11/12/2024

Χίλιες μέρες πολέμου στην Ουκρανία

Flag of Ukraine and Russia painted on two clenched fists facing

https://www.flickr.com/photos/91261194@N06/51917277358

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φτάνει στη 1.000η ημέρα της, από την ημέρα της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά , οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Η Ρωσία ξοδεύει τεράστιες ποσότητες όπλων και ανθρώπινης ζωής για να έχει μικρά εδαφικά κέρδη στο σχεδόν ένα πέμπτο της Ουκρανίας που ήδη ελέγχει. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, αγωνίζεται να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, να διατηρήσει το ηθικό και να πείσει τους συμμάχους ότι, με περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα μπορούσε να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, αν και δεν είναι σαφές πώς ή υπέρ ποιών θα μπορούσε να γείρει τη ζυγαριά.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ενημέρωσε το πυρηνικό της δόγμα με διάταγμα σήμερα, λέγοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης των πυρηνικών της όπλων ως απάντηση σε μια μεγάλης κλίμακας συμβατική επίθεση. Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα θεωρούσε οποιαδήποτε συμβατική επίθεση που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.

Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο ενέκρινε ο Πούτιν λίγες μόνο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν τα ουκρανικά πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας, είχε προαποφασισατεί ανεξάρτητα από την απόφαση των ΗΠΑ απλά η Ρωσία εκμεταλλεύεται την χρονική συγκυρία παίζοντας τη στρατηγική του Tit for tat, δηλαδή μία σου και μια μου στο παιχνίδι ισορροπιών.
Η πρώτη σελίδα από το επικαιροποιημένο ρωσικό πυρηνικό δόγμα.

 

 

Σε απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πύραυλο του Στρατού Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων (ATACMS) που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολιντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πιέσουν περισσότερο» εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να πείσουν τη Μόσχα σε «ουσιώδεις διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου. Ο πόλεμος εμφανίστηκε επίσης στο χθεσινό ανακοινωθέν των ηγετών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) —αν και με πολύ μικρότερη αναφορά από το προηγούμενο έτος και παραλείποντας εντελώς τη Ρωσία— η οποία χαιρέτισε «πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

«Η μεγάλη εικόνα [στην ενημέρωση του πυρηνικού δόγματος] είναι ότι η Ρωσία μειώνει το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα ως απάντηση σε μια πιθανή συμβατική επίθεση», λέει στο Reuters ο Alexander Graef του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

«Πολλοί στις Η.Π.Α. (Στο στρατόπεδο του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ] φαίνονται πρόθυμοι να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Αλλά κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πιθανή μια ρωσική νίκη που θα ήταν μια σημαντική στρατηγική οπισθοδρόμηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια αμηχανία για τον Τραμπ. Εάν ο Τραμπ φέρει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο, τότε η απόφαση του Μπάιντεν να επεκτείνει την εξουσία του ATACMS μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της πίεσης στον Πούτιν για διαπραγμάτευση», γράφει ο ανώτερος συνεργάτης του CFR Max Boot.


 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!