23/04/2025

ΗΠΑ: Φρένο στα F-35 για την Τουρκία μέχρι να «φύγουν» οι ρωσικοί πύραυλοι S-400

49060765818_0f85996da0_o

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να «φύγει» από τη χώρα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Ο Ρις έκανε τις παρατηρήσεις κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης του Τόμας Μπαράκ, του υποψηφίου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πρεσβευτή στην Τουρκία. Περιέγραψε την Τουρκία ως «πραγματικό πρόβλημα», επικαλούμενος την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2017.

Ο γερουσιαστής είπε ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 έως ότου η Τουρκία καταργήσει τους S-400, προσθέτοντας ότι έχει εκφράσει την άποψή του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Εξακολουθούν να κάθονται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν πληρωθεί. Αλλά του έχω πει ( Ερντογάν) ότι (τα F-35) δεν μετακινούνται μέχρι να φύγουν αυτά τα S400 από την Τουρκία”, είπε ο Ρις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στην αγορά των S-400 από την Τουρκία και έδιωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 το 2019 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας. Το Fox News ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επανέναρξης των πωλήσεων F-35 στην Άγκυρα. Η Γερουσία έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Το F-35 είναι ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος κατασκευασμένο από τη Lockheed Martin που είναι ικανό να ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες. Χρησιμοποιείται από το Ισραήλ και πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Ο Τραμπ ενέκρινε την πώληση του αεροσκάφους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές του 2021 πριν από το τέλος της πρώτης του θητείας, αλλά η συμφωνία ανεστάλη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες για την αγορά των τζετ αργότερα εκείνο το έτος.

Ο Μπαράκ υποστηρίζει τους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο Μπαράκ, ο υποψήφιος πρεσβευτής, τόνισε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή κατά την εναρκτήρια ομιλία του, επαινώντας την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

«Η Τουρκία είναι ουσιαστικός εταίρος στην εκστρατεία μέγιστης πίεσης του Προέδρου Τραμπ για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και κλειδί για τις ειρηνευτικές συζητήσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», είπε ο υποψήφιος πρέσβης στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «κλειδί» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμό του με την Αρμενία για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια σύγκρουση που κατέληξε σε νίκη του Αζερμπαϊτζάν το 2023. Τον περασμένο μήνα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν στους όρους μιας μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν εκ νέου τις συνομιλίες εξομάλυνσης πέρυσι.

Οι εντάσεις της Τουρκίας με το Ιράν έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κυρίως για τη Συρία. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες ήταν μεταξύ των ανταρτών που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, στενό έμπιστο του Ιράν, τον Δεκέμβριο του 2024.

Ο Μπαράκ επεσήμανε τη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και επαίνεσε τον ρόλο της Άγκυρας στην προώθηση μιας σταθερής Συρίας.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία εδώ και χρόνια, λόγω της αμερικανικής υποστήριξης στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που πολεμούν το ISIS. Η Τουρκία θεωρεί ορισμένες ομάδες εντός των SDF ως συνδεδεμένες με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Μπαράκ επαίνεσε τον ρόλο της Τουρκίας και στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Η Τουρκία έχει επίσης ιστορικά επίγνωση της πιθανής απειλής που συνιστά η επιθετικότητα της Ρωσίας και έχει υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπαράκ.

Η Τουρκία διατηρεί φιλικούς δεσμούς με την Ουκρανία και τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου το 2022. Η Ουκρανία είναι μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία φιλοξένησε Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Ο Μπαράκ είπε ότι μια οικονομική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του ως πρεσβευτής, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει «αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση στην Κίνα στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Αφρική». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία διαθέτει «ανεκμετάλλευτα κρίσιμα αποθέματα ορυκτών και θα μπορούσε να γίνει στρατηγικός εταίρος καθώς διαφοροποιούμαστε από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού».

Ποιος είναι ο Μπαράκ;

Ο Μπαράκ, ένας 77χρονος δισεκατομμυριούχος στέλεχος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων λιβανέζικης καταγωγής, διατηρεί από καιρό δεσμούς με τη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο Μπαράκ φέρεται να βοήθησε να συμβουλεύσει τον Τραμπ καθώς διερευνούσε τη διαμάχη του 2017 μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι στενοί δεσμοί του με την κυβέρνηση Τραμπ έχουν αντιμετωπίσει εξονυχιστικό έλεγχο. Το 2021, οι εισαγγελείς του FBI τον κατηγόρησαν  για κατάχρηση της πρόσβασής του στην κυβέρνηση Τραμπ με σκοπό «να προωθήσει παράνομα τα συμφέροντα των ξένων κυβερνήσεων», δηλαδή των ΗΑΕ. Ωστόσο, ο Μπαράκ κρίθηκε αθώος το 2022 α και για τις εννέα κατηγορίες που αντιμετώπισε, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας για να ενεργήσει ως ξένος πράκτορας.

Ο Μπαράκ είπε στην ακρόαση για τη θέση του πρεσβευτή ότι είχε επαφές με την τουρκική κυβέρνηση «ως επιχειρηματίας».

Κάλεσε για μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τυχόν διμερή ζητήματα.

«Στόχος μου θα ήταν να δημιουργήσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, ποιο είναι το μήνυμα, να καταλάβουμε από την τουρκική κυβέρνηση ποιες είναι οι προτεραιότητες και το μήνυμά της και να δημιουργήσουμε μια σταθερή και δομημένη διαδικασία για να πραγματοποιήσουμε πραγματικά αυτά τα πράγματα», είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Κογκρέσο και η κυβέρνηση θα είναι ενιαία στην προσέγγισή τους στην Τουρκία.

«Ελπίζω ότι μια συνδυασμένη εκτελεστική-νομοθετική βάση θα επιτρέψει στις ομάδες μας, στην αποστολή μας στο έδαφος, να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα στη διπλωματία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!