Αραβικός Σύνδεσμος: υποστηρίζουν το σχέδιο 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αιγύπτου για τη Γάζα

Τα αραβικά κράτη υιοθέτησαν ένα σχέδιο για τη Γάζα που υποστήριξε η Αίγυπτος , το οποίο ζητά μια «τεχνοκρατική» επιτροπή για τη διαχείριση του εδάφους υπό την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.
Πιο συγκεκριμένα πρότειναν το σχέδιο για να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στην πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από την Γάζα, μια ιδέα που έχει προκαλέσει ισχυρή περιφερειακή αντίθεση.
Οι Άραβες ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής την Τρίτη για να συζητήσουν το σχέδιο της Αιγύπτου για τη μεταπολεμική Γάζα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη το βράδυ ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες χρησιμεύει ως «σαφή, πρακτική και ρεαλιστική εναλλακτική λύση για την πρόταση εκκένωσης Παλαιστινίων», προσθέτοντας ότι τα κράτη είναι ενωμένα στην «απόρριψη της πρότασης εκτοπισμού».
Ο Γκέιτ είπε ότι το σχέδιο αναπτύχθηκε από την Αίγυπτο σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή. Το σχέδιο απαιτεί την ανοικοδόμηση της Γάζας σε φάσεις μέσω της αραβικής και διεθνούς χρηματοδότησης και θα διατηρήσει «το νομικό καθεστώς της Γάζας ως μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους». Είπε ότι ο θύλακας, ο οποίος επί του παρόντος διοικείται εσωτερικά από τη Χαμάς, θα διοικείται από ανεξάρτητους «τεχνοκράτες» για έξι μήνες βάσει της πρότασης.
«Το πολιτικό μονοπάτι είναι μια επιτροπή τεχνοκρατών, χωρίς φατρία, που θα διαχειρίζεται τη Λωρίδα της Γάζας για έξι μήνες υπό την ομπρέλα της Παλαιστινιακής Αρχής για να διατηρήσει τη γειτνίαση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας κάτω από μια αρχή», είπε ο Γκέιτ.
Το σχέδιο επιπλέον «προσκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», σύμφωνα με τον Γκέιτ. Πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ένα «όραμα δύο κρατών» για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και υποστηρίζουν την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται επί του παρόντος υπό «μεγάλη απειλή» από το Ισραήλ.
Το σχέδιο υπολογίζει το κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας σε 53 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ταιριάζει με αυτό που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα.
Το σχέδιο προβλέπει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για μια αρχική φάση ανάκαμψης. Στη πρώτη φάση, 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων υπηρεσιών και μόνιμων κατοικιών, καθώς και για την αποκατάσταση γης. Η δεύτερη φάση απαιτεί 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή βιομηχανικών ζωνών, αλιευτικών λιμανιών, θαλάσσιου λιμανιού και αεροδρομίου, ανέφερε το αιγυπτιακό κρατικό Al-Ahram.
Η τελική δήλωση περιλαμβάνει επίσης μια προειδοποίηση ενάντια σε οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα.
«Η προειδοποίηση ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες εκτόπισης Παλαιστινίων ή προσάρτησης κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών θα βυθίσουν την περιοχή σε νέα σύγκρουση, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και επεκτείνοντας τη σύγκρουση σε άλλα έθνη», αναφέρεται.
Η δήλωση καλεί επιπλέον την περιοχή «να εντείνει τη συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να επιτευχθεί μια συνολική και δίκαιη ειρήνη στην περιοχή και να επιλυθούν όλες οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή». Ανέφερε ότι μια διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο “το συντομότερο δυνατό” για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι τα κράτη συμφώνησαν στο σχέδιο.
Η σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε τον περασμένο μήνα αφού ο Τραμπ πρότεινε την «κατάληψη» της Γάζας από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα περιφερειακά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, να δεχτούν Παλαιστίνιους από τη Γάζα ως μέρος του σχεδίου. Η ιδέα του Τραμπ απορρίφθηκε ευρέως από τα περιφερειακά κράτη καθώς και από την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς.
Ο Αμπάς κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να «αναλάβει τα καθήκοντά της» στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής και ενέκρινε την «ενίσχυση» της Παλαιστινιακής ενότητας μέσω της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), μιας ομπρέλας των παλαιστινιακών εθνικιστικών ομάδων που ηγείται, σύμφωνα με δήλωση της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι συνομιλίες συμφιλίωσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Χαμάς και των ομάδων στην PLO δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Το σχέδιο μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια στην εφαρμογή του. Το Ισραήλ έχει απορρίψει την ιδέα είτε της Χαμάς είτε της Παλαιστινιακής Αρχής να διευθύνει τη Γάζα. Η Χαμάς δεν συμμετείχε στη σύνοδο του Καΐρου. Ο ανώτερος αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα απορρίπτει οποιαδήποτε μη παλαιστινιακή διοίκηση ή παρουσία ξένης ασφάλειας στη Γάζα και υποσχέθηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα αφοπλιστεί. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν επιμείνει και οι δύο ότι η οικονομική βοήθεια προς τη Γάζα θα εξαρτηθεί από τον αφοπλισμό της Χαμάς.





