Daily Briefing: Οι σημαντικότερες διεθνείς ειδήσεις (15/1/25)

Image by pvproductions on Freepik
Το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή για την προστασία των ζωτικών υποδομών γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα μετά την πρόσφατη ύποπτη δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σε συνάντηση των συμμάχων της Βαλτικής στο Ελσίνκι την Τρίτη.Η συμμαχία θα αυξήσει την παρουσία της στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης φρεγατών, αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας και νέων τεχνολογιών όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Ερεβάν για ισχυρισμούς που έγιναν σε εκπομπή στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο της Αρμενίας, το υπουργείο κατηγόρησε τη ρωσική τηλεόραση ότι έκανε «τεχνητά δημιουργημένες δηλώσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αρμενίας». Αυτό έρχεται καθώς η Αρμενία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αρμένιου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Επίσης την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τη Ρωσία και ότι μια συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.
Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά έφτασε στη Μόσχα την Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να συζητήσει με Ρώσους αξιωματούχους τη συνεργασία σε οικονομικά, ασφάλεια και ανθρωπιστικά θέματα. Η αφρική έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ρωσία. Σε άρθρο της συνδρομητικής πλατφόρμας έχουμε αναφέρει πως η πτώση Άσαντ δημιουργεί πρόβλημα στην Ρωσία καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία ήταν σημαντικές προκειμένου το Κρεμλίνο να μπορεί να τις χρησιμοποιεί για τον εφοδιασμό των ομάδων του στην Αφρική – γι΄αυτό και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει πλέον την Λιβύη ως στρατιωτικό υποκατάστατο της Συρίας.
Διαπραγματευτές από το Ισραήλ και τη Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από περισσότερους από 15 μήνες σύγκρουσης ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.Η Χαμάς έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες εν αναμονή της ανταλλαγής κρατουμένων, σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρομοκρατική οργάνωση έχει αρχίσει να χωρίζει σε ομάδες τους ομήρους που κρατά στη Γάζα και να μεταφέρει όσους έχουν αμερικανική υπηκοότητα σε «ασφαλή μέρη». Μια πηγή είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι η Χαμάς είχε ζητήσει διεθνείς και αμερικανικές εγγυήσεις που θα ανάγκαζαν το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους μιας συμφωνίας .
Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Έρικ Κουρίλα, βρέθηκε στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη διμερή συνεργασία.
Στο μεταξύ στη Γάζα έχουν ξεκινήσει οι πανηγυρισμοί για την κατάπαυση του πυρός. Στο πρώτο βίντεο, πλήθος παιδιών και εφήβων φαίνεται να φωνάζουν: «Είμαστε οι άνδρες του Μοχάμεντ Ντέιφ». Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ένας από τους αρχηγούς της τρομοκρατικής οργάνωσης, η μοίρα του οποίου είναι άγνωστη (αν και η Χαμάς ισχυρίζεται ότι είναι ακόμα ζωντανός) που ηγήθηκε της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Στο δεύτερο βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί σε κανάλια φιλικά προς την τρομοκρατική οργάνωση στο telegram, τρομοκράτες της Χαμάς βγαίνουν στους δρόμους της Γάζας λέγοντας «είμαστε οι άνδρες στο πεδίο της μάχης και θα παραμείνουμε!».
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Νίγηρα και η WAPCO-Niger, θυγατρική της China National Petroleum Corporation, υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της πετρελαϊκής υποδομής της χώρας. Η συμφωνία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων επιθέσεων σε αγωγό που είναι κρίσιμος για την εξαγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Σιά Αλ Σουντανί υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης και εμπορικό πακέτο, αξίας 12,3 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών (15,1 δισεκατομμύρια δολάρια), κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Λονδίνο. Συζήτησαν επίσης τη μετανάστευση και συμφώνησαν στις αρχές ενός προγράμματος επιστροφής παράτυπων μεταναστών στο Ιράκ.





