Ο Πούτιν ανοιχτός στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά παραμένει σταθερός σε κρίσιμες συνθήκες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο Πούτιν έχει αποκλείσει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και απαιτήσεις από το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ορκιστεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του εν μέσω της ισχυρότερης θέσης της Ρωσίας στη σύγκρουση μέχρι σήμερα. Η Μόσχα ελέγχει τώρα ένα τμήμα ουκρανικού εδάφους περίπου στο μέγεθος της Βιρτζίνια, με τις δυνάμεις της να προχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022. Ας δούμε πιο αναλυτικά το πλαίσιο για τη διπλωματία υψηλού διακυβεύματος, καθώς οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια από τις πιο πιεστικές παγκόσμιες συγκρούσεις.
Τι σχέδιο προτείνει ο Τραμπ στον Πούτιν;
Σύμφωνα με το Reuters, στις πρώτες λεπτομερείς πληροφορίες για το τί θα μπορούσε να δεχτεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει στο πάγωμα της σύγκρουσης στο υπάρχον μέτωπο.
Τρία από αυτά τα άτομα, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης των συζητήσεων, δήλωσαν ότι ενδέχεται να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με τα συγκεκριμένα τμήματα των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτή η πιθανή ευελιξία υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας είναι πλήρως ενσωματωμένες στη Ρωσία και προστατεύονται υπό την πυρηνική της ομπρέλα, οι δυνάμεις της ελέγχουν επί του παρόντος μόνο το 70-80 τοις εκατό της επικράτειας. Περίπου 10.000 τετραγωνικά μίλια παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.
Είναι αποδεκτό από τη Μόσχα το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ;
Το Reuters αναφέρει ότι δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις του Κρεμλίνου πρότειναν ότι η Ρωσία μπορεί να είναι πρόθυμη να αποσυρθεί από μικρότερους θύλακες εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ της Ουκρανίας, που βρίσκονται στο βορρά και το νότο, αντίστοιχα. Αυτές οι πιθανές παραχωρήσεις υποδηλώνουν τομείς ευελιξίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, παρά τις ευρύτερες εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας.
Τον Ιούνιο, ο Πούτιν είπε ότι θα σκεφτόταν μια κατάπαυση του πυρός ή ένα πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αποσύρει τα στρατεύματά του από τις περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία είπε ότι έχει προσαρτήσει.
Η Μόσχα ελέγχει την Κριμαία, στα νότια της ηπειρωτικής Ουκρανίας, από το 2014, και δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι είχε προσαρτήσει τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ συλλογικά γνωστές ως Ντονμπάς, καθώς και τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας.
Η λαβή του Κρεμλίνου σε αυτές τις περιοχές δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Το Κίεβο έχει ορκιστεί να τα διεκδικήσει εκ νέου.
Πώς αντέδρασε η Ουκρανία στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ;
Ο ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει απορρίψει τις προτάσεις του Τραμπ και επειμένει ότι το Κίεβο πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και αρνήθηκε να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα.
«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει πραγματικά μια γρήγορη απόφαση» για τον τερματισμό της σύγκρουσης, παρατήρησε ο Ζελένσκι σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί με αυτόν τον τρόπο».
Τόνισε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να είναι δίκαιη και να μην κινδυνεύει να αφήσει την Ουκρανία ευάλωτη. «Αυτός [ο Τραμπ] θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», συνέχισε ο Ζελένσκι, αναγνωρίζοντας ότι ενώ όλοι συμμερίζονται αυτόν τον στόχο, ένα βιαστικό ψήφισμα «θα είναι απώλεια για την Ουκρανία».
Αυτή η επιφυλακτικότητα υπογραμμίζει τις ανησυχίες του Ζελένσκι ότι η προσέγγιση του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι οποιαδήποτε λύση με τη Ρωσία δεν πρέπει απλώς να σταματήσει τις εχθροπραξίες, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για το Κίεβο.