24/01/2025

Ο Λίβανος προσπαθεί ξανά να επιλέξει πρόεδρο

Untitled

Οι Λιβανέζοι νομοθέτες πρόκειται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη προκειμένου να προσπαθήσουν να εκλέξουν πρόεδρο αφού η πολιτική στασιμότητα άφησε τη μικρή μεσογειακή χώρα της Μέσης Ανατολής χωρίς πρόεδρο για περισσότερα από δύο χρόνια. Δώδεκα προηγούμενες προσπάθειες, η τελευταία τον Ιούνιο του 2023, απέτυχαν να σπάσουν το διαρκές αδιέξοδο.

 Σύμφωνα με το σύστημα κατανομής της εξουσίας της χώρας από τον εμφύλιο πόλεμο, ο πρόεδρος πρέπει να είναι Μαρωνίτης Χριστιανός. Ο αρχηγός του στρατού Τζόζεφ Αούν, ο οποίος έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και της Γαλλίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται να είναι υποψήφιος. Ο Αούν ηγείται του λιβανικού στρατού από το 2017 και παραμένει ασαφές εάν έχει επαρκή υποστήριξη, μεταξύ άλλων από το Χριστιανικό Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα, το οποίο έχει ιστορικά συμμαχήσει με τη Χεζμπολάχ. Ο αρχηγός του στρατού θα χρειαζόταν την πλειοψηφία των δύο τρίτων – την υποστήριξη 86 από τους 128 βουλευτές – για να εκλεγεί πρόεδρος.

Πώς φτάσαμε εδώ: Ο Λίβανος μαστίζεται από χρόνια πολιτικής κρίσης. Τον Ιούνιο του 2023, το κοινοβούλιο έκανε τη 12η απόπειρά του από τον Οκτώβριο του 2022 να εκλέξει πρόεδρο, αλλά το αδιέξοδο παρέμεινε. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της υπέβαλαν επανειλημμένα εικονικά ψηφοδέλτια για να διαταράξουν την ψηφοφορία και στη συνέχεια αποχώρησαν από την απαρτία, ώστε να μην μπορεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

 Η Χεζμπολάχ είχε προηγουμένως υποστηρίξει τον Σουλεϊμάν Φραγκιέ, ο οποίος προέρχεται από γνωστή πολιτική οικογένεια στο Λίβανο και έχει στενούς δεσμούς με τον εκδιωχθέντα πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η μειωμένη επιρροή της Χεζμπολάχ λόγω των χτυπημάτων που προκάλεσε το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτική ευκαιρία για τον Λίβανο .

Η ψηφοφορία της Πέμπτης θεωρείται γενικά ως μια δοκιμή για το εάν η Χεζμπολάχ θα είναι ακόμα σε θέση να παίξει τον ρόλο του ελεγκτη των πολιτικών εξελίξεων, ιδιαίτερα μετά την εξόντωση του ισχυρού ηγέτη της Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο τερματισμός του πολιτικού αδιεξόδου είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση της τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία . Από την έναρξη της οικονομικής καταστροφής του 2019, ο Λίβανος έχει υποστεί περισσότερα από 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές ζημίες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!