Πόσα ξοδεύουν τα μέλη του ΝΑΤΟ για την άμυνα;

Tα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυξήσει απότομα τις αμυντικές δαπάνες ως απάντηση σε ό,τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στο φόβο που δημιούργησε η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο οποίος ‘εχει στηλιτεύσει ουκ ολίγες φορές την βορειο-ατλαντική συμμαχία. Το 2024, οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί προϋπολογισμοί αυξήθηκαν κατά 11,7 τοις εκατό σε πραγματικούς όρους. Πριν από μια δεκαετία, μόνο τρία μέλη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, ΗΒ και Ελλάδα) πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του 2024, 23 από τα 32 μέλη είχαν επιτύχει τον στόχο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία αύξησε τις δαπάνες της κατά 23% από το 2023 έως το 2024. Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ευρώπης να ενισχύσει τον στρατό της και να μειώσει την εξάρτηση από εξωτερικές εγγυήσεις ασφάλειας.
Ποιες χώρες αυξάνουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους;
Ο τρέχων στόχος για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ 2% του ΑΕΠ στην άμυνα έως το 2024 συμφωνήθηκε το 2014.
Εκείνο το έτος μόνο τρεις χώρες (ΗΠΑ, ΗΒ και Ελλάδα) ξόδευαν περισσότερο από 2% στην άμυνα.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός και τα προγράμματα του ΝΑΤΟ ανέρχονται σε περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια λίρες ή 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) συνολικά, και υπάρχει μια συμφωνημένη φόρμουλα επιμερισμού του κόστους για την πληρωμή για τη λειτουργία πραγμάτων όπως:
- πολιτικό προσωπικό και διοικητικές δαπάνες των αρχηγείων του ΝΑΤΟ
- κοινές επιχειρήσεις, στρατηγικές εντολές, συστήματα ραντάρ και έγκαιρης προειδοποίησης, εκπαίδευση και σύνδεσμος
- αμυντικά συστήματα επικοινωνιών, αεροδρόμια, λιμάνια και προμήθειες καυσίμων
Ο επιμερισμός του κόστους βασίζεται στο εθνικό εισόδημα. Οι ΗΠΑ πλήρωναν περισσότερο από το 22% αυτών των λειτουργικών δαπανών.
Αλλά μια νέα φόρμουλα πληρωμής συμφωνήθηκε το 2019 για την αντιμετώπιση των καταγγελιών της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με το βάρος που βαρύνει τις ΗΠΑ από την υποστήριξη της συμμαχίας.
Τι άλλο κάνουν οι ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ;
Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη.
Ορισμένο προσωπικό των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ευρώπη υποστηρίζει επιχειρήσεις εκτός του ΝΑΤΟ και ο αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών κυμαίνονται καθώς οι δυνάμεις εναλλάσσονται εντός και εκτός Ευρώπης.
Η Γερμανία φιλοξενεί επί του παρόντος τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη μεμονωμένη ανάπτυξη αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό δεν είναι σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται στην Ιαπωνία, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν περισσότερους από 50.000 στρατιώτες.
Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν αναδειχθεί σε μεγάλους εξαγωγείς όπλων. Ο αμυντικός τομέας της Ιαπωνίας επεκτείνεται γρήγορα μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να ανατρέψει την επί δεκαετίες απαγόρευση εξαγωγών όπλων το 2014 και να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς στα τέλη του 2023. Οι εξαγωγές όπλων της Νότιας Κορέας έφτασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εξασφαλίζοντας τη θέση της μεταξύ των 10 κορυφαίων προμηθευτών όπλων στον κόσμο. Σκοπεύει να μπει στην πρώτη τετράδα μέχρι το 2027.
Πηγές:
BBC
Geopolitical Futures





