18/03/2025

Οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται απελπισμένοι ενόψει των αμερικανικών εκλογών

77517490_9852191

Παλαιστίνιοι  που ερωτήθηκαν για τις απόψεις τους για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κούρσα, αλλά εξέφρασαν αμφιβολίες ότι το αποτέλεσμα θα έχει κάποια σημαντική διαφορά στη ζωή τους.

Ο Khalil Toufakji, ένας χαρτογράφος με έδρα την Ιερουσαλήμ, είπε ότι ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, τίποτα δεν θα αλλάξει για τους Παλαιστίνιους. «Και οι δύο υποστηρίζουν τη μία πλευρά. Βλέπουν μόνο την ασφάλεια του Ισραήλ και δεν βλέπουν ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε.

Ο Toufakji πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναστήσει το παλαιστινιο-ισραηλινό ειρηνευτικό του σχέδιο «Ειρήνη στην ευημερία» που οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το 2020. «Από την άλλη πλευρά, η Χάρις είναι μέρος του συστήματος των ΗΠΑ που θέλει να υποστηρίξει το Ισραήλ ως ο αστυνομικός της περιοχής», πρόσθεσε. «Επομένως, ελάχιστη σημασία έχει ποιος κερδίζει».

Ο Nabil Amro, πρώην υπουργός της Φατάχ, υποστήριξε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα για τους Παλαιστίνιους υπό τον Τραμπ. Το προτεινόμενο σχέδιο του πρώην προέδρου θα χορηγούσε στο Ισραήλ περισσότερο από το ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί «δεν εργάζονται επαρκώς για να καταλήξουν σε μια λύση που να ικανοποιεί τους Παλαιστίνιους», είπε. Οι επιλογές για μια νέα κυβέρνηση «κυμαίνονται από το κακό στο χειρότερο», είπε, «Σε αυτή την περίπτωση, το χειρότερο είναι ο Τραμπ».

Ο Hazem Kawasmi, πολιτικός οικονομολόγος, υποστηρίζει ότι εάν το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει, η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεν θα αλλάξει και η αστάθεια που συνοδεύεται από πολέμους μικρής κλίμακας θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, είπε, εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος, «τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο ξεκάθαρα λόγω του ξεκάθαρα διατυπωμένου οράματός του για την περιοχή. Με τις ευλογίες του, το Ισραήλ θα προσαρτήσει ό,τι έχει απομείνει από την παλαιστινιακή γη».

Ο Wadie Abu Nassar, ο οποίος εδρεύει στη Χάιφα και ηγείται της δεξαμενής σκέψης International Center for Consultations, είπε στο Al-Monitor ότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν συμμαχήσει στενά με το Ισραήλ και έχουν αγνοήσει την προσπάθεια του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση.  «Ανεξάρτητα από το αν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Καμάλα Χάρις που θα ηγηθούν των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι αμερικανικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην αστάθεια της περιοχής λόγω της αποτυχίας να ωθήσουν το Ισραήλ να κάνει παραχωρήσεις που θα επιτρέψει την ειρήνη με τους Άραβες γείτονές της, ιδιαίτερα τους Παλαιστίνιους».

Ωστόσο, άλλοι λένε ότι ενώ οι τρέχουσες πολιτικές του Δημοκρατικού Κόμματος παραμελούν τα συμφέροντά τους, βλέπουν κάποια ελπίδα για μια στροφή.

Ο δικηγόρος και πολιτικός σχολιαστής με έδρα τη Ναζαρέτ, Botrus Mansour, είπε ότι η Χάρις θα δέχεται κάποια πίεση από την αριστερή πλευρά της – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez και Rashida Tlaib – να λάβει πιο σοβαρά τις ανησυχίες των Παλαιστινίων. Ο Τραμπ δεν θα αντιμετωπίσει πίεση από καμία πηγή για να μετριάσει τις απόψεις του.

Άλλοι διαφωνούν με αυτή την άποψη. Ο Dimitri Dillian, εκπρόσωπος της μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής παράταξης Fatah, κατήγγειλε τη διάβρωση των αμερικανικών δημοκρατικών αξιών και την υποβάθμιση της παγκόσμιας θέσης της. Είπε, «Ως Παλαιστίνιοι, των οποίων οι ζωές επηρεάζονται σημαντικά από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, παρατηρούμε με βαθιά απογοήτευση το αμερικανικό εκλογικό τοπίο να περιορίζεται σε μια επιλογή μεταξύ δύο υποψηφίων που έχουν παγιωθεί σε συνενοχή. Ο ένας είναι μέρος μιας κυβέρνησης που είναι συνένοχος στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ ο άλλος υποψήφιος επιδεικνύει ξεδιάντροπη πίστη στις πιο φασιστικές, υπέρτατες πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ».

Ο Talal Abu Afifeh, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Συγγραφέων με έδρα την ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε ότι αν και βλέπει μικρές διαφορές μεταξύ των ηγετών και των δύο κομμάτων, προτιμά τον Τραμπ επειδή είπε ότι θα τερματίσει τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα και τον Λίβανο. «Φυσικά, αυτό εξαρτάται αν είναι ειλικρινής», σημείωσε.

Ο Samir Hulileh, πρόεδρος του Παλαιστινιακού Χρηματιστηρίου, είπε ότι από την παλαιστινιακή σκοπιά, «Σίγουρα ο κ. Τραμπ δεν αποτελεί επιλογή». Υποστήριξε ότι ο Τραμπ θα εξέταζε τη σύγκρουση ενός αιώνα μέσα από το πρίσμα μιας επιχειρηματικής συμφωνίας και θα αποφάσιζε ότι η πλευρά με μεγαλύτερη μόχλευση – το Ισραήλ – θα έπρεπε να κερδίσει.

Είπε ότι ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δείξει πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ στους πολέμους του εναντίον των Παλαιστινίων, «Πρέπει να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανένα από αυτά», είπε ο Hulileh.

Η Hind Shreideh, μια ακτιβίστρια και συγγραφέας με έδρα την Ιερουσαλήμ που επικεντρώνεται σε ζητήματα Παλαιστινίων κρατουμένων, θρηνεί για την απουσία πολιτικών εναλλακτικών. «Οι Αμερικανοί συζητούν ανάμεσα σε δύο κακά που κυριολεκτικά ελέγχουν το πεπρωμένο του λαού μας και τη συνέχιση της γενοκτονίας στη Γάζα», υποστήριξε. «Είναι περίεργο που οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια τρίτη επιλογή που να έχει βάρος.»

Ο Παλαιστίνιο-Αμερικανός πάστορας Bassam Bannoura, ο οποίος ζει στο Beit Sahour, είπε ότι ως Αμερικανός πολίτης από τη Μέση Ανατολή, ελπίζει ότι «ο επόμενος πρόεδρός μας θα αφιερώσει ποιοτικές προσπάθειες και χρόνο για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής συμφωνία μεταξύ των μερών στην περιοχή .»

Ο Bannoura είπε ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να ζουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία, προσθέτοντας: «Όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, έχει ηθική υποχρέωση να συνεργαστεί με όλους τους ανθρώπους που αναζητούν μια ειρηνική ζωή».

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!