23/04/2025

Κίνα: Πώς μπορεί να βγει κερδισμένη από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή

checkers-game-background

«Τα πάντα κάτω από τον ουρανό βρίσκονται σε απόλυτο χάος; Τότε η κατάσταση είναι εξαιρετική» είχε πει ο Μάο Τσετούνγκ, ο πρώτος πρόεδρος και κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, ο οποίος έχει θεοποιηθεί από το ΚΚΚ στη συνείδηση των σημερινών Κινέζων. Η φράση αυτή έφτασε στις μέρες μας στη πολύ πιο σύντομη ρήση «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», η οποία περιγράφει τον τρόπο που το Πεκίνο έχει επιλέξει να κινείται τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά στο παγκόσμιο στερέωμα.

 

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, που χαρακτηρίζεται από τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης Τραμπ κατά των Χούτι της Υεμένης, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη θαλάσσια ασφάλεια και τις διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου κατά μήκος του διαδρόμου Bab el Mandeb και της Διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk έχει ήδη επιβάλει προσαυξήσεις, ενώ η Αίγυπτος υπολογίζει τις μηνιαίες απώλειές της στο εκπληκτικό ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.  Για την Κίνα, ενώ δεν είναι απρόσβλητη από την αστάθεια, η κρίση παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία. Η στρατηγική θέση του Πεκίνου στην Ερυθρά Θάλασσα και η συναλλακτική του σχέση με τους Χούτι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον μετριασμό των δικών του απωλειών – και ακόμη και να του επιτρέψουν να επωφεληθεί από την αναταραχή.

 

Μπορούν οι ΗΠΑ να εξουδετερώσουν τους Χούτι;

 

Οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ  στόχευσαν τοποθεσίες κοντά στη Σαάντα, τη Χοντέιντα, το Μαρίμπ και τη Σαναά.

 

Αυτές οι επιθέσεις ήταν μια άμεση απάντηση στην κλιμακούμενη θαλάσσια επιθετικότητα των Χούτι, η οποία έχει ενταθεί μετά τον πόλεμο της Γάζας. Η ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο πάνω από 100 διεθνή εμπορικά πλοία, χτύπησε περισσότερα από 20, βύθισε δύο και σκότωσε τέσσερα μέλη του πληρώματος.

 

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ακολουθήσει μια πιο επιθετική στάση κατά των Χούτι, επαναπροσδιορίζοντάς τους ως Ξένη τρομοκρατική οργάνωση και επεκτείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να στοχεύσουν την ηγεσία τους. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να εμπλακεί περαιτέρω σε μια άλλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – μια σύγκρουση που, σκόπιμα ή όχι, παίζει στα χέρια της Κίνας.

 

Γιατί αυτή η κρίση θα μπορούσε να ωφελήσει την Κίνα

 

  1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κολλήσει στη Μέση Ανατολή — και πάλι. Τίποτα δεν ωφελεί περισσότερο το Πεκίνο από την εμβάθυνση της εμπλοκής της Ουάσιγκτον σε μια άλλη δαπανηρή σύγκρουση. Όσο περισσότερα βομβαρδιστικά και αεροπλανοφόρα στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, τόσο λιγότερα διαθέτουν για την Ασία-Ειρηνικό, όπου η Κίνα παρουσιάζει μια μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση για την Ουάσιγκτον. Και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγούνται της στρατιωτικής προσπάθειας για την εξασφάλιση παγκόσμιων ναυτιλιακών διαδρομών, η Κίνα μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη χωρίς να επενδύσει τους πόρους της.
  2. Η μεταβαλλόμενη προσέγγιση της Κίνας προς τους Χούτι. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα έχει αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με τους Χούτι. Ενώ το Πεκίνο είχε αρχικά ισχυρούς δεσμούς με τη Δημοκρατία της Υεμένης, οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι το 2015. Αλλά αντί να διακόψει τις σχέσεις, η Κίνα προσάρμοσε τη στρατηγική της – επιλέγοντας τη δέσμευση και τη σύναψη συμφωνιών. Στο αποκορύφωμα των θαλάσσιων επιθέσεων, η Κίνα, σύμφωνα με το Bloomberg, έκλεισε μια παράπλευρη συμφωνία με τους Χούτι τον περασμένο Μάρτιο: κινεζικά και ρωσικά πλοία δεν θα στοχοποιούνταν και το Πεκίνο και η Μόσχα θα προστάτευαν πολιτικά την τρομοκρατική οργάνωση. Ως αποτέλεσμα, ενώ τα ασφάλιστρα για τα διεθνή πλοία έχουν εκτοξευθεί, τα κινεζικά πλοία αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλότερο κόστος.
  3. Ο ρόλος του Πεκίνου στον οπλισμό των Χούτι; Οι αναφορές και οι αμερικανικές κυρώσεις υποδηλώνουν ότι η Κίνα έχει παίξει ρόλο στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Χούτι, ιδιαίτερα στην τεχνολογία των drone. Όπως ανέφερε το Al-Monitor την περασμένη εβδομάδα, δοχεία αερίου υδρογόνου κινεζικής κατασκευής ήταν μεταξύ των λαθραίων εξαρτημάτων drone που ανακτήθηκαν από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης της Υεμένης και παρουσιάστηκαν στους ερευνητές της Conflict Armament Research —μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθεί τις νέες τάσεις στο διεθνές παράνομο εμπόριο όπλων— στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αεροπορικών επιδρομών, οι Χούτι παραμένουν όρθιοι. Η επιρροή τους στον αραβικό κόσμο έχει αυξηθεί, οι επιθέσεις τους εντάθηκαν μετά τα χτυπήματα του Σαββάτου με στόχο τόσο τον αμερικανικό στρατό όσο και το Ισραήλ, ενώ η Ουάσιγκτον βρίσκεται βαλτωμένη σε μια ακόμη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, η Κίνα είναι στην ευχάριστη θέση να αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επωμιστούν το βάρος της διασφάλισης των διεθνών εμπορικών οδών — ενώ ταυτόχρονα μιλά αθόρυβα συμφωνίες με τους Χούτι και διασφαλίζει ότι τα δικά της πλοία πλέουν με λιγότερες προβλήματα και χαμηλότερο κόστος.

 

ΠΗΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ FREEPIK

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!