Σφυρηλάτηση μιας Ελεύθερης και Ανοιχτής Ανατολικής Μεσογείου

photo credit to: eutrophication&hypoxia (flickr) Satellite Image of the Mediterranean Sea Photo Credit: NASA
Προς μια Στρατηγική Ασπίδα: Σφυρηλάτηση μιας Ελεύθερης και Ανοιχτής Ανατολικής Μεσογείου μέσω της ασφάλειας και της συμμαχίας
Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*
Σε μια εποχή μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής ισχύος και αυξανόμενης αστάθειας, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο σημείο τομής κρίσιμων συμφερόντων ασφάλειας, ενέργειας και γεωπολιτικών συμφερόντων. Καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις βαθμονομούν εκ νέου τις προτεραιότητες της εξωτερικής τους πολιτικής και οι αναθεωρητές παράγοντες αμφισβητούν την περιφερειακή κυριαρχία, αναδύεται ένα νέο όραμα που επικεντρώνεται στην ενισχυμένη πολυμερή συνεργασία, τη στρατηγική αποτροπή και τη συλλογική ανθεκτικότητα.
Στο επίκεντρο αυτού του οράματος βρίσκεται η δυναμική που οικοδομείται γύρω από το πλαίσιο συνεργασίας «3+1» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που τώρα ενισχύεται από τον Νόμο του 2025 για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και για τη Ναυτική Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου[1]. Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής επιταγής. Τη δημιουργία μιας επίσημης αμυντικής συμμαχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, ενός σύγχρονου αντίστοιχου του ΝΑΤΟ στην περιοχή – ενός Οργανισμού Συνθήκης Ανατολικής Μεσογείου (ΟΣΑΜ).
Η περίπτωση του ΟΣΑΜ: Αντιμετώπιση κοινών απειλών, ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας
Ο Οργανισμός Συνθήκης για την Ανατολική Μεσόγειο (ΟΣΑΜ) θα μπορούσε να επισημοποιήσει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας ικανή να αποτρέψει τις απειλές, να συντονίσει την κοινή άμυνα και να σταθεροποιήσει μια περιοχή που είναι πολύ σημαντική για να παραμείνει κατακερματισμένη. Ας είμαστε ξεκάθαροι: η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι περιφερειακή σκέψη. Είναι ένας διάδρομος ενέργειας, εμπορίου και στρατιωτικού περάσματος. Η αναστάτωση μπορεί να κλυδωνίσει την περιοχή από το Γιβραλτάρ έως τη Διώρυγα του Σουέζ, από την Ευρώπη στον Ινδο-Ειρηνικό.
Κι όμως, αυτή η ζωτική αρτηρία βρίσκεται υπό συνεχή πίεση—από τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Λιβύη, μέχρι τις απειλές υβριδικού πολέμου, τους θαλάσσιους αποκλεισμούς και τον ενεργειακό εκβιασμό. Μια συμμαχία θα έδινε στα περιφερειακά κράτη τη συλλογική δύναμη να απωθήσουν. Με κοινές πληροφορίες, ολοκληρωμένα αμυντικά συστήματα και κοινές επιχειρήσεις, ο ΟΣΑΜ θα αποκαταστήσει την ισορροπία σε ένα όλο και πιο ασταθές περιβάλλον ασφαλείας.
Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει επίκεντρο γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Από την επεκτατική ατζέντα της Τουρκίας και την αυξανόμενη εταιρική της σχέση με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Λιβύη, μέχρι τον οπλισμό των ενεργειακών και θαλάσσιων απειλών, οι περιφερειακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου πιέσεις ασφαλείας. Αυτές οι προκλήσεις προκάλεσαν εκκλήσεις για μια θεσμική απόκριση – μια απάντηση που βασίζεται σε κοινές αξίες και βασίζεται στη στρατηγική αναγκαιότητα.
Η δημιουργία του ΟΣΑΜ, με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, θα επισημοποιούσε μια αμυντική αρχιτεκτονική ικανή για:
- Αποτροπή επιθετικότητας από ρεβιζιονιστικά κράτη.
- Προστασία κυρίαρχων εδαφών.
- Βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, των κοινών επιχειρήσεων και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων.
- Προστασία των θαλάσσιων και ενεργειακών υποδομών.
Σε αντίθεση με τους ad hoc συνασπισμούς, ο ΟΣΑΜ θα αντιπροσώπευε μια μόνιμη συμμαχία που θα βασίζεται σε δεσμεύσεις συλλογικής ασφάλειας, στρατηγικές αποτροπής κλιμακώσεων (συμπεριλαμβανομένων των απειλών στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών) και ένα κοινό αμυντικό δόγμα.
Θεσμοθέτηση της Συνεργασίας για την Ασφάλεια: Μια προσέγγιση με δύο άξονες
Όπως περιγράφεται στην Πράξη Συνεργασίας του 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν ήδη τα θεμέλια για βαθύτερο περιφερειακό συντονισμό μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το CERBERUS και το TRIREME, με έδρα την Κύπρο και την Ελλάδα, αντίστοιχα. Αυτές οι πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την αντιτρομοκρατική και τη θαλάσσια ετοιμότητα, οδηγούν σε ένα μοντέλο ολοκληρωμένης αμυντικής αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να υιοθετήσει και να επεκταθεί η ΟΣΑΜ.
Αλλά η διαρκής ασφάλεια θα απαιτήσει μια στρατηγική διπλής διαδρομής, πρώτα με την οικοδόμηση μιας ισχυρής περιφερειακής συμμαχίας με δομημένες δεσμεύσεις και διαρκή στρατιωτικά πλαίσια. Και δεύτερον με πρόσκληση παγκόσμιων εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των κρατών του ΝΑΤΟ και των ομοϊδεατών δυνάμεων της Ινδομεσογείου και των Ελεύθερων Θαλασσών, να συμμετάσχουν ή να υποστηρίξουν τον ΟΣΑΜ στρατηγικά και οικονομικά.
Οικονομική και Ενεργειακή Ασφάλεια: Ο δεύτερος πυλώνας της περιφερειακής σταθερότητας
Μια ελεύθερη και ανοιχτή Μεσόγειος δεν είναι απλώς μια στρατιωτική πρόταση. Είναι εξίσου μια προσπάθεια οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας.
Ο ΟΣΑΜ θα πρέπει να συμπληρώνεται από:
- Μια Μεσογειακή Πρωτοβουλία Ενεργειακής Ασφάλειας για την αντιμετώπιση των αναγκών εφοδιασμού, των στόχων μετάβασης και του τουρκικού οικονομικού καταναγκασμού.
- Μια Μεσογειακή Πρωτοβουλία Οικονομικής Ασφάλειας , με επίκεντρο την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τους ημιαγωγούς, τα κρίσιμα ορυκτά και τις ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μειώσουν τις οικονομικές ευπάθειες, θα εμβαθύνουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ των μελών του ΟΣΑΜ και θα διευρύνουν την περιφερειακή οικονομική κυριαρχία.
Διεύρυνση του Συνασπισμού, Ενίσχυση του Τόξου της Ελευθερίας
Ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ θα πρέπει να ιδρύσουν τον ΟΣΑΜ, η δύναμή του θα βρίσκεται στην επέκταση και την ολοκλήρωσή του:
- Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το ΗΒ θα μπορούσαν να προσκληθούν ως μέλη.
- Το καθεστώς εταίρου μπορεί να επεκταθεί σε περιφερειακά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία και ο Λίβανος .
- Οι ισχυρότεροι δεσμοί με τον Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και τα οικονομικά θέατρα ASEAN-ΕΕ θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική ανθεκτικότητα.
Αυτή η προσπάθεια θα τοποθετούσε τον άξονα Αιγαίου-Μεσόγειου ως κρίκο στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, προστατεύοντας τα σημεία ασφυξίας από το Γιβραλτάρ έως τη Διώρυγα του Σουέζ .
Ιστορική Εντολή για τον Ελληνισμό και τους Συμμάχους του
Αυτή η στιγμή απαιτεί οραματική ηγεσία από τον Ελληνισμό, έναν όρο που αντιπροσωπεύει το δημοκρατικό, ναυτικό και στρατηγικό πυρήνα της Ελλάδας και της Κύπρου. Υποστηριζόμενος από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με την υποστήριξη της δέσμευσης των ΗΠΑ μέσω πλαισίων όπως ο νόμος εταιρικής σχέσης του 2025, ο Ελληνισμός είναι μοναδικά έτοιμος να δημιουργήσει μια νέα τάξη ασφαλείας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Με τη δημιουργία του ΟΣΑΜ, η περιοχή μπορεί να αντικαταστήσει την αστάθεια με τη δομή, το χάος με τον συντονισμό και τον καταναγκασμό με τη συνεργασία. Η συμμαχία θα γινόταν ο θεματοφύλακας της κυριαρχίας, ο καταλύτης της ευημερίας και η πλατφόρμα για μια πραγματικά ελεύθερη και ανοιχτή Μεσόγειο.
Συμπεράσματα
Οι ΗΠΑ στρέφονται προς τον Ινδο-Ειρηνικό. Η Ευρώπη αγωνίζεται να ενωθεί. Και οι ρεβιζιονιστές ηθοποιοί παρακολουθούν την Ανατολική Μεσόγειο με αυξανόμενη όρεξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε.
Η υποδομή είναι ήδη υπό κατασκευή. Πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική βούληση. Ένας Οργανισμός Συνθήκης για την Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο θα διασφάλιζε την περιοχή αλλά θα τη μετέτρεπε σε πυλώνα ασφάλειας του 21ου αιώνα.
Ήρθε η ώρα να θωρακίσουμε την ελεύθερη και ανοιχτή Μεσόγειο—και να γράψουμε ιστορία ενεργώντας.
Η πορεία προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρη. Οι βάσεις έχουν τεθεί μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών, πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας και δεσμεύσεων ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το επόμενο βήμα είναι θεσμικό: οικοδόμηση του ΟΣΑΜ, προστασία του μέλλοντος της περιοχής και ενίσχυση της θέσης της στο παγκόσμιο τοπίο ασφάλειας.
Η ώρα της Ανατολικής Μεσογείου να ηγηθεί έφτασε. Ας σηκωθούμε για να συναντήσουμε τη στιγμή.
*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security (INIS), του Strategy International (SI) και του Research Institute for European and American Studies (RIEAS).
[1] H.R. 2510 (IH) – American-Hellenic-Israeli Eastern Mediterranean Counterterrorism and Maritime Security Partnership Act of 2025 https://www.govinfo.gov/app/details/BILLS-119hr2510ih





