσεις, αλλά είναι επίσης προϊόν ετών που προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε τα βαριά σταθμισμένα χαρτοφυλάκια των ΗΠΑ και την ικανότητα να αγκαλιάζουμε ευκαιρίες χωρίς να χρειάζεται να σκεφτόμαστε γεωπολιτικά», είπε ο Λόπεζ στο Al-Monitor. Ο MSCI China — ένας δείκτης που παρακολουθεί το 85% των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο — έχει υποαποδώσει τους δυτικούς δείκτες, με πτώση 22% το 2021 και το 2022 και 11% το 2023.

Όπως φαίνεται από την επενδυτική στρατηγική των κρατικών επενδυτικών τους κεφαλαίων, οι χώρες του Κόλπου προσπαθούν να αποφύγουν να εγκλωβιστούν στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας και να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας. Ο Anwar Gargash, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων, είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Άμπου Ντάμπι το 2022 ότι η χώρα του Κόλπου επιδιώκει «διαφοροποιημένες στρατηγικές και οικονομικές σχέσεις» στον όλο και πιο πολυπολικό κόσμο. «Οι εμπορικές μας σχέσεις κοιτάζουν όλο και περισσότερο προς την Ανατολή, ενώ οι πρωταρχικές μας σχέσεις ασφάλειας και επενδύσεων βρίσκονται στη Δύση».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024