Συρία: Προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα
Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί που υπηρέτησαν υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ άκουσαν το κάλεσμα των νέων ηγεμόνων της Συρίας (της τρομοκρατικής HTS) να εγκαταλείψουν επισήμως τους δεσμούς τους με το ανατρεπόμενο καθεστώς.
Περισσότερα από 600 άτομα εμφανίστηκαν την Κυριακή όταν άνοιξε το λεγόμενο κέντρο συμφιλίωσης στην πόλη της Λατάκια. Πολλοί περισσότεροι ήρθαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελπίζοντας σε μια ευκαιρία για αμνηστία. Δημιουργήθηκαν προσωρινές ταυτότητες και τραβήχτηκαν φωτογραφίες. Οι άνδρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το τι είχαν κάνει όσο ήταν στην υπηρεσία του αλ Άσαντ και πολλοί παρέδωσαν όπλα.
Ο συνασπισμός των ανταρτών υποσχέθηκε να κυνηγήσει ανώτερους αξιωματούχους που εμπλέκονται στα εγκλήματα του καθεστώτος, αλλά να γλιτώσει τους στρατιώτες που στρατεύτηκαν. Θα περάσει αρκετός καιρός πριν κάποιος από τους άντρες που εμφανίστηκαν μόνοι τους μάθει ποια θα είναι η μοίρα τους.
Syrian people in Homs are still celebrating their victory.
Προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα: Πτήση της Syrian Air από τη Δαμασκό προσγειώθηκε στο Χαλέπι, αποτελώντας την πρώτη πτήση εσωτερικού από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Μια εύθραυστη εκεχειρία: Οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Τούρκων τζιχαντιστώμ στη βόρεια Συρία απείλησαν να ανατρέψουν μια ήδη ασταθή κατάπαυση του πυρός.
14 χρόνια πριν: Πέρασαν 14 χρόνια από εκείνη την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου του 2010, όταν ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ένας 26χρονος πωλητής φρούτων στην πόλη Sidi Bouzid της Τυνησίας, αυτοπυρπολήθηκε έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο αφού η τοπική αστυνομία κατέσχεσε πολλά από τα προϊόντα του και την ηλεκτρονική του ζυγαριά. Ο Μπουαζίζι φέρεται να χτυπήθηκε επίσης από την αστυνομία αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια για τον πάγκο με φρούτα και λαχανικά
Η φλόγα που στοίχισε τη ζωή του Μπουαζίζι δύο εβδομάδες αργότερα πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά, την ανισότητα και το άθλιο βιοτικό επίπεδο που οδήγησε στην «επανάσταση των γιασεμιών» στην Τυνησία και άνοιξε το δρόμο για την Αραβική Άνοιξη, όπως ονομάστηκε το κίνημα των διαδηλώσεων, σε ολόκληρη την περιοχή.
Σε συνέντευξή του στο Foreign Policy λίγο αργότερα, ο αδελφός του Μπουαζίζι, Σάλεμ, συνόψισε αυτό που ήλπιζε ο νεκρός αδελφός του ότι θα ήταν η τραγική του κληρονομιά στον αραβικό κόσμο: «Ότι οι φτωχοί έχουν επίσης το δικαίωμα να αγοράζουν και να πουλάνε», είπε.
Έγινε πραγματικότητα αυτό που ήλπιζε ο Μπουαζίζι; Αν θέλετε την άποψη μας στο Geopolitics, δυστυχώς όχι. Την Αραβική Άνοιξη εκμεταλλεύτηκαν οι φανατικοί ισλαμιστές για να ρίξουν τα καθεστώτα και να ανέβουν αυτοί στην εξουσία. Οι φτωχοί της Μέσης Ανατολής απλά άλλαξαν αφεντικό και τα κράτη έθνη της περιοχής, τα οποία φτιάχτηκαν στο χάρτη με γραμμές που έβαλαν οι αποικιοκράτες, απέκτησαν έντονο το στοιχείο του ισλαμικού φανατισμού ως συγκολλητική κόλλα για να μην διαλυθούν.
Αξίζει να θυμηθούμε μάλιστα πως το σύνθημα των διαδηλωτών στον Αραβικό κόσμο ήταν «Ash-sha’ab yurid isqat an-nizam» που σημαίνει ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς. Σήμερα, θα μπορούσαμε να το παραφράσουμε και να πούμε πως «Το καθεστώς έπεσε, ο σαλαφισμός ανυψώθηκε» .
Χάρτης με το έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν. Να πούμε εδώ πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Sharren Haskel, είπε ότι οι νέοι ηγέτες της Συρίας είναι «λύκοι με ρούχα προβάτου» που προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν ήταν ριζοσπάστες ισλαμιστές. «Δεν ξεγελιόμαστε από πολλές από τις συνομιλίες και τις συνεντεύξεις εκείνων των ανταρτικών ομάδων που είναι στην πραγματικότητα τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη. Περισσότερα για τους στόχους του Ισραήλ στη Συρία αλλά και για την αντιπαράθεση Ισραήλ Τουρκίας επί του συριακού εδάφους σε χθεσινά άρθρα της συνδρομητικής μας πλατφόρμας.