Πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα (εικόνες και βίντεο)
Ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ της Νότιας Κορέας ήρε σήμερα το πρωί την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στρατιωτικού νόμου λίγες ώρες μετά την επιβολή της, υποκύπτοντας στις πιέσεις των νομοθετών και των διαδηλωτών που αντιστάθηκαν.
Ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερα από 40 χρόνια που ένας πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο.
Το διάταγμα του Γιουν, το οποίο ανακοίνωσε σε μια απρογραμμάτιστη ομιλία αργά χθες το βράδυ, προκάλεσε πολιτικό χάος και ξύπνησε μνήμες από τα δικτατορικά μεταπολεμικά καθεστώτα της χώρας. Καθώς ξέσπασαν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές διαδηλώσεις στη Σεούλ, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε με 190 κατά 0 για να ακυρώσει τη δήλωση του προέδρου. Ώρες αργότερα, ο Γιουν συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο του, το οποίο συμφώνησε να τερματίσει τον στρατιωτικό νόμο.
Ο Γιουν, ο οποίος είναι βαθιά αντιδημοφιλής, χαρακτήρισε την απόφασή του ως πράξη «εθνικής αποφασιστικότητας ενάντια στις αντικρατικές δυνάμεις που προσπαθούν να παραλύσουν τις βασικές λειτουργίες του κράτους». Κορυφαίοι βοηθοί του προέδρου έχουν πλέον προσφερθεί να παραιτηθούν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία παραπομπής εκτός εάν ο ίδιος ο Γιουν παραιτηθεί.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση, φωνάζοντας «Τέλος του στρατιωτικού νόμου!» Ένα συνδικάτο με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη κήρυξε «επ’ αόριστον γενική απεργία» και είπε ότι θα απαιτήσει την παραίτηση του Γιουν.
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν χαιρέτισε τη Νότια Κορέα ως πρότυπο δημοκρατίας και ενίσχυσε τους στρατιωτικούς δεσμούς, βασιζόμενη στη χώρα ως προπύργιο ενάντια στη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία. Η κρίση ενδέχεται να τεντώσει αυτούς τους δεσμούς.
Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν και την άρση του, τα ανώτερα στελέχη του Γραφείου του Προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα, παραιτήθηκαν συλλογικά σήμερα το πρωί. Το Γραφείο του Προέδρου ανακοίνωσε στο σώμα Τύπου σήμερα το πρωί ότι «ο αρχηγός και οι ανώτεροι γραμματείς παραιτήθηκαν συλλογικά».
Έχει αναφερθεί ότι το επιτελείο του γενικού γραμματέα πραγματοποίησε συνάντηση ανώτατων γραμματέων υπό την προεδρία του Επιτελάρχη Jeong Jin-seok σήμερα το πρωί και συμφώνησαν να παραιτηθούν συλλογικά.
Υπενθυμίζουμε πως χθες το βράδυ:
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο, τον οποίο θεωρεί ότι είναι απαραίτητος για την προστασία της χώρας από τις κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας
Οι νομοθέτες ψήφισαν έκτοτε για να εμποδίσουν την κίνηση του προέδρου, αφού τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αντιπολίτευση δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν τη διακήρυξη του.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, με τους πολίτες να φωνάζουν «όχι στον στρατιωτικό νόμο» καθώς ηχούν οι σειρήνες της αστυνομίας
Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Yoon και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκονται σε διαμάχη για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους
Στρατιωτικός νόμος σημαίνει κανόνας από στρατιωτικές αρχές σε περίοδο έκτακτης ανάγκης και μπορεί να σημαίνει την αναστολή του κανονικού πολιτικού δικαιώματος.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, απαγορεύοντας «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες»
Η δήλωσή του πυροδότησε διαδηλώσεις με τους διαδηλωτές να έρχονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από την Εθνοσυνέλευση και μια άμεση προσπάθεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης να σταματήσουν το διάταγμα. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο από τότε που έληξε η στρατιωτική δικτατορία στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Ο Γιουν Σουκ Γιολκ, ο οποίος θεωρείται στη Νότια Κορέα ως ένας βαθιά αντιδημοφιλής και διχαστικός ηγέτης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σχεδιάζει μια «εξέγερση» και «προσπαθεί να ανατρέψει την ελεύθερη δημοκρατία».
Σε συνεδρίαση, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άρση του στρατιωτικού νόμου. Ο νόμος της Νότιας Κορέας για τον στρατιωτικό νόμο ορίζει ότι εάν η συνέλευση απαιτήσει τον τερματισμό του, ο πρόεδρος πρέπει να τον άρει “χωρίς καθυστέρηση”.
Στο μεταξύ:
Διαδηλωτές στη Σεούλ: Κάποιοι διαδηλωτές φάνηκαν να προσπαθούν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση καθώς αστυνομικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδίδονται από τοπικά δίκτυα. «Τέλος του στρατιωτικού νόμου! Τέλος στον στρατιωτικό νόμο!». φώναζαν οι διαδηλωτές.
Πολιτική παράλυση: Εκλεγμένος πρόεδρος το 2022, ο Γιουν βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την Εθνοσυνέλευση. Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί επανειλημμένα την πλειοψηφία της στην Εθνοσυνέλευση για να παραπέμψει μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και να εμποδίσει την ψήφιση των δημοσιονομικών σχεδίων της κυβέρνησής του. Αυτό έχει «παραλύσει τη διοίκηση», είπε ο Γιουν. «Η Εθνοσυνέλευση, η οποία θα έπρεπε να ήταν το θεμέλιο της ελεύθερης δημοκρατίας, έχει γίνει ένα τέρας που την καταστρέφει».
Η αντιπολίτευση: Ο Λι Τζέι-μιουνγκ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, απέρριψε το σκεπτικό του Yoon. «Δεν υπάρχει λόγος να κηρύξουμε στρατιωτικό νόμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό να κυβερνήσει αυτή τη χώρα», είπε. «Ο Πρόεδρος πρόδωσε τον λαό. Η παράνομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο Γιουν είναι άκυρη».
Επιπτώσεις του στρατιωτικού νόμου: Ο στρατηγός του στρατού Παρκ Αν Σου, ο οποίος διορίστηκε διοικητής στρατιωτικού νόμου, απαγόρευσε «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων και των συγκεντρώσεων πολιτών, και των εργασιακών δραστηριοτήτων. Και το Σύνταγμα ορίζει ότι ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει στον πρόεδρο, ο οποίος έχει συχνά συγκρουστεί με τα μέσα ενημέρωσης, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Ο στρατηγός είπε σε διάταγμα ότι «όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιεύσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διοίκησης του στρατιωτικού νόμου», προειδοποιώντας ότι όσοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» θα μπορούσαν να συλληφθούν χωρίς δικαστικό ένταλμα.
Η κίνηση του Γιουν επικρίθηκε και από τον αρχηγό του δικού του πολιτικού κόμματος. Ο Χαν Ντονγκ Χουν, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η «διακήρυξη του στρατιωτικού νόμου του προέδρου είναι λάθος» και ότι θα «συνεργαστεί με τους πολίτες για να το σταματήσει».