22/01/2025

Editorial: οι γεωπολιτικές αναταράξεις του 2025 και η Γροιλανδία

hand-stopping-falling-wooden-pieces

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Το 2025 θα είναι μια δύσκολη γεωπολιτικά χρονιά ακολουθώντας την πορεία των τελευταίων ετών.

Αναμένεται να γίνουμε μάρτυρες πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων ξεκινώντας από όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή με γνώμονα τις εξελίξεις στη Συρία (και ιδιαίτερα το κουρδικό ζήτημα ) και φτάνοντας στην πολιτική αστάθεια του γαλλογερμανικού άξονα- που υπήρξε η παραδοσιακή κινητήριος δύναμη της Ευρώπης- για να προχωρήσουμε στην Ουκρανία όπου αναμένεται να δούμε διαπραγματεύσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τραμπ, που όμως ενδέχεται να κρατήσουν καιρό και να μην οδηγήσουν σε γρήγορη λύση του πολέμου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε και την πραγματική αντιπαράθεση που είναι αυτή των ΗΠΑ με την Κίνα- στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι δηλώσεις Τραμπ για τον Παναμά όπως εξηγήσαμε σε άρθρο της συνδρομητικής πλατφόρμας– τις εξελίξεις στην Αφρική αλλά και την άνοδο της τρομοκρατίας που κάνει ξανά την εμφάνιση μας.

Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και θα υπάρξουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις για την χώρα μας. Ευκαιρία αποτελεί η σημερινή τριμερή στο Κάιρο. Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος οφείλουν να δουν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιοχή με την άνοδο των τζιχαντιστών, τους φόβους για τουρκική αντικατάσταση των πληρεξούσιων του Ιράν και να πάρουν γενναίες αποφάσεις για το μέλλον. Τρία κράτη που μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα στην περιοχή.

Οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη ότι δικαιούνται αυτό τον ρόλο την ώρα που όλοι αναρωτιούνται αν η Τουρκία θα εισβάλλει στη βόρεια Συρία τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου όπου ο αρχηγός των κουρδικών Syrian Democratic Forces θα βρεθεί προσκεκλημένος για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πλανητάρχη. Αν και ήδη θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τουρκική «εισβολή» καθώς εδώ και μέρες μαίνονται οι μάχες στην περιοχή ανάμεσα σε Κούρδους και τουρκόφιλους αντάρτες.

Επιστρέφοντας όμως σε όσα γράφαμε για τον Τραμπ, δείτε την παραπάνω εικόνα για να καταλάβετε γιατί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει τη Γροιλανδία.

1. Το νησί ελέγχει στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ του Βόρειου Ατλαντικού και της Αρκτικής, καθώς και βασικούς αεροπορικούς διαδρόμους.

  1. Πλούσιο σε ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ποθούν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία και η Κίνα.

    3. Η Γροιλανδία είναι το κλειδί για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, με τη διαστημική βάση Pituffik να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο και τις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

 Θυμίζει λίγο την περίπτωση της Αλάσκας και πως εξελίχθηκε η ένταξη της σε Πολιτεία των ΗΠΑ μετά από πώληση της από την Μόσχα για μερικές χιλιάδες δολάρια. Ο Αρκτικός Κύκλος μαζί με την Αφρική αναμένεται να είναι τα νέα πεδία γεωπολιτικών τριβών. Επίσης υπενθυμίζουμε ένα παλαιότερο άρθρο (του 2019) όπου αναφερθ’ηκαμε για το ενδιαφέρον της Κίνας στη Γροιλανδία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!