24/01/2025

Σύγχρονες μονάδες μαχης & νέα τεχνολογία

WhatsApp_Image_2020-07-23_at_14.53.16_1

Αρκετή κουβέντα γίνεται για τον σχηματισμό της νέας μορφής μονάδων πεδίου και τον εξοπλισμό τους.

Σε μια πρόσφατη συνομιλία διαδικτυακά με κάποιους ανθρώπους στο Ισραήλ μας έστειλαν ένα βίντεο από την ομάδα των Project Gecko και πώς επιχειρούσαν σε αστικό περιβάλλον. Και εκεί άρχισε η κουβέντα για νέες τεχνολογίες.

Στο βίντεο φαίνεται η εκκαθάριση κτιρίου με συνδρομή ενός mini-drone. Το συγκεκριμένο είναι χαμηλού κόστους και χρησιμοποιείται περισσότερο για αναγνώριση χώρου αλλά και για ΨΕΠ των αντιπάλων καθώς μέσα σε ένα κλειστό κτίριο πρώτον δεν μπορείς να κρυφτείς εύκολα και δεύτερον και μόνο ο βόμβος από το drone προκαλεί ένταση σε όσους βρίσκονται εκεί αμυνόμενοι.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η χρήση του. Ένα τέτοιο drone μπορεί να γίνει και μηχανισμός επίθεσης αν τοποθετηθούν σωστά 5-10 γραμμάρια C4 και πυροδοτηθούν εντός κλειστού χώρου.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πώς οι σύγχρονες μονάδες πεδίου έχουν πλέον και ζωντανή ροή πληροφοριών με χρήση εικόνας και ήχου από NOC που μπορεί να βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά μέσα από κωδικοποιημένα πρωτόκολλα επικοινωνίας (AES/TLS) και συγχρόνως να μην “πέφτει” η επικοινωνία καθώς αυτή θα γίνεται με την τεχνοτροπία δικτύου τύπου mesh (πλέγμα) αποκτώντας έτσι πολλαπλά σημεία εισόδου/εξόδου (Ι/Ο) πληροφοριών.

Σε όλα αυτά μπορεί κάποιος να σκεφτεί πώς καθώς η ΑΙ προχωράει , δίνεται πλέον και η δυνατότητα να λειτουργήσουν σμήνος από drones με δυνατότητα “κυψέλης” (hive) καθώς κάθε uav θα εκτελεί τον δικό του σκοπό αλλά θα μπορεί να αλληλοεπιδρά και με τα υπόλοιπα στην περιοχή που θα βρίσκονται. Δηλαδή αν κάποιο uav εντοπίσει απειλή θα “ειδοποιεί” μέσω της κυψέλης και τα υπόλοιπα που θα κάνουν μετά συντονισμένη δράση κατά της απειλής.

Αν προσθέσουμε τώρα πώς σε αυτά τα drones μπορεί να μπει κάποιο uav που δεν θα ξεχωρίζει και θα έχει αισθητήρες υπέρυθρες και αισθητήρες κίνησης/’ήχου, τότε τα πράγματα για τους αμυνόμενους θα είναι πολύ δύσκολα. Κυρίως στο να μην προδώσουν την θέση τους. Διότι σε κλειστό χώρο η άμυνα με μια καραμπίνα με σκάγια θα είναι δυνατή αλλά θα είναι και δύσκολο να γίνει με χαμηλό θόρυβο και ένταση.

Πηγαίνοντας τώρα στον εξοπλισμό του μαχητή και ενώ ήδη έχουμε αναφέρει την δυνατότητα επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο με αποστολή/λήψη δεδομένων/πολυμέσων (multimedia), έχει σημασία να δούμε και την τεχνολογία στην ένδυση/υπόδηση του.

Άρβυλα και ρούχα που φέρουν ειδικά χαρακτηριστικά αντοχής και με αδιαβροχοποίηση, ενώ παράλληλα ενισχύουν και δίνουν καλύτερη ελαστικότητα στις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος. Νυχτερινή όραση και θερμική απεικόνιση. Ειδικές ωτασπίδες αυξομείωσης ήχου και όσο το δυνατόν ισχυρότερη αλλά και ελαφρύτερη αμυντική προστασία (πλάκες/φορέας). Παράλληλα και χρήση κατάλληλου οπλισμού και σφαιρών ικανής διάτρησης (και εκρηκτικότητας) σε ικανό αριθμό.

Υποστήριξη επίσης σε ιατρική ανάγκη που μειώνει την ανάγκη για κλήση οχήματος/σκάφους για απόσυρση από το πεδίο (medevac) μέσω ρομποτικού εδάφους που με κάμερα πάλι θα μπορεί να δώσει οδηγίες σε μέλη της διμοιρίας που δεν είναι medics να κάνουν ακόμα και δύσκολες ενέργειες για την φροντίδα τραυματισμένων (π.χ. διάτρηση πνευμονοθώρακα για παροχή οξυγόνου)

Ας το σκεφτούμε λίγο αυτό. Μιλάμε για ομάδα 6-12 ατόμων (Α & Β ομάδα) που θα έχει εύρος κάλυψης περιοχής πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων με ισχύ πυρός όπως και παλιά. Όμως πλέον θα μπορεί να επιχειρεί αυτόνομα για μέρες (χωρίς να είναι ΕΔ) και παράλληλα να ανιχνεύει/προστατεύει τον επιχειρησιακό τομέα με την χρήση τεχνολογίας.

Διαβάζοντας αυτά, κοιτώντας το βίντεο και την εικόνα, αφήνουμε τις όποιες συγκρίσεις στους αναγνώστες για τις δυνατότητες που έχουν οι δικές μας ΕΔ στο ΠΖ.

Πηγές στα links και τις φωτογραφίες από κάτω.

======

night vision training:   https://www.youtube.com/watch?v=5hK2_sIMEGo

drones on field:   https://www.youtube.com/watch?v=iOhMkYiC8es

1η φωτογραφία από το δίκτυο δεδομένων του στρατού των ΗΠΑ
2η φωτογραφία από αντίστοιχο drone που δεν ξεπερνάει το μέγεθος ενός στυλού BIC και μπορεί να λειτουργήσει ως υποστήριξη δράσης σε κλειστούς χώρους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!