12/11/2024

Η ισλαμική τρομοκρατία στη σύγκρουση Ισραήλ με Χαμάς/Χεζμπολάχ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Όταν έκανα την φοίτηση για το πτυχίο μου πάνω σε θέματα κυβερνοτρομοκρατίας και τρομοκρατίας, υπήρχε ένα κεφάλαιο που αναφερόταν στη δομή των τρομοκρατικών οργανώσεων και ποιοι πυλώνες στήριξης είναι εκείνοι που θεωρούνται ζωτικοί για την ύπαρξη τους.

 

Κατά σειρά αναφερόντουσαν τα ακόλουθα:

– Η κεντρική ιδεολογία που θα έπρεπε να μπορεί να ταυτιστεί ευρύ πλήθος ανθρώπων όσα διαφορετικά γνωρίσματα και αν έχουν. Για αυτό οι περισσότερες οργανώσεις κινούνται, για παράδειγμα, πάνω σε πολιτική ή/και θρησκευτική ταυτότητα. Αυτό δίνει ένα κοινό σημείο αναφοράς ως κάτι «μεγαλύτερο» όλων που θα δώσει και «ανώτερο» συμβολισμό σε κάθε σχετική πράξη και κίνηση.

– Οικονομία. Αυτό συνήθως γίνεται με μαύρο τρόπο. Με παράνομο εμπόριο διάφορων αγαθών και αντικειμένων (βλ. π.χ. καύσιμα, αρχαία κτλ ), με ναρκεμπόριο, με εμπόριο όπλων, με δουλεμπόριο, πορνεία κοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και από χορηγούς που ενδεχομένως να είναι ακόμα και κράτη.

– Δίκτυο/επικοινωνίες. Όσο και αν μια οργάνωση δεν θέλει να εντοπιστεί από τις Αρχές, όσο και αν θέλουν να λειτουργήσουν με «ελεύθερα δίκτυα» χωρίς κεντρική δομή διαταγών αλλά με αυτόνομα κέντρα κίνησης, πάντα πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον/τους κεντρικούς οργανωτές της ομάδας.

– Επαφή με τον κόσμο γενικά. Καμία οργάνωση δεν μπόρεσε να επιβιώσει χωρίς να έχει μια, έστω μικρή, αποδοχή από τον γενικό πληθυσμό στις περιοχές που κινείται. Αν η οργάνωση θεωρηθεί «εχθρική» από την πλειοψηφια του κόσμου, πολύ σύντομα θα βρεθεί απομονωμένη και θα μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως μια οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση όσον αφορά τρόπους και μέσα από τις Αρχές.

Πάμε τώρα να εξετάσουμε ένα προς ένα τα παραπάνω ώστε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από την σύγκρουση του Ισραήλ με Χαμάς και Χεζμπολάχ.

– Ιδεολογία. Αυτή συνεχίζει και υπάρχει και είναι η μόνη σίγουρη κινητήρια δύναμη ύπαρξης των δύο οργανώσεων, αν και αντίθετων αιρέσεων εντός του Ισλάμ (Σουνίτες και Σιίτες). Αυτό δεν μπορεί να εξαλειφθεί αλλά μπορεί να αποδυναμωθεί, μόνο αν οι υπόλοιποι Μουσουλμάνοι δεν ταυτιστούν με τον δογματισμό τους.

– Οικονομία. Εδώ είναι το καίριο πλήγμα που έχουν υποστεί και οι δύο οργανώσεις. Το Ισραήλ έχει πληξει το δίκτυο χρηματοδότησης τους, τα «θησαυροφυλάκια» τους, έχει περιορίσει αρκετές δραστηριότητες τους και έχει γενικώς βάλει διακόπτες στις παράνομες δραστηριότητες τους. Χρηματοδότες όπως το Κατάρ, το Ιράν και η Τουρκία έχουν αρχίσει και ελέγχονται αυστηρά από άλλους. Οπότε, είτε θα αναγκαστούν να βγουν μπροστά όπως το Ιράν, είτε σιωπηρά αλλά δραστικά θα αποκοπούν από τα κανάλια αυτά.

– Δίκτυο/Επικοινωνίες. Νομίζω ότι εδώ δεν χωράει καμία αμφισβήτηση πώς έχουν ακρωτηριαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Σε σημείο του να φοβούνται ακόμα και να έρθουν σε απλή επαφή με κέντρα διοίκησης μην και γίνουν στόχοι, άμεσα και θανάσιμα, από το Ισραήλ.

– Κόσμος/Αποδοχή: εδώ εντοπίζεται το κυρίως πρόβλημα. Μαζί με το θέμα της ιδεολογίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει μια απομόνωση των οργανώσεων αυτών από το ευρύ πλήθος κατοίκων στις περιοχές που έχουν πληγεί. Ταυτίζονται μαζί τους σε αρκετά σημεία, θεωρώντας πώς οι αιτίες των προβλημάτων τους βρίσκονται στο Ισραήλ, μην έχοντας και πλήρη πληροφόρηση στο τί ακριβώς κάνουν και ποιοί είναι οι ηγέτες αυτών των οργανώσεων και ποιές σκοπιμότητες έχουν (Αξίζει να διαβαστεί παλαιότερο άρθρο με τίτλο: Τρομοκρατία: Φτωχά στελέχη και Πλούσιοι Αρχηγοί).

Η δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων δεν γίνεται ευρέως γνωστή στο τοπικό πληθυσμό σε σχέση με όσα μαθαίνουμε τρίτοι εκτός των συνόρων των περιοχών δράσης τους. Αντίθετως καλύπτεται από μια ομίχλη αγώνα και θριάμβου εναντίον του κακού Ισραήλ και της κακιάς Δύσης που παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι για όλα τα δεινά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στα ΗΑΕ, στην Σ. Αραβία δεν θέλουν καν να έχουν σχέση μαζί τους. Είναι ίσως και εκείνο το σημείο που θα διατηρήσει εν ζωή τις οργανώσεις αυτές παρά την όποια αποδυνάμωση τους στο παρόν και στο εγγύς μέλλον.

Το τί σημαίνει ισλαμική τρομοκρατία, πώς αντιμετωπίζεται και τί ακριβώς μπορεί να σηματοδοτεί ως εξέλιξη αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε 10 παραγράφους. Είναι δύσκολο έργο και έχει πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Παρόλα αυτά η εκτίμηση για το αν τελικά το Ισραήλ έχει καταφέρει να κερδίσει την ισλαμική τρομοκρατία, θα έλεγα ότι μπορεί να βρει μια εικόνα στο ακόλουθο:

Το Ισραήλ κατάφερε να αποδυναμώσει τις οργανώσεις, να διαλύσει τις δομές τους, να ρίξει μάσκες τρίτων και κυρίως να κερδίσει χρόνο ώστε να ακολουθήσουν πιθανές κινήσεις πιο ουσιαστικές με προσανατολισμό να αποκεφαλίσουν την ικανότητα των τρομοκρατών να απειλήσουν ξανά.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024