11/12/2024

Μέση Ανατολή: Φόβοι για ιρανική απάντηση και πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση

photo_2024-10-31_16-20-41

Αν και άκουσε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από την πυρηνική ή πετρελαϊκή υποδομή, το Ισραήλ στα πλήγματά του στο Ιράν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ιρανική αεράμυνα και στις ικανότητες πυραύλων και θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο ευρεία δράση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, λένε αναλυτές.

Μετά την επίθεση πυραύλων του Ιράν την 1η Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ  — που αποσκοπούσε ως αντίποινα στα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν ανώτερα στελέχη των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων Χεζμπολάχ και Χαμάς — υπήρχαν φόβοι ότι το Ισραήλ θα απαντούσε με επιθέσεις στο Ιράν μεγέθους που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας επίγνωση του κινδύνου εξάπλωσης της σύγκρουσης, πίεσαν γρήγορα τον σύμμαχό τους να αποφύγει τις πιο κλιμακωτές επιλογές χτυπημάτων εναντίον ιρανικών πυρηνικών υποδομών ή εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο τέλος, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης και αναλυτές, το Ισραήλ επέλεξε να χτυπήσει στις 26 Οκτωβρίου εναντίον ιρανικών συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων πολλών φυλάκων διυλιστηρίων πετρελαίου, καθώς και τριών βασικών εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων.

Ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ελαχιστοποιήσει δημόσια τη σημασία των χτυπημάτων, στα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, γίνεται πλέον σαφές ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, καθώς και μια σιωπηρή προειδοποίηση από το Ισραήλ ότι ενδέχεται να υπάρξει συνέχεια.

«Ο στόχος του Ισραήλ υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι σκόπευε να διαβρώσει την κρίσιμη ικανότητα παραγωγής πυραύλων του Ιράν και να διευκολύνει περαιτέρω στρατιωτική δράση εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί», ανέφερε μια ανάλυση από το Ινστιτούτο Hudson που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη και πιθανώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεσή του, με στόχο τις ιρανικές «δυνατότητες κατασκευής πυραύλων και τη στρατηγική αρχιτεκτονική αεράμυνας».

«Το Ισραήλ πιθανότατα μείωσε την ικανότητα του Ιράν να παράγει βαλλιστικούς πυραύλους υψηλής τεχνολογίας, στερεού καυσίμου και μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποίησε η Τεχεράνη στις εκρήξεις της 1ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Η δράση κατά της παραγωγής πυραύλων είναι ακόμη πιο σημαντική τη στιγμή που το Ιράν κατηγορείται από τη Δύση ότι προμήθευε τη Ρωσία με επιθετικά drones και πυραύλους για τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Fabian Hinz, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το Ισραήλ έπληξε τρεις ιρανικές εγκαταστάσεις στο Shahroud, το Parchin και το Khojir που παράγουν το στερεό προωθητικό για πυραύλους.

«Αυτά τα χτυπήματα μπορεί να μην δημιουργούν τα πιο θεαματικά βίντεο, σχεδιάστηκαν πολύ έξυπνα για να παράγουν ουσιαστικό αποτέλεσμα ακόμα και με περιορισμένο αριθμό στόχων», είπε χαρακτηριστικά.

«Στέλνουν το μήνυμα ότι αν το Ισραήλ θέλει να χτυπήσει ξανά, αυτό θα ήταν ευκολότερο και θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένο την επόμενη φορά».

Τα ισραηλινά πλήγματα φαίνεται ότι κατέστρεψαν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 που παραδόθηκαν στο Ιράν από τη Μόσχα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ, το οποίο είπε ότι η ανάγκη της Ρωσίας για τέτοια συστήματα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας θα περιόριζε την ικανότητα εφοδιασμού του Ιράν.

Πράγματι, πληροφορίες από το Ισραήλ για τα χτυπήματα υποδηλώνουν ακόμη και ότι «το Ιράν δεν διαθέτει λειτουργικές μπαταρίες S-300 αυτή τη στιγμή», ανέφερε η ISW.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Aziz Nasirzadeh είπε ότι το Ισραήλ «προσπάθησε να βλάψει τόσο τα αμυντικά όσο και τα επιθετικά μας συστήματα», αλλά επέμεινε ότι «δεν υπήρξε διακοπή στη διαδικασία παραγωγής επιθετικών συστημάτων όπως οι πύραυλοι».

Αλλά η πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών απέχει πολύ από το να τελειώσει, με τις δύο πλευρές να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ο Mohammad Mohammadi Golpayegani, ανώτερος βοηθός του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και αξιωματούχος με τεράστια επιρροή που μιλάει σπάνια δημόσια, προειδοποίησε την Πέμπτη για μια «σκληρή » απάντηση από το Ιράν.

Οι New York Times επικαλέστηκαν την Παρασκευή τρεις Ιρανούς αξιωματούχους ότι ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τη Δευτέρα να προετοιμαστεί για περαιτέρω πλήγμα στο Ισραήλ, καθώς «το εύρος της επίθεσης του Ισραήλ (ήταν)… πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί».

Το Ισραήλ θα μπορούσε τότε να ανταποδώσει ξανά, με όλα τα μάτια στραμμένα στο αν θα μπορούσε να αποφασίσει να χτυπήσει μια πυρηνική τοποθεσία, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση κατάρρευσης καυσίμων χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Herzi Halevi, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει “πολύ πολύ σκληρά” εάν το Ιράν αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ.

Ο Fabian Hinz είπε ότι η στρατηγική του Ισραήλ έναντι του Ιράν άλλαξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν και η ισραηλινή ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είχε καμία διάθεση να υποχωρήσει ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Εάν οι Ιρανοί εξαπολύσουν ένα άλλο χτύπημα, τότε το Ισραήλ μπορεί βασικά να απαντήσει σε αυτό με ένα άλλο δικό του χτύπημα. Εάν δεν το κάνουν αυτό, μπορεί να το δουν ως ακόμη πιο ισχυρή πρόσκληση για επακόλουθες επιδρομές».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!