11/12/2024

Πώς μια νίκη Τραμπ ή Χάρις θα μπορούσε να διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή

us-elections-concept-with-copy-space

https://www.freepik.com/free-photo/us-elections-concept-with-copy-space_10799964.htm#fromView=search&page=1&position=24&uuid=46d9842e-fa6b-45bf-ad7a-199fa2b10230

Η εξωτερική πολιτική δεν έχει πρωταγωνιστήσει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να περιορίσει την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ούτε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ούτε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προσέγγιζαν τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, ούτε πώς θα αντιμετωπίσουν την πανταχού παρούσα απειλή που θέτει το Ιράν. Με μια διπλωματική λύση αβέβαιη για το υπόλοιπο της θητείας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, όποιος κερδίσει την Τρίτη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις στη Μέση Ανατολή από την πρώτη μέρα.

Γάζα

Σε περίπτωση που η Χάρις κληρονομήσει τη σύγκρουση στη Γάζα, αναμένεται να ακολουθήσει μια κάπως πιο σκληρή γραμμή έναντι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον Μπάιντεν, του οποίου η προσέγγιση  έχει αποξενώσει την προοδευτική βάση του κόμματός του και αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής στο να κάνει τον Νετανιάχου να αλλάξει πορεία στη Γάζα.

Οι υποστηρικτές της Χάρις επισημαίνουν ότι ήταν η πρώτη αξιωματούχος της κυβέρνησης που ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις αρχές Μαρτίου και ότι ήταν κάπως πιο επικριτική για τη συμπεριφορά του Ισραήλ από τον Μπάιντεν.

Όμως, ενώ η Χάρις έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι η δική της δεν θα είναι συνέχεια της προεδρίας του Μπάιντεν, δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τη θέση του Μπάιντεν σχετικά με τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ. Ο σύμβουλός της για την εθνική ασφάλεια, Φιλ Γκόρντον, είπε ότι η Χάρις δεν υποστηρίζει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Το πώς θα προσέγγιζε ο Τραμπ τον πόλεμο είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Δημόσια, κάλεσε το Ισραήλ να «τελειώσει το πρόβλημα» στην παλαιστινιακή επικράτεια και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι προσπαθεί να «κρατήσει πίσω» τον Νετανιάχου, υποδεικνύοντας ότι το Ισραήλ θα είχε περισσότερο ελεύθερο χέρι για να ολοκληρώσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς εάν επέστρεφε στον Λευκό Οίκο.

Αλλά ο Τραμπ έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι η υποστήριξή του στο Ισραήλ δεν είναι απεριόριστη. Έχει ζητήσει να «σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους» στη Γάζα, όπου έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες δημοσίων σχέσεων της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να πει σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο περιοδικό Time εάν θα σκεφτόταν να αξιοποιήσει στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Σε ένα εντυπωσιακό σχόλιο το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζει Ντι Βανς, είπε ότι τα συμφέροντα του Ισραήλ δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται απελπισμένοι ενόψει των αμερικανικών εκλογών

 

 

Ιράν

Και οι δύο υποψήφιοι μοιράζονται τον στόχο της αποτροπής ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα, αλλά ως πρόεδρος, ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία ορόσημο που έθεσε όρια στην πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν. Μετά την κατάργηση αυτού που αποκάλεσε «τη χειρότερη συμφωνία στην ιστορία», ο Τραμπ επέβαλε μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που οδήγησαν τις ξένες επενδύσεις στο Ιράν να στερεύουν και τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου να πέφτουν κατακόρυφα. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η λεγόμενη εκστρατεία μέγιστης πίεσης του Τραμπ δεν άλλαξε τη συμπεριφορά της Τεχεράνης ή των αντιπροσώπων της, ούτε πέτυχε να επαναφέρει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά την έξοδο του Τραμπ από τη συμφωνία, το Ιράν άρχισε να επεκτείνει τα αποθέματά του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο. Ακόμα κι αν ο επόμενος πρόεδρος ήθελε να αναβιώσει τη συμφωνία της εποχής Ομπάμα, οι ειδικοί λένε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πλέον πολύ προχωρημένο για να αποκαταστήσει τον 12μηνο «χρόνο εκκίνησης» της αρχικής συμφωνίας του 2015. Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία» με το Ιράν, χωρίς να διευκρινίζει σε τι θα διαφέρει από αυτή που εγκατέλειψε.

Η Χάρις είπε ότι θεωρούσε το Ιράν ως τον «μεγαλύτερο αντίπαλο» της Αμερικής, μια κρίση που μπέρδεψε ορισμένους ειδικούς εθνικής ασφάλειας που λένε ότι η Κίνα αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να εξασφαλίσει τη «μακροβιότερη και ισχυρότερη» ιρανική πυρηνική συμφωνία που επιδίωκε να τεθεί σε λειτουργία. Εάν εκλεγεί, η Χάρις είπε ότι προτιμά μια διπλωματική λύση, αλλά «όλες οι επιλογές» θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι για να αποτραπεί το Ιράν από το να εξοπλίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Χάρις αρνήθηκε να συζητήσει «υποθετικά» όταν ρωτήθηκε αν θα έπαιρνε στρατιωτική δράση εάν της δοθούν αποδείξεις ότι το Ιράν κατασκεύαζε πυρηνικό όπλο.

Μέρες μετά την τελευταία ιρανική πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ο Τραμπ συμβούλεψε το Ισραήλ «να χτυπήσει πρώτα το πυρηνικό και να ανησυχήσει για τα υπόλοιπα αργότερα». Το Ισραήλ πραγματοποίησε την απάντησή του, η οποία περιορίστηκε σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους.

Λύση δύο κρατών

Μια λύση δύο κρατών που θα δημιουργούσε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ δεν υπήρξε στην ατζέντα των προέδρων των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Παραμένει μια μακρινή προοπτική μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, με τον Νετανιάχου και τους δεξιούς εταίρους του στον συνασπισμό να περιγράφουν μια λύση δύο κρατών ως ανταμοιβή για την τρομοκρατία. Μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τον Ιούλιο, η Χάρις είπε ότι η λύση δύο κρατών παραμένει ο «μόνος δρόμος» προς τα εμπρός.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής συζήτησης εάν θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ο Τραμπ είπε: «Θα έπρεπε να δω». Ο λεγόμενος οδικός χάρτης του Τραμπ για μια λύση δύο κρατών το 2020 απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους, εν μέρει επειδή θα άφηνε το Ισραήλ υπεύθυνο για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Παλαιστίνη και θα νομιμοποιούσε τους περισσότερους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Αρκετές από τις πολιτικές του Τραμπ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ευνόησαν αναμφισβήτητα το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και του κλεισίματος του γραφείου της PLO στην Ουάσινγκτον.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!