Διάδρομος Ινδίας-Ευρώπης, συνομιλίες με κορυφαία ρωσική αντιπροσωπεία στο Ιράν: Όσα γνωρίζουμε
Μια ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Τεχεράνη τη Δευτέρα για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις με Ιρανούς αξιωματούχους.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι οι Βιτάλι Σαβέλιεφ και Αλεξέι Όβερτσουκ, οι οποίοι είναι αναπληρωτές του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη επικεντρώνεται στις τελικές συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ιράν-Ρωσίας, την ανάπτυξη του εμπορίου και την προώθηση έργων υποδομής ζωτικής σημασίας.
Βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν το καθεστώς του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, μιας διαδρομής 7.200 χιλιομέτρων (4.473 μίλια) που στοχεύει να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ρωσίας, Ινδίας, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης.
«Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συμβάλει στην ολοκλήρωση του διαδρόμου», δήλωσε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στη συνάντησή του με τον Σαβέλιεφ. Αναφερόταν στο τμήμα του Ιράν, που είναι ένας σιδηρόδρομος που συνδέει τις βόρειες πόλεις Ραστ και Αστάρα. Ο Πεζεσκιάν επανέλαβε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να προχωρήσει με την απόκτηση γης και την τεκμηρίωση, ενώ ενθάρρυνε τη ρωσική πλευρά να επισπεύσει τις προπαρασκευαστικές και τεχνικές έρευνες για την επιτάχυνση του έργου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σαβέλιεφ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε ήδη «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» και συντόνισε τις προσπάθειες με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για τη σύνδεση Ραστ-Αστάρα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο σιδηρόδρομος θα επιτρέψει τη μεταφορά ετησίως «15 εκατομμυρίων τόνων» φορτίου μεταξύ Ιράν και Ρωσίας.
Η επίσκεψη επικεντρώνεται επίσης στην πολυαναμενόμενη 20ετή συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Παρά τη δημοσιοποιημένη πρόοδο, οι αναφορές υποδηλώνουν παρατεταμένες επιφυλάξεις και δισταγμούς του Ιράν σχετικά με ορισμένους όρους της συμφωνίας.
Καθώς η αντιπροσωπεία έφτασε στην Τεχεράνη, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικώνεπιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η συμφωνία με τη Ρωσία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2025. Σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις μέχρι στιγμής δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως αναβολή επειδή τα δύο μέρη εργάζονται για να ορίσουν το σωστό χρονοδιάγραμμα.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι λεπτομέρειες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καλυμμένες με μυστικότητα, τροφοδοτώντας τους φόβους των Ιρανών παρατηρητών ότι η Τεχεράνη μπορεί να προσφέρει υπερβολικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Μόσχα ολοκλήρωσε το μέρος της συμφωνίας και αναμένει τη γραφειοκρατία στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με ιρανικές και ρωσικές πηγές, ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιανουάριο για την τελική υπογραφή της συμφωνίας, αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Με αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ισλαμική Δημοκρατία βασίζεται όλο και περισσότερο στη Ρωσία για να διατηρήσει την οικονομία της. Αυτοί οι δεσμοί αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία προκάλεσε πολλαπλές διεθνείς κυρώσεις στη Μόσχα.
Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ιρανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν αυξημένο όγκο εμπορίου. Το ποσοστό έχει εκτιναχθεί κατά πάνω από 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη προθυμία και από τις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής τους απομόνωσης.
Εμπορική συμφωνία;
Η Ρωσία εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία έλαβε την τελική σφραγίδα έγκρισης από το ιρανικό κοινοβούλιο την Κυριακή. Η Μόσχα ελπίζει ότι η συμφωνία, μόλις εφαρμοστεί, θα εξοικονομήσει 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς.
Πέρα από το εμπόριο, η σχέση Τεχεράνης και Μόσχας έχει βαθύνει μέσω στρατηγικών υπολογισμών, με τη στρατιωτική συνεργασία στον πυρήνα της, κυρίως με την παράδοση drones και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία.
Οι αποστολές ανησυχούν σοβαρά τους δυτικούς αντιπάλους τους, εν μέσω αναφορών ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν Ουκρανούς αμάχους και υποδομές. Η Τεχεράνη αρνείται ότι πραγματοποίησε αυτές τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αν και με διαφορετικά κατά καιρούς συμφέροντα, οι δυο τους συμμετείχαν επίσης στενά στη Συρία, υποστηρίζοντας τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η χαοτική, την τελευταία στιγμή εκκένωση των ιρανικών δυνάμεων, μαζί με την προφανή απροθυμία ή ανικανότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Ισλαμικής Δημοκρατίας να προστατεύσουν τον Άσαντ, παραμένει ένα επίμαχο θέμα μεταξύ των Ιρανών ειδικών. Η ανατροπή του Άσαντ έχει επίσης πυροδοτήσει παλαιότερα στερεότυπα επιχειρήματα μεταξύ των Ιρανών, που θεωρούν τη Ρωσία ως «πισώπλατο μαχαίρι». Οι φιλοκυβερνητικοί πιστοί εξακολουθούν να ανησυχούν ότι εάν η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με αυτή του Άσαντ, η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος ή σωτήρας.
Δημοσιεύματα ΜΜΕ τη Δευτέρα αποκάλυψαν ότι η ρωσική πρεσβεία στην Τεχεράνη ανεβάζει το ύψος του περιμετρικού της τείχους, πυροδοτώντας εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρεσβεία διευκρίνισε ότι η κατασκευή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανακαίνισης για την τυποποίηση των υψών των τοίχων.
Τα τείχη των ξένων πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν παραβιαστεί σε πολλές περιπτώσεις από Ιρανούς σκληροπυρηνικούς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με εγκαταστάσεις εισβολής και λεηλασιών σε περιόδους αυξημένης πολιτικής και διπλωματικής έντασης.