27/03/2025

Πρόταση Χόχσταϊν στον Λίβανο: Τελευταία ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός;

Untitled

Κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Άμος Χόχσταϊν έφερε μαζί του μια νέα πρόταση με στόχο τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar, ευθυγραμμισμένη με τη Χεζμπολάχ, αποκάλυψε την Τρίτη λεπτομέρειες της πρότασης, η οποία περιλαμβάνει αρκετές τροποποιήσεις στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο Χόχσταϊν παρουσίασε το έγγραφο που περιγράφει μια τροποποιημένη εκδοχή του ψηφίσματος στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι που διαπραγματεύεται εξ ονόματος της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων τη Δευτέρα, ανέφεραν αραβικές διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα Al-Akhbar.

Αλλαγές στο ψήφισμα 1701

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χόχσταϊν επιδιώκει αλλαγές στο προοίμιο του ψηφίσματος, καθιστώντας το μια συμφωνία «με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και την αποτροπή κάθε ένοπλης παρουσίας στις λιβανικές περιοχές κοντά σε αυτά τα σύνορα».

Το έγγραφο απαιτεί επίσης την επέκταση του γεωγραφικού εύρους της διεθνούς αρχής λήψης αποφάσεων σε τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα (περίπου 1,24 μίλια) βόρεια του ποταμού Λιτάνι (περίπου 30 χιλιόμετρα ή 18,64 μίλια) από τα σύνορα με το Ισραήλ, αυξάνοντας τον αριθμό των διεθνών δυνάμεων που δρουν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ (UNIFIL) και ενισχύουν τον αριθμό των στρατιωτών του λιβανικού στρατού στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ είχε αντιταχθεί σε όλες αυτές τις παραμέτρους σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις και από τον τελευταίο της πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Επιπλέον, το έγγραφο περιελάμβανε «την επέκταση των καθηκόντων των διεθνών δυνάμεων ώστε να συμπεριλάβει το δικαίωμα έρευνας οποιουδήποτε σημείου, οχήματος, τοποθεσίας ή οικίας που είναι ύποπτο ότι περιέχει όπλα και το δικαίωμα να διεξάγει αιφνιδιαστικές περιπολίες σε οποιαδήποτε περιοχή εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων του ψηφίσματος , χωρίς την ανάγκη έγκρισης από τις λιβανικές αρχές».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το έγγραφο ζητά επίσης να επιτραπεί στα στρατεύματα της UNIFIL να διεξάγουν συνεχείς επιχειρήσεις έρευνας χρησιμοποιώντας drones στις περιοχές που εμπίπτουν στο γεωγραφικό πεδίο που ορίζεται στο ψήφισμα. «Εάν αποφασίσουν να εισέλθουν σε ιδιωτική περιουσία, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αλλά σε συνεργασία με τον λιβανικό στρατό», είπαν.

Το προτεινόμενο έγγραφο ζητά περαιτέρω τη διεύρυνση των επιχειρήσεων των διεθνών δυνάμεων έκτακτης ανάγκης κατά μήκος της ακτής του Λιβάνου, από νότο προς βορρά, ώστε να συμπεριλάβει την επιθεώρηση των πλοίων που φτάνουν στα λιβάνια του Λιβάνου και την ανάπτυξη ομάδων επιτήρησης σε πολιτικά αεροδρόμια.

Οι διεθνείς δυνάμεις θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πύργους παρατήρησης και σημεία ελέγχου κατά μήκος των χερσαίων συνόρων του Λιβάνου με τη Συρία, σύμφωνα με τις πηγές.

Το έγγραφο  ανέφερε «την ανάγκη εποπτείας (χωρίς εξηγήσεις) για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701».

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι όσο και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι απέρριψαν οποιαδήποτε αλλαγή στο ψήφισμα 1701. Ο Λίβανος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιστεύει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παρουσιάσουν έναν νέο μηχανισμό που να«εγγυάται μια για πάντα την παύση όλων των τύπων Ισραηλινής παραβιάσης» και να απορρίπτει κάθε συζήτηση σχετικά με όπλα που κατέχει η αντίσταση εκτός του τρέχοντος γεωγραφικού πεδίου του ψηφίσματος.

Ο Λίβανος απορρίπτει επίσης την παρουσία διεθνών δυνάμεων κατά μήκος των συριακών συνόρων και επιμένει να μην ενταχθούν εκπρόσωποι οποιασδήποτε νέας χώρας στα διεθνή στρατεύματα που είναι ήδη παρόντα στον Λίβανο.

Με τη σημερινή του μορφή, το ψήφισμα 1701 ζητά την ανάπτυξη στρατιωτών της UNIFIL και του λιβανικού στρατού σε όλο το νότο και τη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής μεταξύ της Μπλε Γραμμής και του ποταμού Λιτάνι, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από όπλα εκτός του ελέγχου της λιβανικής κυβέρνησης.

Η Μπλε Γραμμή, μια προσωρινή γραμμή μήκους 120 χιλιομέτρων (74,56 μίλια) στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ το 2000 μετά την αποχώρηση του Ισραήλ.

Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση της απόφασης 1701. Ο Μικάτι είπε σε δήλωση νωρίτερα φέτος ότι έχουν καταγραφεί 35.000 ισραηλινές παραβιάσεις από ξηρά, αέρα και θάλασσα από την έγκριση του ψηφίσματος τον Αύγουστο του 2006. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι επιχειρεί εντός της περιοχής και αναπτύσσει μαχητές της κοντά στα σύνορα.

Τελευταία ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός;

Ο Χόχσταϊν φέρεται να ενημέρωσε τα λιβανέζικα μέρη πριν από την επίσκεψή του στη Βηρυτό ότι ο Λίβανος δεν ήταν σε θέση να συζητήσει πολλά, προειδοποιώντας τους ότι «η αποτυχία του να αποδεχθεί την πρόταση σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και θα είναι πιο σοβαρός».

Ένας εξέχων Λιβανέζος αξιωματούχος είπε στο Al-Akhbar ότι το έγγραφο ισοδυναμούσε με μια «σαφή έκκληση για παράδοση».

«Ο Χόχσταϊν ήρθε για να εκφοβίσει» Λιβανέζους αξιωματούχους, είπε η ίδια πηγή, και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνούνται την επιστροφή στο ψήφισμα 1701 με τη σημερινή του μορφή.

Οι αραβικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Al-Akhbar ανέφεραν ότι δεν επετεύχθη συμφωνία και ο Χόχσταϊν πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στη Βηρυτό πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Μπέρι είπε σε δήλωσή του τη Δευτέρα είπε ότι η επίσκεψη του Χόχσταϊν ήταν «η τελευταία ευκαιρία» πριν από τις αμερικανικές εκλογές για την επίτευξη λύσης στον Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο Χόχσταϊν είπε ότι η δέσμευση του Ισραήλ και του Λιβάνου στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ «δεν είναι αρκετή», τονίζοντας ότι πρέπει να συνταχθεί ένας νέος μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι το ψήφισμα θα εφαρμοστεί «δίκαια, με ακρίβεια και διαφάνεια».

«Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, το κράτος του Λιβάνου, καθώς και με την κυβέρνηση του Ισραήλ για να φτάσουμε σε μια φόρμουλα που θα φέρει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση μια για πάντα», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό τη Δευτέρα. 

Σε έκθεσή του στις 20 Οκτωβρίου, ο Axios είπε ότι το Ισραήλ έδωσε τη λίστα με τα αιτήματά του στον Χόχσταϊν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους και δύο ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται ο Axios, αυτά περιλαμβάνουν το να επιτραπεί στις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να συμμετάσχουν σε «ενεργό επιβολή» για να διασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλίσει και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Επίσης, η ισραηλινή αεροπορία να έχει την ελευθερία να επιχειρεί στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές του επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα των διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο και περισσότεροι από 11.500 τραυματίστηκαν τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – σχεδόν οι μισοί από τους οποίους στρατιώτες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!