21/03/2025

Γιατί ο Μακρόν κάλεσε τον Αλ Τζολάνι της Συρίας- Θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή επίσκεψη του επικεφαλής της ΗΤS

photo_2025-02-05_18-54-54

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα – γνωστό με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι- στη Γαλλία και δήλωσε την υποστήριξή του στην πολιτική μετάβαση της χώρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τετάρτη, δήλωσε η συριακή προεδρία, ως το τελευταίο σημάδι της προσέγγισης της Ευρώπης.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την συριακή προεδρία ανέφερε ότι ο Μακρόν συνεχάρη τον Σαράα για την ανάληψη της προεδρίας και εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του για τη μεταβατική φάση στη Συρία».

 

 

Ο Σαράα ανακηρύχθηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και άλλων  ανταρτικών παραστρατιωτικών ομάδων που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο. Ο Σαράα και άλλα μέλη της τρομοκρατικής HTS ηγούνται επί του παρόντος της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας.

Οι δυο τους συζήτησαν ζητήματα ασφάλειας στη Συρία καθώς και κυρώσεις στη χώρα, τις οποίες ο Σαράα περιέγραψε ως «προκλήσεις». Ο Μακρόν σημείωσε τις προσπάθειες της Γαλλίας να άρει τις κυρώσεις στη Συρία, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Ο Μακρόν τόνισε τις προσπάθειες της χώρας του να άρει τις κυρώσεις στη Συρία και να ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη και ανάκαμψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαράα ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο  για τις «υποστηρικτικές θέσεις» της Γαλλίας από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Η δήλωση κατέληξε λέγοντας ότι ο Σαράα έλαβε πρόσκληση από τον Μακρόν να επισκεφθεί τη Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες.

Το γραφείο του Μακρόν δεν σχολίασε την κλήση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σαράα πραγματοποίησε το πρώτο του διεθνές ταξίδι ως πρόεδρος στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια βρέθηκε στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ερντογάν.

 

 

Πώς αποκωδικοποιείται η πρόσκληση 

Η Γαλλία έχει μια πολύπλοκη ιστορία με τη Συρία, αλλά έχει κινηθεί με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της με την χώρα από την πτώση του Άσαντ και έπειτα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό επισκέφθηκε τη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα μαζί με τη γερμανίδα ομόλογό του, Άννα Μπερμπόκ.

Τον Δεκέμβριο, η Γαλλία έστειλε μια ομάδα διπλωματών στη Δαμασκό για να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναλειτουργίας της Γαλλικής Πρεσβείας στη Συρία.

Πολλά κράτη της ΕΕ θεωρούν τη Συρία ως ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητά τους, ιδίως επειδή ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει συμβάλει στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης. Η Ευρώπη επιθυμεί επιπλέον να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας, ενός σημαντικού υποστηρικτή του Άσαντ, στη Συρία και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή κρίνεται ως ευκαιρία. 

Η Γαλλία διέκοψε τις σχέσεις της με τη Συρία το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου και κάλεσε τον Άσαντ να παραιτηθεί. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ένα γαλλικό δικαστήριο επικύρωσε ένα ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ για φερόμενη συμμετοχή του σε επίθεση με χημικά το 2013.

Οι σχέσεις ήταν πιο φιλικές πριν από τον πόλεμο και ο Άσαντ επισκέφθηκε τη Γαλλία το 2008. Ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να μειώσει τη διεθνή απομόνωση της Συρίας με την πρόσκληση, σύμφωνα με αναφορές γαλλικών ΜΜΕ εκείνης της εποχής.

Η Συρία εξακολουθεί να υπόκειται σε διάφορες δυτικές κυρώσεις, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τη συμπεριφορά του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο Σαράα και άλλοι Σύροι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει την άρση των κυρώσεων ώστε να αναπτυχθεί η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την έναρξη άρσης των κυρώσεων στη χώρα. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπαρό είπε τότε ότι το μπλοκ θα μπορούσε να ξεκινήσει με την αναστολή των κυρώσεων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τραπεζών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!