Daily Briefing: Οι κυριότερες διεθνείς ειδήσεις (13/2/25)

Image by pvproductions on Freepik
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά την Τετάρτη. Το Κρεμλίνο είπε ότι συζήτησαν για την ανταλλαγή κρατουμένων, την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Προφανώς συμφώνησαν επίσης να οργανώσουν αυτοπροσώπως συναντήσεις. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, είπε ότι αυτός και ο Πούτιν συμφώνησαν να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους «να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο της Μόσχας αντέδρασε θετικά στην είδηση. Επίσης την Τετάρτη, υπουργοί Εξωτερικών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν την Ουκρανία. Προειδοποίησαν ότι οι συνομιλίες για ένα ειρηνευτικό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνουν το Κίεβο και την Ευρώπη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Βρετανία και την Ουκρανία, καθώς και αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανώτατοι στρατηγοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και διοικητές του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας συναντήθηκαν στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ την περασμένη εβδομάδα για να σχεδιάσουν πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης του μεταβατικού Σύρου ηγέτη Αχμέντε αλ – Σαράα γνωστού ως Αλ Γκολάνι, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Turkiye Gazetesi. Το σχέδιο περιελάμβανε όχι μόνο μέτρα για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και προετοιμασίες για τη δολοφονία του αλ-Σαράα.
Στην ετήσια έκθεσή της για την εθνική ασφάλεια, η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας είπε ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να παράγει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρέχοντας κρίσιμα δυτικά εξαρτήματα στη Μόσχα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία λαμβάνει περίπου το 80% αυτών των εξαρτημάτων μέσω της Κίνας, η οποία έχει γίνει ο κύριος κόμβος για την εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και διπλής χρήσης στη Μόσχα, βοηθώντας την έτσι να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Ο γενικός διευθυντής της εσθονικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε ότι το ενδιαφέρον του Πεκίνου να στηρίξει τη Μόσχα ήταν να αποτρέψει μια ουκρανική νίκη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.
Ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι η Μόσχα ανησυχεί για την προοπτική περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της Γροιλανδίας, μια προφανής αναφορά στην πρόταση του Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποκτήσουν το νησί. Ο αξιωματούχος είπε πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας και ότι η Μόσχα δεν θα καλωσόριζε «συγκρουσιακές προσεγγίσεις» στην Αρκτική.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία τις προετοιμασίες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στις 27 Φεβρουαρίου στο Κάιρο. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία και οι δύο ηγέτες τόνισαν την ενότητά τους στην υποστήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της ανοικοδόμησης χωρίς τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Οι συνομιλίες στη Μόσχα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και του αναπληρωτή επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ επικεντρώθηκαν στη μη διάδοση και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τη Μόσχα. Συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πώς να οικοδομηθεί μια «διαρκής ειρήνη» στην περιοχή.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι αρνήθηκε προσγείωση σε ιρανικό αεροπλάνο, ισχυριζόμενο ότι μετέφερε χρήματα για τη Χεζμπολάχ. Η άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου ανακλήθηκε, προκαλώντας αναστάτωση και στα δύο αεροδρόμια — στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, όπου οι επιβάτες περίμεναν να επιστρέψουν στη Βηρυτό και στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου οι ταξιδιώτες είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια στο ίδιο αεροπλάνο για το Ιράν.
Στο μεταξύ, εντονη σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ στρατιωτών του Λιβανικού Στρατού και διαδηλωτών κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Οι διαδηλώσεις σύμφωνα με πηγές μας συνεχίζονται ακόμη. Ακολουθούν σχετικά βίντεο.





