15/03/2025

Διαχείριση κρίσης: Εκκένωση χώρου (απλές συμβουλές)

463345329_10161769095394035_1027243094371976095_n

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Με αφορμή μια πρόσφατη εκπαίδευση διαχείρισης κατάστασης κρίσης.

Κάποιοι ίσως να έχουν βρεθεί σε μια περίπτωση όπου χρειάστηκε να εκκενώσουν χώρο. Αυτό μπορεί να έγινε με την μορφή άσκησης ή επειδή απλά χρειάστηκε λόγω ανωτέρας βίας (πυρκαγιά, σεισμό κτλ. ).

Μερικά σημεία αναφοράς τώρα που καλό είναι να θυμάται κάποιος πώς δύσκολα αλλάζουν ως ανθρώπινη φύση και θα χρειαστεί να τα αποβάλλει διά εκπαίδευσης.

– Η διαφυγή μας δεν είναι πάντα δυνατή μέσα από την ίδια διαδρομή που κάναμε όταν μπήκαμε στον χώρο. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε έναν χώρο θα κινηθούν προς τα εκεί που γνωρίζουν και θα είναι δύσκολο να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή. Για αυτό για να έχουμε γνώση της περιοχής κοιτάμε πάντα αναρτημένους χάρτες κινδύνου σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα, σινεμά κ.α. έτσι ώστε να επιλέξουμε άλλο δρόμο διαφυγής αν χρειαστεί.

– Οποιαδηποτε και αν είναι η κατάσταση, η απειλή για την ακεραιότητα μας εκτός εξαιρετικά ακραίων περιπτώσεων δεν θα είναι κατα την εκδήλωση ενός συμβάντος, αλλά στην μετέπειτα προσπάθεια διαφυγής και κυρίως από τους άλλους ανθρώπους στον χώρο που υπό κρατος φόβου και ενστικτωδούς κίνησης δεν θα λειτουργήσουν με λογική . (για παράδειγμα: Σε εκπαιδευση για σεισμό υπήρξαν άνθρωποι που πήγαν στο μπαλκόνι να πηδήξουν πάνω σε ένα δέντρο και άλλοι μπήκαν κάτω από γυάλινα γραφεία, γιατι έτσι είχαν μάθει).

– Ο όχλος υπό το κράτος φόβου πάντα θα κινηθεί προς φωτεινά σημεία ή/και προς ανθρώπους με στολή που θα τους υποδείξουν ότι πρέπει να πάνε προς τα εκει. Συνήθως αυτό είναι μια καλή προσέγγιση αν και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις (π.χ. ένοπλη επίθεση ή/και πυρκαγιά εντός χώρου) όπου αυτό δεν θα ειναι ό,τι καλύτερο. Καλό ειναι πριν κινηθεί προς οπουδήποτε κάποιος να σκεφτεί πριν πράξει.

– Αν μαζί έχετε παιδι σε καροτσάκι ή ΑμΕΑ αντίστοιχα σε καροτσάκι είτε θα το πάρετε αγκαλιά (το πρώτο) και αν είναι ΑμΕΑ θα χρειαστει να εκπαιδευτείτε στο πώς μπορείτε να μεταφέρετε το άτομο ΑμΕΑ  με «πυροσβεστικό τρόπο» στους ώμους/πλάτη σας, καθώς θα πρέπει να θεωρηθεί πώς ουδείς θα βοηθήσει εκείνη την στιγμή.

– Οι Αγγλοσάξονες λένε «when in doubt always go high» και δεν έχουν άδικο στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα υψηλότερα σημεία δίνουν χρόνο και μπορούν να δώσουν περισσότερες επιλογές διαφυγής εντός πόλης που είναι κολλητά τα κτίρια. Παράλληλα γίνεσαι ορατός για διασώστες και μονάδες πρώτης απόκρισης.

– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ό,τι και αν πούμε και ό,τι κι αν γράψουμε αν κάποιος δεν κάνει πρακτικά όσα αναφέρονται δεν θα τα κατακτήσει ποτέ. Ειδικά για νεότερους ανθρώπους θα έλεγα πώς δεν συστήνεται απλά, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να μπουν σε τέτοια διαδικασία. Διότι αυτοί θα βοηθήσουν μεγαλύτερους αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!