Η Συρία και οι πρόσφυγες
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξεκίνησε το 2011, εκτόπισε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 5 εκατομμυρίων που διέφυγαν στο εξωτερικό. Ωστόσο, με την ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, πολλοί θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν στη χώρα. Αφού εγκατέλειψαν τη Συρία, οι περισσότεροι πρόσφυγες έμειναν στην περιοχή. Το μεγαλύτερο μερίδιο, περίπου 3,1 εκατομμύρια , εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία. Άλλα 1,6 εκατομμύρια αναζήτησαν καταφύγιο στο Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Πρωταρχικός προορισμός εκτός της περιοχής της Μέσης Ανατολής ήταν η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 850.000 Σύρους πρόσφυγες.
Η εικόνα του AL Jazeera παρουσιάζει τα δεδομένα για τους Σύριους πρόσφυγες το 2024, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
- Σύνολο προσφύγων: Το 2024, ο παγκόσμιος αριθμός καταγεγραμμένων Σύριων προσφύγων ανέρχεται σε 6,2 εκατομμύρια.
- Κυρίαρχη χώρα υποδοχής: Η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες, με 3.112.683 άτομα, δηλαδή περίπου το 50% του συνολικού αριθμού.
Η εικόνα περιλαμβάνει έναν χάρτη που απεικονίζει τη γεωγραφική διασπορά των Σύριων προσφύγων σε διάφορες χώρες, με την αντίστοιχη μπάρα να καταγράφει αριθμητικά τους πρόσφυγες ανά χώρα:
- Τουρκία: 3.112.683
- Λίβανος: 774.697
- Γερμανία: 716.728
- Ιορδανία: 628.135
- Ιράκ: 286.099
- Αίγυπτος: 156.465
- Αυστρία: 97.939
- Σουηδία: 86.956
- Ολλανδία: 65.622
- Ελλάδα: 50.759
Αν και πολλοί μπορεί να επιθυμούν να επιστρέψουν, αρκετές περιοχές παραμένουν ασταθείς καθώς φατρίες ανταγωνίζονται για να καλύψουν το κενό εξουσίας. Βασικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών πλούσιων σε πετρέλαιο ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, παραμένουν εκτός του ελέγχου της τρομοκρατικής ομάδας, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που ηγήθηκε της τελικής επίθεσης κατά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ. Αυτές τις περιοχές διαχειρίζονται οι κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γνωστές ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες, οι οποίοι είχαν συνασπιστεί με την HTS, και αποσύρθηκαν από τη Μανμπίτζ. Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες ελέγχουν τις συνοριακές ζώνες μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, λειτουργώντας ως θύλακας για την Άγκυρα. Τέλος, το Ισραήλ δήλωσε ότι η πτώση του Άσαντ ακύρωσε τη συμφωνία του 1974 για αποστρατιωτικοποίηση των Υψιπέδων του Γκολάν και τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν γρήγορα για να καταλάβουν την περιοχή. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης μεγάλες αεροπορικές επιδρομές με στόχο στρατιωτικό εξοπλισμό, κρύπτες χημικών όπλων και άλλες απειλές που ήθελε να αποτρέψει να πέσOYN στα χέρια των εξτρεμιστών.
Με την αποχώρηση του Άσαντ, η Συρία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση ανοικοδόμησης. Η τρομοκρατική οργάνωση HTS σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο. Πολλοί εκτοπισμένοι Σύροι ελπίζουν να επιστρέψουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στην Τουρκία και ήταν μια πάγια επιδίωξη του Ερντογάν. Πολλοί θα χρειαστεί να περιμένουν την ανασυγκρότηση των κοινοτήτων τους. Και εκτός από τον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων, η παρέμβαση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία περιπλέκει την ανάκαμψη της Συρίας, διακινδυνεύοντας περαιτέρω αποσταθεροποίηση καθώς αυτές οι δυνάμεις αγωνίζονται για επιρροή.