Καμία συμφωνία για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας
Η τελευταία προσπάθεια να βρεθεί μια εσωτερική παλαιστινιακή λύση για τη διαχείριση της μεταπολεμικής Γάζας απέτυχε. Μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Κάιρο το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της Φατάχ και των εκπροσώπων της Χαμάς δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία, σύμφωνα με πηγές από τη Ραμάλα και το Αμμάν.
Ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια συμφωνία για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να συμβάλει ελάχιστα στην προώθηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δείξει απροθυμία να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από τη Γάζα,. Η κατασκευή φραγμών και η τεχνολογία παρακολούθησης στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να σκοπεύει να διατηρήσει μια μακροπρόθεσμη παρουσία κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας.
Η συνάντηση στο Κάιρο κλυδωνίστηκε λόγω των διαφωνιών σχετικά με το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα διοικούσε τη Γάζα μέχρι τις ενδεχόμενες εκλογές, ανέφεραν οι πηγές. Να τονίσουμε πως καμία εκλογική αναμέτρηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στη Γάζα από το 2005. Οι εκπρόσωποι της Φατάχ θέλουν μια επιτροπή τεχνοκρατών της Γάζας – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευθυγραμμισμένων με τη Φατάχ και άλλων με τη Χαμάς – να διοριστεί μέσω προεδρικού διατάγματος από τη Ραμάλα, καθιστώντας τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μια οντότητα βάσει ενός νόμου.
Για τη Χαμάς, αυτή η ιδέα είναι ανησυχητική, κρατώντας πιθανώς την τρομοκρατική οργάνωση μακριά από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τις χορηγήσεις προϋπολογισμού.
Η Φατάχ φοβάται ότι μια επιτροπή που δεν διορίστηκε από τον Αμπάς θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικής ενότητας. Εάν η επιτροπή είναι ανεξάρτητη, θα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθεί η παροχή βοήθειας σε αυτήν χωρίς να προωθηθεί η διαίρεση μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Πολλές χώρες αναμένεται να καταβάλουν γενναιόδωρες συνεισφορές, αλλά το πρόβλημα είναι ποιος θα αποφασίσει πώς θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση και όχι για τον επανεξοπλισμό της Χαμάς.
Παλαιστινιακό Κράτος: Πραγματικότητα ή ψευδαίσθηση η πιθανότητα δημιουργίας του;