18/02/2025

Daily Briefing: Οι κυριότερες ειδήσεις της ημέρας (22/1/25)

Small table lamp on the world map, copy space.

Image by pvproductions on Freepik

Μέλη της συμμαχίας ασφαλείας Quad πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον την Τρίτη. Δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται να προωθήσουν το έργο του Quad τους επόμενους μήνες.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ είπε ότι συναντήθηκε με τον ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ για να συζητήσουν τη νομοθεσία που θα επιτρέπει στο Ισραήλ να μεταφέρει στην Ουκρανία όπλα ρωσικής κατασκευής που κατασχέθηκαν στον Λίβανο. Το νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στην Κνεσέτ τον Νοέμβριο, θα ανατρέψει την πολιτική του Ισραήλ να μην προμηθεύει το Κίεβο με όπλα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδόν τριετούς πολέμου με την Ρωσία.

Η Ρωσία πιθανότατα θα προμηθεύει φυσικό αέριο την Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της της Μολδαβίας,  μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Το πρακτορείο ανέφερε ότι η κυπριακή εταιρεία Ozbor Enterprises έκλεισε ένα τμήμα του αγωγού TurkStream με χωρητικότητα συμβατή με τις ανάγκες φυσικού αερίου της Υπερδνειστερίας και ότι οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την 1η Φεβρουαρίου. Η περιοχή που υποστηρίζεται από τη Ρωσία βιώνει ενεργειακή κρίση από τη στιγμή που η ρωσική Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στις αρχές του μήνα, επικαλούμενη απλήρωτες οφειλές. Τη Δευτέρα, σε αντίθεση με την έκθεση της Kommersant, η Μολδαβία ανέφερε ότι αξιωματούχοι από την Υπερδνειστερία συμφώνησαν να δεχτούν προμήθειες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τρίτη. Οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την κατάσταση στη Συρία. Συζήτησαν επίσης την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου και τη δημιουργία μιας ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να παραδώσουν τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στην Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφερε το  πρακτορείο Asharq Al-Awsat που ανήκει στη Σαουδική Αραβία. Σε μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών ασφαλείας του Ισραήλ και του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε συμφωνία για να επιτραπεί στην Παλαιστινιακή Αρχή να χειριστεί την πλευρά της διάβασης στη Γάζα υπό «διεθνή επίβλεψη και έλεγχο από τον ΟΗΕ». Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία της διάβασης

Η νέα συριακή διοίκηση στη Δαμασκό ακύρωσε συμφωνία με ρωσική εταιρεία για τη διαχείριση του λιμανιού της Ταρτούς. Όλα τα έσοδα από τη λειτουργία του λιμανιού θα πηγαίνουν τώρα στο συριακό κράτος και οι λιμενικοί θα επιστρέψουν στην τοπική διαχείριση. Το 2019, το καθεστώς Άσαντ υπέγραψε συμβόλαιο 49 ετών με τη ρωσική εταιρεία Stroytransgaz για τη λειτουργία του λιμανιού.

Η Κίνα συμφώνησε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής από 20 σε 30 χρόνια για τα δάνεια που παρέχονται στο Μπαγκλαντές. Σε συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Μπαγκλαντές ζήτησε επίσης από το Πεκίνο να μειώσει το επιτόκιο των κινεζικών δανείων και να παραιτηθεί από τις δεσμεύσεις και τις προμήθειες διαχείρισης, τις οποίες ο Wang είπε ότι η Κίνα θα εξετάσει.

Η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας για το 2025 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ στην Τασκένδη. Συμφώνησαν επίσης σε ένα σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2026-30.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!